Silvania: Alle instellingen moeten door willen gaan met eerdere plan
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is sprake van fragmentatie in de sector van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en daardoor is er ook verspilling van geld.
,,Hervormingen zijn meer dan ooit noodzakelijk”, aldus de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), tijdens het eerste vragenuurtje in de Staten. ,,Er is versplintering, instanties leveren dezelfde diensten en de overheadkosten kunnen omlaag. Er is hervorming nodig en dat levert weerstand op. Maar ik ben bereid die uitdaging aan te gaan. Bovendien ben ik van mening dat alle instanties die geld willen, dat kunnen krijgen onder voorwaarden. Dat heb ik van de voormalige Nederlandse Staatssecretaris Raymond Knops geleerd, ‘wie betaalt, bepaalt’. De overheadkosten moeten omlaag, directeuren verdienen vaak heel veel geld terwijl de uitvoerende zusters en broeders te weinig verdienen. Maar er is geld en efficiëntie is belangrijk. Het kan niet zo zijn dat een patiënt geen zorg kan krijgen. We kunnen zo niet door”, aldus Silvania.
De vragen over de ggz kwamen van Statenlid Ana-Maria Pauletta (PAR) die vooral wilde weten of het visiedocument herstructurering geestelijke gezondheidszorg 2019-2023 nog uitgevoerd zou worden. Daar staat de minister niet negatief tegenover. Maar zo legt hij uit, hij zit pas als GMN-minister sinds begin maart en is voornemens alle gesubsidieerde instanties van het ministerie te bezoeken. Hij vindt dat alle neuzen dezelfde kant op moeten staan en dat alle betrokkenen ook het visiedocument moeten willen uitvoeren al dan niet enigszins aangepast en geactualiseerd. Silvania benadrukt vooral dat álle betrokkenen zich hierover moeten uitspreken en doelt op het niet betrekken van de instelling voor verslavingszorg Brasami en de ambulante ggz-instelling PSI Skuchami bij een sectoroverleg op Bonaire afgelopen week.
Op dit moment is de minister bezig met een ronde langs alle instellingen om zo hun behoeften en financiële noden in kaart te brengen. Zijn er instanties die acuut een financieel probleem hebben, dan kunnen die dit motiveren in een brief en de minister vragen eerder langs te komen, zo geeft Silvania aan.
Ondertussen zijn zowel de huisartsen, het Curaçao Medical Center (CMC) en ook de Capriles Kliniek uit de brand geholpen met financiële injecties en voorschotten. Daarmee wil de minister aangeven dat hij wel snel actie heeft ondernomen. Zo is de Raad van Ministers vorige week akkoord gegaan met een bedrag van 3,9 miljoen gulden voor de Capriles Kliniek, verdeeld in tranches, waarbij telkens aan bepaalde voorwaarden voldaan moet worden. ,,Er komt een contract en na twaalf jaar krijgt het personeel indexering”, aldus Silvania. Ook het gebouw van de kliniek krijgt aandacht evenals het gebrek aan materiaal. ,,Ik heb de eerste brandjes geblust, maar heb tijd en ruimte nodig om met structurele oplossingen te komen.” Op een vraag van Pauletta benadrukt de minister dat de regiegroep die zich buigt over de CMC-entiteiten niet betrokken is bij de ggz. Op de vraag of verslaving als ziekte beschouwd kan worden zodat een instelling als Brasami bekostigd kan worden vanuit het ziektefonds van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), stelt Silvania dat hij over dit vraagstuk nog geen standpunt heeft ingenomen.
Vakbond Capriles tevreden
De ambtenarenbond Abvo stelt in een bericht tevreden te zijn over de toegekende gelden voor de Capriles Kliniek. De bond heeft het over de nieuwe tarieven die toegekend zijn zoals die eerder door het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) berekend zijn. De tarieven gelden met terugwerkende kracht vanaf oktober 2022. ,,Omdat het verwerken van de tarieven in wetgeving een lang traject zal zijn, is afgesproken dat de Capriles Kliniek en de daaronder vallende jeugdafdeling Yudaboyu een extra budget krijgen van 4,7 miljoen gulden per jaar. Ook is een akkoord bereikt over het dekken van de kosten voor onderhoud aan het gebouw, meubilair en ICT. Voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden zullen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 de salarissen geïndexeerd worden met 3,12 procent en waar van toepassing ook een ‘periodiek’”, aldus Abvo. De bond spreekt van een belangrijke mijlpaal die na een lange strijd van jaren bereikt is. Nu wordt weer geloofd in een gezonde organisatie.