‘Tientallen miljoenen van zorgverleners op straat’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Veel zorgverleners hebben grote betalingsachterstanden bij de Belastingdienst en daarom is vorig jaar gestart met het invorderen van deze ‘enkele tientallen miljoenen guldens’ via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

SVB,,Hiermee zijn de afgelopen maanden reeds aanzienlijke bedragen via SVB ingevorderd”, zo legt de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), tegenover deze krant uit. De actie richt zich volgens hem op alle zorgverleners die bij de SVB declareren, dus niet alleen bijvoorbeeld huisartsen of psychologen.
De minister legt uit: ,,De Belastingdienst heeft de bevoegdheid om een vordering te leggen onder derden, zoals de SVB, voor de belastingschulden van een belastingplichtige. In dat geval is deze derde partij, in casu SVB, verplicht om de aan de zorgverleners verschuldigde bedragen (die bij de SVB gedeclareerd worden voor de verleende zorg aan hun patiënten, red.) aan de Belastingdienst te voldoen in plaats van aan de zorgverleners.”
Een zorgverlener kan wel contact opnemen met de Belastingdienst om tot een regeling te komen. ,,Een regeling kan hierbij inhouden dat de vordering wordt gematigd en dat bijvoorbeeld slechts 50 procent van de declaraties van SVB aan de Belastingdienst worden overgemaakt. Dit is echter ter beoordeling van de Belastingdienst en afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden van de betreffende zorgverlener.”
Overigens geeft de Belastingdienst er volgens Silvania de voorkeur aan om (een deel van) de nog te vorderen belastingschuld te behouden in plaats van het treffen van een betalingsregeling. Want, zo legt hij uit: ,,Betalingsregelingen worden in de praktijk niet altijd goed nagekomen.” En daarom is een vordering via de SVB voordelig, want dan ‘ligt het initiatief voor de betaling bij de SVB en niet langer bij de zorgverlener’.
Vorig jaar is door de SVB aan alle zorgverleners een brief gestuurd waarin is vermeld dat zij dienen aan te geven onder welk cribnummer de gedeclareerde bedragen door hen worden aangegeven.
De SVB betaalt weliswaar jaarlijks vele miljoenen uit aan de zorgverleners, maar, zo stelt Silvania: ,,Voor de Belastingdienst was het niet altijd mogelijk om de door SVB uitbetaalde bedragen terug te vinden in aangiften inkomstenbelasting of winstbelasting van de betreffende zorgverleners.”
Om de zorgverleners onder druk te zetten is met de SVB toen ook afgesproken dat als de zorgverleners de betreffende cribnummers niet zouden verstrekken, de uitbetaling van declaraties door SVB zou worden aangehouden. Afgesproken is dat de SVB jaarlijks een opgave aan de Belastingdienst verstrekt van de aan de zorgverleners uitbetaalde bedragen, zodat de Belastingdienst zicht heeft op de inkomsten van de zorgverlener. Silvania: ,,In het kader van deze specifieke actie heeft de SVB op verzoek van de Belastingdienst de aan de zorgverleners uitgekeerde bedragen over de afgelopen vijf jaren verstrekt. Diverse zorgverleners hebben inmiddels van de Belastingdienst verzoeken ontvangen om additionele informatie over onder welk cribnummer deze opbrengsten de afgelopen jaren zijn verantwoord. Ook zijn aan verschillende zorgverleners naheffings- en navorderingsaanslagen opgelegd. Dit proces wordt komend jaar voortgezet.”
Volgens de minister hebben diverse zorgverleners ‘soms jarenlang geen aangiften ingediend en als gevolg daarvan zijn aan hen taxatieve aanslagen opgelegd’. Daarom is het niet mogelijk om het exacte bedrag te bepalen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.