Regering beschouwt Rif-gebied als prime spot voor ontwikkeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Plannen voor de ontwikkeling van het Rif-gebied in Otrobanda maakt dat het Rif-stadion Johnny Vrutaal toch zal moeten verhuizen. Dat blijkt uit ontwikkelingsplannen die de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), in de ministerraad uit de doeken heeft gedaan en waarmee akkoord is gegaan.

Rif DushiTegenover het Antilliaans Dagblad legt de bewindsman uit dat het gaat om de uitvoering van de gebiedsontwikkeling zoals omschreven in het Landspakket. ,,Het is de bedoeling dat samen met Nederlandse experts gewerkt wordt aan ontwikkeling van overheidsterreinen die het Land ook wat kunnen opleveren, zeker als het gaat om een ‘prime spot’ als het Rif. Dan moet er dus gekeken worden naar alternatieven voor het Rif-stadion die ook met de verschillende stakeholders besproken moeten worden.”
Vooralsnog wordt vastgehouden aan het stedenbouwkundige visiedocument van 2021 en zal het Bennie Leito-zwembad behouden blijven. In dit document wordt echter ten aanzien van het stadion geopperd daar opnieuw een discussie over te voeren. Cooper heeft in de ministerraad bekendgemaakt dat er binnen zijn ministerie inmiddels criteria zijn opgesteld voor alternatieve locaties, dat er een verkennend gesprek heeft plaatsgevonden met het bestuur van het Rif-stadion en dat er gewerkt wordt aan het masterplan.
Niet alleen wordt invulling gegeven aan een masterplan en bijbehorende investeringsnota voor het Rif-gebied, maar ook voor Colon; achter het CMC-ziekenhuis gelegen. Voor het Rif-gebied wordt eveneens aansluiting gezocht bij een al in 2007 vastgesteld masterplan. Het masterplan van toen gaat over de inrichting van het mangrovepark, dat al is afgerond, evenals de al uitgevoerde noord-zuid- en west-oost-verbinding en de bouw van het Courtyard Marriott dat nog in volle gang is.
In het Masterplan 2007 staat over de sportfaciliteiten geschreven: ,,Het zwembad (Bennie Leito) en het stadion worden vrij intensief gebruikt, echter niet in het bijzonder door omwonenden. Het zijn eilandbrede functies die niet gebonden zijn aan de Rif-locatie.” Uitgelegd wordt ook dat er met betrekking tot zowel het zwembad als het stadion vele discussies gevoerd zijn en vooral de bewoners en ondernemers in Otrobanda voorstander waren van behoud van de sportfunctie in dit gebied.
Daarna is besloten dat er ruimte vrijgemaakt kon worden, maar onder de voorwaarde dat er eerst een nieuw sportcomplex moest zijn voordat het huidige weggehaald wordt. Een van de destijds geopperde alternatieve locaties is naast het GGD-complex in Santa Helena. Belangrijk is echter dat er een potentiële ontwikkelaar gevonden moet worden voor de financiering en uitvoering van de bouw van dit sportcomplex, zo staat nog in het masterplan van vijftien jaar terug.
In 2017 schreef deze krant nog over plannen van baseballer Andruw Jones die uitgevoerd zouden worden door een gezamenlijke inspanning van de overheid, sportfederatie FDDK en havenbedrijf CPA. Bij die plannen hoorden een hernieuwde inrichting van het Rif-stadion en de constructie van de daaromheen liggende gebouwen op een totale oppervlakte van 10.800 vierkante meter. Naast het baseballveld zouden er een sportmuseum, winkels, een restaurant, appartementen en tweehonderd parkeerplaatsen komen.
Met de jongste ontwikkelingen lijkt er met de instemming van de ministerraad weer schot in de zaak te komen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.