‘Veel straatdieren sterven langs de weg een gruwelijke dood’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) weerlegt de eerder geuite zorgen van diverse dierenwelzijnsorganisaties dat mensen aangespoord worden om tegen betaling straatdieren aan te leveren die vervolgens afgemaakt worden.

Dierenbescherming1De Curaçaose stichting stelt: ,,Onlangs is er behoorlijk wat ophef ontstaan over een publicatie van Stichting Dierenbescherming Curaçao, waarbij een oproep wordt gedaan voor mensen die geïnteresseerd zijn als losse kracht te werken voor SDBC om mee te helpen straathonden en zwerfkatten te vangen. De bedoeling is om eerst na te gaan of de geïnteresseerden de juiste instelling hebben hiervoor en hun een korte opleiding te geven hoe dit zo diervriendelijk mogelijk te doen. De nieuwe wet Dierenwelzijn geeft in artikel 10 namelijk iedere burger het recht dit op eigen initiatief te doen. Wij willen het juist zo begeleiden dat het op een verantwoorde manier gebeurt. Het vangen van straathonden en zwerfkatten is niets nieuws. Het is een activiteit die de SDBC al jaren uitvoert.”
De stichting stelt dat kritiek altijd gezond is, maar dat die wel opbouwend moet zijn. De organisatie is van mening dat nu is getracht de Dierenbescherming in een kwaad daglicht te stellen. En zo wordt gesteld: ,,Zielig doen over het oppakken van straathonden is niet verder kijken dan je neus lang is. Struisvogelpolitiek bedrijven wat betreft de straathonden is de ogen sluiten voor het constante en vreselijke lijden van deze dieren, die te vaak een schrijnende dood tegemoet gaan door bijvoorbeeld mishandeling of aanrijding door auto’s. Te vaak sterven dieren, soms dagelijks meer dan tien, een vreselijke, gruwelijke dood. Soms liggen ze op straat of langs de weg uren te lijden voordat ze uiteindelijk sterven aan de meest afschuwelijke wonden. De meeste meldingen komen binnen wanneer het al te laat is voor de arme dieren. De SDBC kan het maar niet snappen dat men dit normaal of acceptabel vindt versus het op een humane manier inslapen van een dier in nood.” Bovendien, zo wordt aangegeven, worden dieren die in goede toestand binnenkomen en kans maken op adoptie geholpen. De organisatie tracht het probleem juist op een duurzame manier op te lossen met een multidisciplinaire aanpak. Zo wordt er wordt op scholen door SDBC met speciaal ontwikkelde lespakketten volop educatie geboden aan de kinderen hoe met dieren om te gaan en bij hen het besef te creëren dat dieren een gevoel hebben en dat ze als een familielid behandeld moeten worden. Verder is de stichting ook bezig met massale sterilisatie, waarbij vorig jaar over de 2.000 dieren zijn behandeld.
,,Via de media informeren wij constant het volk hoe om te gaan met hun dieren. Dit jaar gaan wij, als wij de middelen hiervoor binnenkrijgen, met een professioneel bureau een grootse en intensieve informatiecampagne uitzetten om de juiste mentaliteit ten opzichte van de huisdieren te creëren en bij hen het besef te creëren wat wel en wat niet mag in het kader van de Dierenwelzijnswet. Van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) krijgen wij de opdracht om na gedegen informatie aan het volk, de controle uit te oefenen op de naleving van de Wet dierenwelzijn.”
De hondensanctuary is al sinds een jaar klaar, helaas zonder de voorziening van drinkwater. Er is een put gegraven die binnen enkele dagen instortte. Met de bemiddeling van het Curaçaose Toeristenbureau CTB is de mogelijkheid onderzocht voor de aanleg van waterleiding naar de sanctuary. ,,Enkele weken terug is er positief bericht ontvangen van Aqualectra en is de manier waarop en de vergunning daartoe goedgekeurd. De enorme regenval van de laatste maanden heeft ook voor vertraging gezorgd. Maar hopelijk zal spoedig het drinkwaterprobleem opgelost zijn en kan de hondenopvang binnenkort gebruikt worden.”
De organisatie stelt verder vast dat uit eigen onderzoek is gebleken dat er weliswaar zwerfhonden zijn, maar dat meer dan de helft gewoon loslopende honden zijn die een baas hebben. SDBC: ,,Dat maakt het probleem nog gecompliceerder. Maar met de nieuwe wet in de hand kunnen wij de eigenaar dwingen de honden op het erf te houden. Echter de vrees is, dat dit als gevolg kan hebben dat het aantal afstandsdieren enorm zal toenemen.”
De stichting meldt ook dat sommige organisaties kritiek leveren, maar zelf een business maken van de zwerfhonden. ,,Er zijn organisaties die met hun uitstekende publicatiecampagnes het doen voorkomen of zij de redders zijn van alle dieren op het eiland en daarmee veel donaties krijgen en bovendien de honden tegen flinke bedragen ter adoptie naar Nederland sturen. Dus is dit een interessante business en zijn de straathonden uiteindelijk het beginpunt van deze bron van inkomsten. Daarbij de Stichting Dierenbescherming zwart maken, helpt de donatiestroom naar hen toe te leiden. Een duurzame oplossing zou voor zulke organisaties broodroof betekenen.”
De Dierenbescherming meldt nog zich te houden aan alle voorschriften van een verantwoorde overheidsstichting.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.