‘Politiek wil schuld eventuele bvz-premieverhoging op anderen afwentelen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De zittende politieke bestuurders realiseren zich dat een verhoging van de premie bvz (basisverzekering ziektekosten) zich wellicht binnenkort aan zal kunnen dienen. Zij wensen hiervoor niet als ‘politiek schuldigen’ te worden aangewezen en zoeken middels fakepropaganda en afleidingsmanoeuvres manieren om andere schuldigen aan te wijzen.
Zo vat Stanley Betrian, behalve oud-gezaghebber van het voormalige Eilandgebied Curaçao en interim-premier van het Land Curaçao ook gedurende 2017 en 2020 de zogeheten Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT) in verband met de bouw en oplevering van het nieuwe ziekenhuis CMC, de situatie samen. Eentje van allerlei aantijgingen vanuit de zittende politieke macht richting hem, voormalig Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer maar ook de CMC-directie.
,,De heersende politieke partij schrikt er hierbij niet voor terug om individuele personen die in enige vorm hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe ziekenhuis, te demoniseren en te beschuldigen van het zich hebben verrijkt tijdens het proces van de realisatie van het ziekenhuis”, zegt Betrian desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.
Dit is vooral in reactie op de openlijke aanvallen - met naam en toenaam en op de man - van Financiënminister Javier Silvania (MFK), die hiervoor met name sociale media en Facebook inzet. Dit op zichzelf leidt weer tot irrationele en soms zelfs bedreigende commentaren van personen in de samenleving. Een kwalijke zaak, vindt Betrian.
Overigens geeft hij met klem aan ervan overtuigd te zijn ‘dat er modellen bestaan om de financiële tekorten bij CMC op te vangen zónder te hoeven grijpen naar het middel van de verhoging van de bvz-premies’. Maar eerst legt hij uit hoe het een en ander is gegaan en hoe de kernproblematiek rond CMC heeft kunnen ontstaan.
,,Het hoofdprobleem van het CMC, reeds sinds de tijd van het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) geconstateerd, is dat de financiering van het zorgbudget van het ziekenhuis door de overheden gedurende de tijd niet adequaat is geweest, conform het werkelijke zorgpakket zoals door CMC sinds de opening van het ziekenhuis bij de overheden telkenmale is ingediend.”
Door het uitblijven van een passende financiering van het zorgbudget verkeert het CMC-ziekenhuis ‘thans in een zorgelijke financiële toestand’ die wellicht zal kunnen leiden tot een technisch faillissement. Deze term gebruikt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een adviesrapport, namelijk in de zin dat eind 2021 sprake is van ‘een significant negatief eigen vermogen’ en van ‘grote exploitatieverliezen’. ,,De schulden zijn groter dan de bezittingen en daarmee is reeds sprake van een technisch faillissement”, schrijft NZa.
Echter, een écht grote verrassing was het niet, of beter: hoeft het niet te zijn. Verschillende deskundigen, waaronder Soab (Stichting Overheidsaccountantsbureau) in het second opinion-rapport, berekenden naar aanleiding van de exploitatiemodellen van toen nog Hospital Nobo Otrobanda (HNO, dat later CMC werd genoemd) dat 74 miljoen in 2020 tot 78 miljoen in 2024 aanvullend voor rekening van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) moest komen. De SVB zet daarvoor in bvz-premies van werknemers en werkgevers en - omdat dit structureel onvoldoende is - elk jaar een aanzienlijk bedrag van wel bijna 300 miljoen aan ‘landsbijdrage’ uit belastingmiddelen.
‘Ongedekte financiële tekorten zorgbudget’
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.