‘Energiecrisis en inflatie zorgen voor daling vraag Caribisch gebied’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ook Air Belgium bevestigt tegenover het Antilliaans Dagblad de vluchtfrequentie naar Curaçao te moeten reduceren.

air belgiumDat komt bovenop het besluit van KLM twee weken geleden om de eerde geplande ‘double daily’ tussen Schiphol en Hato grotendeels terug te brengen naar slechts één vliegverbinding per dag.
Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling had nog gehoopt Tui en ook Air Belgium te bewegen tot meer stoelencapaciteit gedurende de komende winterperiode. Deze krant had gezien dat het online reserveringsysteem van Air Belgium op de route naar Curaçao ‘gaten’ vertoont.
Daarop stelde de redactie vragen aan de Belgische luchtvaartmaatschappij die vanaf Brussels Airport naar Hato vliegt. Behalve Belgen, andere Europeanen en Curaçaoënaars, hadden ook Nederlanders deze alternatieve route ontdekt. Maar ook Air Belgium ziet zich genoodzaakt te snijden.
,,De energiecrisis en de stijging van bepaalde kosten hebben directe gevolgen voor de portemonnee van de reizigers, wat een daling van de vraag naar alle bestemmingen in het Caribisch gebied tot gevolg heeft”, begint de woordvoerder desgevraagd zijn uitleg.
,,Air Belgium stelt daarom zijn vluchtschema voor 2023 naar beneden bij. Er zullen waarschijnlijk geen vluchten zijn tot de zomer”, aldus de voorlichter tegenover het Antilliaans Dagblad, die verder aangeeft dat ‘de nadruk zal liggen op de winter van 2023’.

Toeristenonderzoek België

Air Belgium zal een onderzoek uitvoeren naar de behoefte van Belgische toeristen om naar Curaçao af te reizen. De woordvoerder stelt: ,,Bovendien is Air Belgium voorlopig bezig met zijn belangrijkste partners, namelijk de touroperators, om de reële behoeften op de markt voor de komende maanden, na de winter van 2022, te bekijken.” Maar ‘benadrukt moet worden’, vervolgt de woordvoerder, ‘dat de situatie wereldwijd is’.
,,KLM halveert bijvoorbeeld haar vluchten naar Curaçao en Air France stopt met vluchten tussen Parijs en Punta Cana. Zoals vele andere luchtvaartmaatschappijen moet Air Belgium haar vluchtschema naar Caribische bestemmingen inkorten.”
De impact van het inkorten door de Belgische maatschappij is onwelkom, maar minder groot dan het verlies van KLM’s rechtstreeks ‘double daily’. Air Belgium heeft een frequentie van twee vluchten per week. Bovendien worden beide verbindingen gedeeld met een andere bestemming; of Punta Cana of met Bonaire. Air Belgium zet een nieuwe Airbus33-900neo in met 286 stoelen in; die dus verdeeld worden over de twee bestemmingen. Ter vergelijking: KLM zou op de tweede dagelijks vlucht een Boeing 777-200 inzetten met 320 stoelen bedoeld voor Curaçao alleen.
Toch scheelt elke stoel er een. En is het schrappen door Air Belgium een nieuwe tegenvaller voor het Curaçaose toerisme vanuit Europa. Zo’n 60 procent van alle vakantiegangers op Curaçao komt uit Europa en alle hotels, resorts, bungalowparken, tourorganisatie, autoverhuurbedrijf en restaurants zijn afhankelijk van de toevoer door de lucht (‘airlift’).
Vanaf 10 november tot half december is er maar één wekelijke frequentie. Vanaf 15 december tot half januari 2023 zijn het er twee. Daarna is er een hele maand zelf géén enkele verbinding tussen Brussel en Curaçao. Op 16 februari 2023 is pas weer een vlucht, maar na 4 maart houdt het volgens het boekingsschema zelfs helemaal op.
Erg lang heeft Air Belgium het niet volgehouden. In december 2021 werd de eerste vlucht uitgevoerd tussen de ‘Europese hoofdstad’ en Curaçao. In de zomer vorig jaar was het al geprobeerd, in combinatie met Martinique en later Guadeloupe, maar de strenge lockdown op het Franse eiland maakte dat het niet rendabel was.
De marketing was een gezamenlijk inspanning; van Air Belgium, maar ook van toeristenbureau CTB (Curaçao Tourist Board).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.