Verpleeghuis al sinds 2012 dezelfde subsidie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Directeur Jet Thoonen begrijpt wel waarom personeel van Kas Hugenholtz vrijdag het werk neerlegde. Want de subsidie is al vanaf 2012 onveranderd en vanaf dat jaar zijn de salarissen dus niet meer geïndexeerd, op dit moment wordt niet alle belasting betaald en er is beslag gelegd op de voertuigen van het tehuis.
Wel betreurt ze het beschuldigd te zijn van intimidatie, een gebruikte terminologie waar zij zich absoluut niet in kan vinden. Zij wijst op het gevoel van onrecht dat er leeft, ook bij haar en bij de hele instelling, waar op dit moment 68 personen met dementie wonen. ,,Zo is er een verschil in dagtarief tussen Kas Hugenholtz en Betèsda, terwijl beide instellingen de verpleeghuisstatus hebben. Ook kregen medewerkers van het Curaçao Medical Center (CMC) en van de ambulancedienst een extra vergoeding voor hun frontlinerswerk tijdens de coronacrisis. Maar ook onze mensen waren frontliners”, aldus Thoonen. Zij is verontwaardigd als ze op televisie hoort dat het personeel geen nieuw uniform heeft gekregen, want vorig jaar zijn er nog nieuwe uniformen uitgereikt en een nieuwe zending is onderweg. Ten aanzien van de beschuldiging van intimidatie aan haar adres legt Thoonen uit: ,,We snappen dat het zwaar is voor iedereen. En niet gesteld kan worden dat we daar niet alles aan doen, met vele brieven naar de overheid. Maar in een organisatie waar gewerkt wordt met kwetsbare patiënten, moet het personeel zich wel aan de regels en beroepscode houden. En daar mogen de mensen op aangesproken worden. Het wijzen op rechten, maar ook plichten zou ik geen intimidatie noemen. En als iemand niet binnen de omstandigheden van Kas Hugenholtz kan werken, dan is die persoon hier niet op zijn plaats. Dat geldt voor mij en voor elke werknemer in wat voor soort organisatie dan ook. Maar wij willen geen personeel kwijt. Donderdag is er nog een grote container vol met bedden en andere bruikbare goederen aangekomen, waarvoor ik gezorgd heb en dan word ik vrijdag beticht van misbruik en intimidatie. Als iemand dit vindt, dan kan dat met mij besproken worden. Er komen hier dagelijks mensen met hun problemen over de vloer.”
‘Er moet geld bij’
De directeur kan zich overigens ook voorstellen dat door de hoge werkdruk en de lage beloning, het water sommige personeelsleden aan de lippen staat en daardoor mogelijk extra gevoelig reageert op kritiek.
Maar het bezoek van de zorgbond CBV aan Kas Hugenholtz vrijdag en de ingewilligde oproep aan GMN-medewerker Jeanine Constancia-Kook om aanwezig te zijn, heeft een positief effect gehad: ,,Er zijn vervolgafspraken gemaakt tussen Kas Hugenholtz, de vakbond en GMN, om de discrepanties duidelijk in beeld te brengen.” Eén ding staat voor Thoonen echter vast: ,,Er moet geld bij. We zorgen altijd dat het personeel uitbetaald wordt, elke maand weer op tijd en ook voor overwerk bijvoorbeeld. Wij hebben de plicht te voldoen aan de cao-afspraken.”
Kas Hugenholtz telt dus 68 patiënten en 61 personeelsleden. Er is een dagopvang waar gemiddeld vijf patiënten een dagbesteding hebben. Dat wordt door de familie zelf betaald en is volgens de directeur ook pittig: ,,Een mantelzorger heeft het zwaar, zeker als er nog gewerkt moet worden en de kosten voor de zorg van de persoon in kwestie zelf betaald moet worden.” Tot slot is er nog een logeerbed waar een persoon tijdelijk kan verblijven. ,,Zo moest laatst de echtgenoot van een dementerende vrouw met spoed naar Nederland. Zijn vrouw wordt hier nu twee weken opgevangen.”
Broodnodige materialen
In het laatste kwartaal van 2022 hebben organisaties in Nederland de broodnodige materialen ingezameld om te doneren aan Kas Hugenholtz. Samen met Brabantzorg, Medipoint, Thebe en Brandwijk Opslag heeft Orco Bank het transport van de materialen naar Curaçao in recordtijd gefaciliteerd.
,,Orco Bank gelooft in het welzijn van de bevolking op het eiland, van jongeren tot aan ouderen die in verpleeghuizen wonen. Daarom zet Orco Bank haar bijdrage aan de gemeenschap van Curaçao met enthousiasme voort”, zegt Orco Bank-directeur Désirée Alberto-Martina.
Kas Hugenholtz is afhankelijk van donaties om goede materialen te hebben. De container die vorige week werd gelost bevatte 33 hoog/laagbedden, takels, klein zorgmateriaal, rolstoelen en een hometrainer. Volgens Jet Thoonen, directeur van Kas Hugenholtz, kan het instituut niet zonder deze hulp voortbestaan.
Personen die de zorginstelling willen steunen kunnen de donatiepagina bezoeken.