Regering: ADC blijft ziekenhuislaboratorium CMC

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering is niet van plan een ander laboratorium aan te wijzen om binnen het Curaçao Medical Center (CMC) werkzaam te laten zijn, met alle nadelige gevolgen van dien voor overheids-nv Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) die hiervoor miljoeneninvesteringen deed.

F01 CMCAndere - particuliere - laboratoria kunnen wat het kabinet-Pisas betreft alleen via ADC hun diensten aanbieden aan CMC-patiënten, zo weet het Antilliaans Dagblad uit goede bronnen. CMC en ADC zijn ‘tot elkaar veroordeeld’, merkt een insider op.

Want ‘kwartiermaker’ Caryl Monte en de regering willen beslist dat de relatie tussen CMC en ADC, ondanks de gerezen spanningen, wordt voortgezet. Met een begeleidingscommissie wordt gepoogd de onderlinge verhoudingen te normaliseren.

Het ziekenhuis had besloten tot opzegging van de dienstverleningsovereenkomst met ADC en wel per november 2024. Er waren vanaf 2020 fouten ontdekt in de facturatie door het nationaal laboratorium. De opstelling van ADC, onder meer om in eerste instantie de foutieve facturen niet te willen erkennen, heeft wantrouwen veroorzaakt, wat heeft geleid tot de opzegging.

Wel heeft CMC intussen creditnota’s ontvangen van ADC ter hoogte van in totaal 9,4 miljoen gulden. Deze krant berichtte hier eerder over. Ook werden door het ziekenhuis punten aangedragen om de samenwerking met ADC op korte termijn te verbeteren. Concrete uitvoering hiervan is voor CMC bepalend bij de eventuele heroverweging van het standpunt inzake beëindiging van de overeenkomst.

In het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt stilgestaan bij ‘de hogere laboratoriumkosten’: ,,Het CMC en het ADC hebben een geschil over de gefactureerde bedragen aan het CMC. Volgens een analyse van het CMC over de periode van 15 november 2019 tot en met 2021 heeft het ADC te veel en/of onjuiste bedragen in rekening gebracht aan het CMC. Het betreft onder andere onterecht verkeerd gebruik van bloedproducten, bloedgassen, bloedbeeld, onbekende arts/aanvrager, onbekende patiënten, onbekende verrichtingscodes, prijsverschillen, dubbele facturaties en onverklaarde/onterechte laboratoriumtesten.”

De CMC-analyse is naar het ADC gestuurd ter validatie. Hierop heeft het ADC tot nu toe al enkele miljoenen gecorrigeerd. ,,Alhoewel er rekening is gehouden met de correcties is er momenteel sprake van een budgetoverschrijding van 8,1 miljoen voor het jaar 2021”, schrijft NZa in haar rapport van april dit jaar. Tot op dat moment was ‘er nog een dispuut over materiële fouten, waarover vooralsnog geen consensus is tussen het ADC en het CMC’.

De regering streeft een ‘vriendschappelijke oplossing’ na. Zo verklaarde vorige week kwartiermaker Monte, die als consultant van het kabinet-Pisas optreedt. Al in april dit jaar liet de minister van Gezondheid, Dorothy Pietersz-Janga (MFK), aan het ziekenhuis weten ervan uit te gaan dat ADC - zolang het laboratorium van het Land geaccrediteerd is als ziekenhuislaboratorium - ook in de toekomst belast zal blijven met laboratoriumdienstverlening binnen en aan het CMC.

De regering wijst erop dat CMC - dat eind 2019 nieuw werd opgeleverd - ook niet is gebouwd om zélf laboratoriumdienstverlening op zich te nemen, terwijl ADC ruim voor de start van CMC (al in 2017) door de toenmalige ministerraad daartoe was aangewezen.

ADC heeft dan ook aanzienlijke langetermijninvesteringen in het CMC-project gedaan, namelijk van zo’n 12 miljoen, en ook 44 full time personeelsleden van het voormalige Sehos-lab (Sint Elisabeth Hospitaal) overgenomen. Die medewerkers kosten bij elkaar ruim 3 miljoen op jaarbasis. Ook werkt ADC aan de geplande nieuwbouw voor een waarde van zo’n 23 miljoen. Dat zijn grote investeringen en stopzetting van de CMC-ADC-relatie zal negatieve gevolgen hebben voor het lab, maar ook voor het Land.

‘RvC inschakelen voor bemiddeling’
Monte gaf aan dat er een evaluatie komt van de zogeheten ‘servicelevel agreement’ (SLA) tussen CMC en ADC. Een SLA dient volgens de regering periodiek te worden geëvalueerd om de kwaliteit van de laboratoriumdienstverlening door ADC duurzaam te garanderen.

In september heeft ADC op de evaluatie van CMC gereageerd met een kwaliteitsrapportage, die ingaat op de opmerkingen en klachten van de top van CMC Exploitatie. De regering concludeert op basis daarvan dat er een goede klachten- en evaluatieprocedure bestaat voor de aanpak van operationele uitdagingen tussen partijen.
In de begeleiding en bemiddeling tussen de besturen van beide instellingen kunnen volgens de regering ook de raden van commissarissen (RvC) een rol spelen, al dan niet bijgestaan door een mediator of externe adviseur.

In de financiële relatie tussen CMC en ADC speelde de kwestie van de overfacturering door het laboratorium, dat (grotendeels) is weggenomen met creditnota’s. Maar omgekeerd staat het ziekenhuis ook bij het Analytisch Diagnostisch Centrum in het krijt. Er was, in elk geval tot voor kort, sprake van een flinke betalingsachterstand en ondanks herhaalde sommaties werd niet overgegaan tot voldoening van de openstaande schuld.

Hierdoor zag ADC zich genoodzaakt een kortgedingprocedure aan te spannen tegen CMC, maar nog vóór de behandeling hebben partijen een oplossing in der minne gevonden. Hoe die eruitziet is voor derden onbekend.

Top CMC en ADC
CMC Exploitatie wordt geleid door Gilbert Martina (algemeen directeur); Karina Lombardi-de Freitas Brás (financieel directeur); en Ingemar Merkies (medisch directeur). De raad van commissarissen (RvC) bestaat uit Robert Reijnaert; Danielle Palm; Davila Kramp; Hendrikus Gerrits; en Ivan de Windt.
Bij het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) is Liane Cova enig directeur/bestuurder. De RvC van deze overheids-nv wordt gevormd door Nathaly Boeldak-Theodora; en Ingeborg Campman.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.