Curaçaos team herfinanciering overheidsschuld in startblokken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Wij willen niet alleen over de liquiditeitsleningen van circa 911 miljoen gulden onderhandelen, maar over de totale schuld van ruim 4,2 miljard”, zegt minister van Financiën Javier Silvania (MFK) tegenover het Antilliaans Dagblad.

silvania schuld,,Daarnaast wil Curaçao dat Nederland een deel van de schuld kwijtscheldt naarmate Curaçao de hervormingen, zoals opgenomen in het Landspakket, uitvoert. Dit laatste zal een extra prikkel zijn voor de Curaçaose regering om de noodzakelijke hervormingen die al tig jaren door verschillende regeringen nooit zijn uitgevoerd nu wél te implementeren.”
Het team dat namens de regering van Curaçao en in het bijzonder de Financiënminister gaat onderhandelen over de herfinanciering van de overheidsschuld bestaat uit onder meer Miguel Jackson, Caryl Monte, Raymond Faneyte en ambtenaren van het ministerie van Financiën.
Dat heeft Silvania op zijn Facebookpagina aangekondigd. Jackson is zijn voornaamste medewerker; Monte zit in talloze commissies, waaronder de Nationale Hervormingscommissie en de Regiegroep Sanering CMC-entiteiten; en Faneyte is algemeen directeur van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).
Onder het kopje ‘Breaking news’ meldt de bewindsman dat de onderhandelingen over de herfinanciering van de staatsschuld van het Land Curaçao nog deze maand van start gaan. Dit is conform de afspraken tijdens het Vierlandenoverleg op 12 en 13 januari, licht hij toe.
,,Een eerste verkennend onlinegesprek zal medio februari worden gepland.” De bewindsman zegt tegen deze krant te verwachten in juni met zijn onderhandelingsteam naar Nederland af te reizen ‘voor face to face onderhandelingen met Nederlandse ambtenaren’.
De onderhandelingen zijn met Nederland, want de (buitenlandse) schuld van de Curaçaose overheid is aan de Nederlandse Staat. ,,Bij de besprekingen over de herfinanciering is het voor Nederland van belang dat Curaçao óók de budgettaire gevolgen van de financiële problematiek bij verzekeringsmaatschappij Ennia in de begroting zal verwerken”, zegt Silvania tegen deze krant. ,,Dit vanwege de grote risico’s hiervan voor de begroting.”
Volgens de meest recente brief van het College financieel toezicht (Cft), waar melding wordt gemaakt over de overheidsschuld van Curaçao bedraagt deze aan het eind van het derde kwartaal 2022 een totaalbedrag van 4.230 miljoen gulden (ruim 4,2 miljard).
Op verzoek van deze krant laat de woordvoerder Koninkrijksrelaties van Directie Communicatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag weten dat ‘op grond van artikel 36 Statuut Nederland aan de Caribische landen sinds maart 2020 ruim 1 miljard euro aan liquiditeitsleningen heeft verstrekt. ,,Om de publieke dienstverlening te continueren en steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en burgers mogelijk te maken.”
In een tabel wordt een overzicht van deze liquiditeitsleningen meegestuurd. In het geval van Curaçao gaat het om 911 miljoen (ter vergelijking: Sint Maarten ontving 316,4 miljoen gulden aan renteloze liquiditeitsleningen en Aruba 915,5 miljoen florin). Dit bedrag van 911 miljoen zit ook in de hierboven genoemde totale Curaçaose overheidsschuld van 4,2 miljard.
,,Vanaf mijn aanstelling als minister heb ik Nederland duidelijk gemaakt dat de schuld geherfinancierd moet worden en dat er menselijke en reële voorwaarden aan gesteld moeten worden. Nederland weet maar al te goed dat het onmogelijk is voor een land, dat herstellende is van een crisis, om een miljard gulden in één keer af te lossen.” Het liefst wil Curaçao, maar dat geldt ongetwijfeld ook voor Aruba en Sint Maarten, kwijtschelding van de coronaleningen van - bij elkaar - 2.142,9 miljoen gulden (1.045,3 miljoen euro).

Projecten die economische basis Curaçao kunnen verbreden

,,In het voorstel om de schulden te herfinancieren zullen wij, op verzoek van de staatssecretaris, diverse projecten indienen die de economische basis van Curaçao kunnen verbreden”, aldus Silvania in gesprek met de redactie van het Antilliaans Dagblad.
,,In dit kader kan gedacht worden aan projecten ten behoeve van Nederlandse financiering, zoals infrastructurele projecten voor de verbetering van de algehele infrastructuur van ons eiland, maar ook projecten die te maken hebben met groene energie.”
In december verklaarde Silvania tijdens de Statenvergadering over de begroting 2023 dat er vanuit Nederland de toezegging was gedaan dat er gesproken kan worden over de houdbaarheid van de schuld en de herfinanciering ervan.
Hij citeerde uit een brief van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties: ,,Ik wil u toezeggen dat de houdbaarheid en financiering van de totale overheidsschuld kunnen worden besproken in de gesprekken die in het kader van de in 2023 aflopende liquiditeitsleningen zullen worden gevoerd.”
De bewindsman concludeerde op grond daarvan ‘dus een afspraak met Nederland’ te hebben over nieuwe condities als er gesproken gaat worden over de liquiditeitssteunleningen die in oktober 2023 vervallen.
Meer in algemene zin beklaagt de regering-Pisas zich over het financieringsmodel van de afgelopen tien jaar, want de schuldenpositie is toegenomen omdat er feitelijk alleen rente is betaald (en niet is afgelost). Het gaat over de afgelopen jaren een aanzienlijk bedrag aan rente, namelijk circa 600 miljoen gulden, zonder significante verlaging van de schuldpositie.
,,Integendeel, mede door de pandemie is de schuldenpositie explosief toegenomen.” Zonder aanvullende inkomsten en bezuinigingen zal het schuldsaldo per 2025 zijn opgelopen tot 4,9 miljard gulden. ,,De praktijk en de behaalde resultaten, alsook de effecten van de pandemie, hebben uitgewezen dat dit model niet houdbaar is voor het Land Curaçao”, aldus de regering.
Aangegeven wordt dat ernaar gestreefd wordt om de obligatieleningen en de liquiditeitssteun gezamenlijk om te zetten in een renteloze of laagrentende langlopende lening van veertig jaar. Want op dit moment bedragen de jaarlijkse aflossing van leningen en de interest circa 70 miljoen gulden.

Eerder nul op rekest

In september 2022 kreeg het kabinet-Pisas (MFK/PNP) van Nederland nul op het rekest nadat Financiënminister Silvania om herfinanciering van een deel van de Curaçaose overheidsschuld had gevraagd. Staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties maakte toen duidelijk dat herfinanciering gepaard zal gaan met een toeslag (ook wel ‘boeterente’ genoemd), omdat afzien van de bestaande rentebetalingen een financieel nadeel betekent voor Nederland.
,,De gedachte dat voortijdige aflossing en herfinanciering voor Nederland geen financiële gevolgen zou hebben, gaat niet op. Want hoewel de leningen aan Curaçao door Nederland niet een-op-een worden gefinancierd met een staatslening, wordt door Nederland over de financiering van de leningen wel degelijk rente betaald.”
,,Mogelijk is dit niet de uitkomst die u had verwacht”, schreef Van Huffelen aan Silvania. Zij wilde hem wel toezeggen dat de houdbaarheid en financiering van de totale overheidsschuld kunnen worden besproken in het overleg dat in het kader van de in 2023 aflopende liquiditeitssteunleningen zal worden gevoerd. Daar wil de minister nu gebruik van maken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.