SGR moet verdubbelen om aan vraag te kunnen voldoen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De pressiegroep Arise, bestaande uit ouders van kinderen met fysieke en mentale beperkingen die gepaard gaan met gedragsproblemen, heeft aandacht gevraagd voor de grote problemen waar zij tegenaan lopen.

gehandicaptenzorgDit deden zij afgelopen zaterdag tijdens een bijeenkomst bij de stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR Groep). Carlanne Emerenciana, algemeen directeur van de SGR Groep, was een van de sprekers. Zij vertelde onder andere dat de organisatie zou moeten verdubbelen om aan de volledige vraag te kunnen voldoen.
Deze bijeenkomst was een vervolg op de brandbrief die Arise eind februari naar de Staten stuurde en waaraan het Antilliaans Dagblad uitgebreid aandacht besteedde. Arise vraagt aandacht voor het probleem van gehandicapte kinderen en volwassenen, die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Door de lange wachtlijsten van de SGR Groep blijven zij veelal volledig afhankelijk van hun ouders. Voor ouders is dit vaak een grote belasting, omdat zij door deze intensieve zorg grotendeels aan huis gekluisterd raken. En door diezelfde wachtlijsten is er geen alternatief als ouders, bijvoorbeeld door hun vorderende leeftijd, de zorg niet meer aankunnen, of als een of beide ouders komen te overlijden.
Erik Blom, die namens Arise het woord voert, heeft gemengde gevoelens overgehouden aan de bijeenkomst, waarbij 60 à 70 personen aanwezig waren: ,,Het is teleurstellend dat de uitgenodigde ministers van Financiën en SOAW niet aanwezig konden zijn. Zij hebben wel een afvaardiging gestuurd en ook van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren mensen aanwezig. Maar zij hebben zich voorgesteld en hebben verder alleen geluisterd.” Wel is Blom erg te spreken over de aanwezigheid van parlementariër Ramon Yung. ,,Hij toonde erg veel interesse om te helpen.” Positief vindt Blom ook dat minister van Financiën Javier Silvania (MFK) uit zichzelf contact heeft gezocht en graag met de pressiegroep in gesprek wil. ,,Dit gesprek gaat plaatsvinden op 9 mei. Meneer Silvania heeft de afgelopen tijd laten zien dat hij actie onderneemt, dus ik heb er vertrouwen in dat deze bijeenkomst iets gaat opleveren”, aldus Blom.
Een andere reden waarom er minder mensen aanwezig waren dan gehoopt, was omdat veel ouders thuis moesten blijven vanwege de noodzakelijke zorg voor hun kind. En hoe pijnlijk ook, illustreert dat goed hoe groot het probleem is: door een gebrek aan professionele zorg, kunnen ouders letterlijk geen kant op.
Het belangrijkste onderdeel van de bijeenkomst, was het manifest dat ondertekend werd namens ouders en andere familieleden. In dit document wordt een drietal eisen op tafel gelegd. Ten eerste moeten de wachtlijsten worden weggewerkt. Om dit te bereiken moeten er projecten worden ontwikkeld, goedgekeurd en uitgevoerd voor huisvesting, dagelijkse activiteiten en speciaal onderwijs.
Deze projecten moeten gefinancierd worden uit extra fondsen die gegenereerd dienen te worden. Als voorbeeld wordt genoemd een verhoging van 0,5 procent van de AVBZ-bijdrage. Al staat Blom daar kritisch tegenover, omdat het naar eigen zeggen zomaar kan gebeuren dat deze extra gelden, net als de huidige overschotten van het AVBZ-fonds, in het schommelfonds terechtkomen en dus mogelijk niet gaan zorgen voor een betere gehandicaptenzorg. Desgevraagd wordt deze uitspraak bestreden door SVB-woordvoerder Armgard Sasso-Gibbes: ,,Het AVBZ-fonds heeft geen surplus maar tekorten, zie hiervoor pagina 21 van het jaarverslag 2021. Een eventuele premieverhoging is aan de overheid, maar het zal de tekorten zeker verhelpen.
Het derde punt uit het manifest heeft te maken met specifieke zorg die in extreme gevallen nodig is, die op Curaçao niet kan worden verleend, maar wel in Nederland. In Nederland wordt die zorg betaalt vanuit de Wet Langdurige Ziektekosten (WLZ). Om als ingezetene van Curaçao van die regeling gebruik te kunnen maken, zou Nederland een overeenkomst met Curaçao moeten sluiten om de status van ‘Verdragsland bij de Buitenlandregeling voor de Zorgverzekering’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.