CBCS heeft begrip maar wijst op economie die uit diep dal kruipt
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verhoging van het minimumuurloon met 11,2 procent van 9,62 naar 10,70 gulden, waarover minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van SOAW vandaag een persconferentie geeft, zal ‘een licht negatief effect hebben op de economische groei van Curaçao’.
Voorts is er volgens de Centrale Bank CBCS sprake van ‘een opwaartse druk op de inflatie’, terwijl ‘het werkloosheidspercentage hoger zal zijn dan in het basisscenario’. ,,De verhoging van het minimumloon heeft ook beperkte effecten op de overheidsfinanciën.” Hierbij dient te worden opgemerkt dat de CBCS een koppeling tussen de sociale uitkeringen en het minimumloon buiten beschouwing heeft gelaten.
De CBCS wil verder als kanttekening plaatsen dat bij de berekening van het percentage waarmee het minimumloon zal worden verhoogd in de van SOAW ontvangen documentatie is uitgegaan van een inflatie van 4,9 procent voor 2022. Dit was echter de inflatie die de CBCS in maart 2022 had voorspeld. Inmiddels is de inflatieprojectie naar boven bijgesteld tot 6,3 procent.
In de notitie van de Centrale Bank wordt met deze hogere inflatie gerekend, maar de voorgestelde inflatiecorrectie blijft een verhoging van het minimumloon tot 10,70 per uur. ,,Een hogere inflatiecorrectie van het minimumloon zal een sterker negatief effect hebben op de groei.”
Een andere kanttekening van de CBCS is dat de doorrekening is gedaan met behulp van de arbeidsmarktcijfers van 2019. De data van het arbeidskrachtenonderzoek van 2020 zijn niet gebruikt omdat dat jaar wegens Covid-19 uitzonderlijk was. ,,Actuele arbeidsmarktcijfers en statistieken over de inkomensverdeling zouden deze analyse nauwkeuriger maken.” De sterk opgelopen inflatie raakt vooral de lagere-inkomensgroepen in de maatschappij, aldus de Centrale Bank.
,,Hierdoor is een verhoging van het minimumloon een logische beleidskeuze. Er dient echter rekening te worden gehouden met het feit dat de economie van Curaçao aan het herstellen is van een diep dal, wat ook negatieve gevolgen had op de arbeidsmarkt.”
Daarnaast is het naar de mening van CBCS van belang om rekening te houden met het feit dat sommige sectoren kwetsbaarder zijn voor negatieve minimumlooneffecten dan andere, ‘mede door de inefficiënt functionerende arbeidsmarkt van Curaçao’. ,,Ook kent Curaçao al jaren een afnemende arbeidsproductiviteit.”
De verwachting is dat wereldwijd de inflatie tot 2024 relatief hoog zal blijven. ,,Omdat de inflatie op Curaçao voor een groot deel wordt geïmporteerd, zal naar verwachting ook onze inflatie relatief hoog blijven.”
Tegen deze achtergrond is het volgens de CBCS ‘raadzaam dat de overheid de nodige structurele maatregelen neemt die de economie weerbaarder kunnen maken tegen economische schokken en de productiviteit kunnen verhogen’.