‘De Curaçao kerel’ onderdeel van de ‘airbag-methode’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uit een groot drugsonderzoek in Nederland, het zogenoemde onderzoek ‘Ryeford-Monston’, blijkt een Curaçaose man werkzaam voor de KLM betrokken te zijn geweest bij drugssmokkel. Uit getapte telefoongesprekken blijkt dat hij ‘de Curaçao kerel’ wordt genoemd.

KLMjohannesburgHet gaat om een man die sinds 2004 werkte bij de KLM. ,,In 2018 was hij werkzaam bij de bagageafhandeling van de KLM op Schiphol, in een leidinggevende functie bij de afdeling die zorgdraagt voor de bagageafhandeling van vertrekkende vluchten. In verband daarmee beschikte ook hij over een Schipholpas waarmee hij toegang had tot het beveiligde gebied”, zo wordt over hem uitgelegd in het vonnis.

Naar aanleiding van de tapgesprekken en bevindingen bestond bij het onderzoeksteam het vermoeden dat de verdachten zich bezighielden met de invoer van verdovende middelen (heroïne, red.) op 6 juni 2018 en dat de verdovende middelen verborgen waren in bagage op vlucht KL592 uit Johannesburg, Zuid-Afrika.
Hierbij werd de zogenoemde ‘airbag-methode’ toegepast waarbij verschillende personen die werkzaam waren op de luchthaven Schiphol betrokken waren.

Uitgelegd wordt dat de airbag-methode verschillende werkwijzen kent, die met elkaar gemeen hebben dat verdovende middelen per vliegtuig vanuit het buitenland worden verzonden in bagage, welke bagage na aankomst op de luchthaven Schiphol dient te worden veiliggesteld door een Schipholmedewerker. ,,Dit kan direct na aankomst van het vliegtuig op het platform gebeuren, of bij de afhandeling van de aangekomen bagage in de bagagekelder. De Schipholmedewerker zorgt er vervolgens voor, al dan niet met de hulp van anderen, dat de bagage met verdovende middelen van het beveiligde gebied van de luchthaven (‘airside’) wordt gebracht en verder wordt vervoerd naar ‘landside’, het gedeelte van de luchthaven dat niet onder dat beveiligde gebied valt. Voor de invoer van verdovende middelen middels de airbag-methode is afstemming nodig tussen de personen die het transport in het land van herkomst organiseren en de Schipholmedewerkers (en anderen) die de bagage met verdovende middelen op de luchthaven Schiphol moeten veiligstellen en/of verder vervoeren en/of afleveren. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat deze afstemming doorgaans verloopt via diverse contact- en tussenpersonen”, aldus het vonnis.

Op 6 juni 2018 besluit het onderzoeksteam naar aanleiding van de verdenking van invoer van verdovende middelen, om alle bagage van de vlucht KL592 uit Johannesburg te controleren. De controleurs krijgen de opdracht om de Amsterdam-bagagecontainers te begeleiden naar de bagageband en vervolgens te controleren. Bij een van de bagagestukken valt hun op dat deze is voorzien van een transferbagagelabel en een ‘priority bag tag’. Zij zien op het bagagelabel dat de koffer is gelabeld van Amsterdam in transfer naar Boston. Na opening van de koffer zien de controleurs meerdere pakketten gewikkeld in dekens. Zij nemen de koffer met hierin de pakketten in beslag en na onderzoek blijkt dat de pakketten ruim 11 kilogram heroïne bevatten. Gedurende die controle door de douane belt een van de verdachten op naar ‘de Curaçao kerel’. Die verdachte zegt dat ‘dat ding hier straks gaat komen’ en dat hij ziet dat ‘die mannen’ ook deze kant op zijn gekomen en dat ze gaan controleren.

Na zijn aanhouding heeft de Curaçaose man tijdens een verhoor bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) verklaard dat er op 6 juni 2018 met vlucht KL592 een koffer met hierin 11 kilogram drugs uit Johannesburg zou komen, dat hij de informatie (zoals de vluchtgegevens, het containernummer, de kleur en het merk van de koffer en dergelijke) op een papier van een andere verdachte had gekregen, dat hij een van de verdachten had gevraagd om bij de bagageband te kijken of de koffer was aangekomen, dat hij van deze verdachte hoorde dat de douane koffers had meegenomen.

Onder de drie gepubliceerde vonnissen is niet ‘de Curaçao kerel’ veroordeeld. De drie personen die veroordeeld zijn krijgen 36, 87 en 92 maanden gevangenisstraf opgelegd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.