WWF-NL vertegenwoordiging op International Marine Debris Conference

Van onze redactie
Willemstad - ‘Creating a Network for Harmonized Marine Litter Monitoring in the Wider Caribbean Region’, is de titel van de presentatie die Carolyn Caporusso, adviseur van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) voor het Nederlandse Caribenprogramma en coördinator van Clean Coast Bonaire, onlangs heeft gegeven.

zwerfvuil GOEDZij woonde de 7e International Marine Debris Conference (7IMDC) bij in Busan, Zuid-Korea. Marien zwerfvuil is een ernstige ecologische, sociale en economische bedreiging op alle continenten, inclusief het Caribisch gebied. Plasticvervuiling is een bedreiging voor de blauwe economie van het gehele Caribisch gebied.
Daarom nam ook WWF-NL, door het Nederlandse Cariben te vertegenwoordigen, deel aan deze conferentie. De presentatie van Caporusso werd gehouden als onderdeel van de technische sessie van het Caribisch gebied tijdens de conferentie. Ze gaf een overzicht van het actieplan voor geharmoniseerde monitoring van marien zwerfvuil dat ze opstelde voor the United Nations Caribbean Environment Programme. Het actieplan beveelt aan om een monitoringsaanpak te hanteren op basis van het Clean Coast Bonaire-programma, dat in 2018 is uitgevoerd door WWF-NL.
Deze aanpak maakt gebruik van de betrokkenheid van burgers bij het monitoren van marien zwerfvuil en zorgt tegelijkertijd voor kwalitatieve gegevensverzameling op bepaalde vooraf geselecteerde locaties. Ze definieerde een strategie en creëerde een routekaart voor een kosteneffectieve en gemakkelijk reproduceerbare manier om hoogwaardige, geharmoniseerde gegevens over marien zwerfvuil te verzamelen; en die kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van beleid ter vermindering van vervuiling te sturen en te verifiëren.
Deze informatie kan ook worden ingezet om het bewustzijn te vergroten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de gegevens die regionaal in het Caribisch gebied worden verzameld, worden afgestemd op de consolidatie en analyse van wereldwijde gegevens over marien zwerfvuil. Dit zal de kennisbasis verbeteren die nodig is voor de ontwikkeling van beleid en maatregelen voor mariene afval in het bredere Caribische gebied.
Omdat zwerfvuil de landsgrenzen overschrijdt, zijn reductiemaatregelen nodig op lokaal, nationaal, regionaal en mondiaal niveau. Een van de onderwerpen die tijdens de conferentie werd besproken, was daarom de regionale ontwikkeling en implementatie van gestructureerde en gecoördineerde methoden voor het monitoren van marien zwerfvuil en het bevorderen van internationale samenwerking.
De conferentie was ook een gelegenheid voor partijen om perspectieven te delen over hoe een nieuw wereldwijd plasticverdrag - waarover de lidstaten van de Verenigde Naties momenteel onderhandelen - kan worden ondersteund. Dit proces moet leiden tot een juridisch bindend mondiaal instrument met specifieke eisen en verplichtingen om plasticvervuiling en de toxische effecten ervan te voorkomen en te bestrijden.

Zelf goede voorbeeld
De conferentie bracht meer dan 900 deelnemers samen uit 89 landen, die internationale overheden en belanghebbenden in bedrijven, onderwijsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties vertegenwoordigden.
Zelf het goede voorbeeld gevend, werd de conferentie georganiseerd als een zero-waste evenement, gebaseerd op het principe om het volume en de toxiciteit van afval en materialen te verminderen en tegelijkertijd alle hulpbronnen te behouden en terug te winnen.
De conferentie diende als een wereldwijd platform om te delen en te bespreken hoe wetenschappelijke kennis het beste kan worden toegepast om de bronnen van marien zwerfvuil beter te begrijpen. Dit maakt een betere internationale samenwerking mogelijk om tot effectieve oplossingen te komen en consensus te bereiken; om overheidsbeleid te ontwikkelen met als doel de vervuiling van de zee te beheersen en te verminderen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.