GMN-minister denkt na over nieuwe huisvesting

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga (MFK), vindt dat er iets gedaan moet worden aan de precaire financiële situatie van de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK).

ambulance1,,Er moet gewerkt worden aan de verhoging van de inkomsten door de tarieven ten minste naar het niveau van de kosten te verhogen en middels de mogelijkheden die de statuten bieden. Op dit moment worden de kosten zo laag mogelijk gehouden”, zo schrijft zij in een schriftelijk antwoord op Statenvragen over de begroting 2023. Volgens de minister kan de financiële situatie verbeterd worden door onder andere de verhoging van de ambulancetarieven naar minimaal 915 gulden. ,,Dit tarief is in het jaar 2001 bepaald, maar nooit door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaald”, zo stelt zij.
Verder kondigt de minister aan dat de ambulancezorghulpverlening naar een hoger niveau getild moet worden door een vierde ambulancepost te openen op Zegu, Mahuma of het vliegveld. Zij voegt er in het algemeen aan toe: ,,Er moet gedacht worden aan een andere huisvesting omdat het onduidelijk is tot wanneer gebruik gemaakt kan worden van de huidige huisvesting.”
Hoewel de financiële situatie van de ambulancedienst dus verbeterd kan worden, is er op de begroting 2023 geen extra geld gereserveerd voor de stichting. Op de begroting 2023 is aan de uitgavenkant een bedrag opgenomen van 1,2 miljoen gulden bestaande uit exploitatielasten, exclusief salarissen, en investeringen. Aan de inkomstenkant wordt het totaal verwachte bedrag van circa 200.000 gulden voor spoedritten en bestelde ritten opgenomen. Per saldo is er voor het dienstjaar 2023 een bedrag van 1 miljoen gulden beschikbaar voor FKAK.
De minister voert aan: ,,Alhoewel er veel kritiek is op het functioneren van deze organisatie, is het nooit voorgekomen dat een gevraagde rit niet uitgevoerd werd. Eén keer moest het Rode Kruis ingeschakeld worden om een voertuig stand-by te houden voor het geval dit nodig mocht zijn.” Op dit moment zijn vijf ambulances operationeel en zijn er gemiddeld vier beschikbaar. ,,Het is een paar keer voorgekomen dat er drie ambulancevoertuigen beschikbaar waren en twee keer twee ambulancevoertuigen”, aldus het schrijven.
De minister geeft aan dat er geen ambulancevoertuigen besteld zijn. Zij legt uit: ,,Bestelling betekent betaling van de helft van de aankoopprijs voordat begonnen wordt met de productie. Productietijd bedraagt ongeveer 120 dagen. In de Verenigde Staten (VS) worden in de komende twee jaren geen chassis gemaakt voor de export. Dus moeten ambulancevoertuigen buiten de VS besteld worden, zodra het geld op tafel ligt. Indien nu besteld wordt, dan is de verwachting dat ze in de maand maart 2023 geleverd worden. Offertes zijn aangevraagd in de VS, Canada, Nederland en Mexico. Het is de bedoeling om twee wagenparkbeheerders een training te laten volgen zodat de onderhoudskosten in de toekomst minder worden.”
De FKAK telt 66 werknemers. Het ambulancepersoneel is deels in dienst van het Land Curaçao en deels arbeidscontractant en wordt ter beschikking gesteld aan de FKAK.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.