Publieke discussie over (technisch) failliet CMC; schulden groter dan bezittingen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een publieke discussie ontstaan (op sociale media) over het ‘technisch faillissement’ van CMC, dat nog geen drie jaar geleden de eerste patiënten opnam. En over de schuldvraag.
Het lijkt erop dat premier Gilmar Pisas (MFK) bij het programma Tribuna Popular heeft ‘bevestigd’ dat Curaçao Medical Center (CMC) failliet is. Waarschijnlijk doet de regeringsleider dit in verband met het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat afgelopen week naar de Staten is gestuurd.
Het Antilliaans Dagblad beschikt over informatie waaruit blijkt dat het kabinet-Pisas binnen de ministerraad al een tijd bezig is met het ‘faillissementsrisico’ en dat daarom een ‘externe kapitaalimpuls’ nodig is voor het veiligstellen van de exploitatie van de ziekhuisvoorziening. In verband daarmee werd de Regiegroep Sanering CMC-entiteiten ingesteld.
,,De schulden zijn groter dan de bezittingen en daarmee is reeds sprake van een technisch faillissement”, merkt NZa op. Het adviesrapport is al van eind april, maar zoals gezegd nu pas openbaar. ,,Op grond van de aan ons overgelegde informatie merken wij voorafgaand aan de analyse op dat er eind 2021 sprake is van een significant negatief eigen vermogen en grote exploitatieverliezen.”
Dat is iets wat de CMC-directie zelf al van meet af aan zegt. Feitelijk vanaf dag één, toen medio november 2019 de exploitatie van CMC van start ging. En het was algemeen directeur Gilbert Martina die al eerder - in bedekte termen - sprak over en waarschuwde voor een ‘technisch faillissement’.
Het nieuwe ziekenhuis is door het Land Curaçao gebouwd en ondergebracht bij CMC Vastgoed, waarbij CMC Exploitatie als huurder is gaan optreden en via de jaarlijkse ‘ontoereikende budgetbeschikkingen’ - toegekend door de betrokken minister van Gezondheid van het Land Curaçao - de huur moet opbrengen. Daarbij zijn CMC Exploitatie noch CMC Vastgoed van eigen vermogen voorzien, zodat zij hun vermogen via dure commerciële leningen moesten aantrekken.
Het was afgelopen weekend Financiënminister Javier Silvania (MFK) die het voor zijn minister-president en partijleider opnam, omdat het Pisas door sommigen kwalijk werd genomen openlijk te spreken over een ‘technisch failliet’ CMC; het is niet de premier die het zegt, maar het NZa in het adviesrapport.
Dan legt Silvania de schuld van de ontstane situatie bij Suzy Camelia-Römer (voormalig minister van Gezondheid), Stanley Betrian, Ivan de Windt en Gilbert Martina. ,,Zij hebben dit monster gecreëerd dat CMC heet.” Betrian was destijds door Camelia-Römer aangesteld als de zogeheten Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT).
,,Zij zijn het via hun systeem van coöptatie die hun vriendjes benoemen als commissaris bij CMC. De regering kan (zelf) geen commissarissen aanstellen. CMC is van Stanley Betrian en Suzy”, aldus minister Silvania, met de toevoeging: ,,Dank PIN (de partij van Camelia-Römer, red.). Dank PAR.”
Overigens was al ruim vóór de ingebruikneming van CMC bekend dat het nieuwe ziekenhuis veel duurder zou zijn dan het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat komt mede door de fors hoger uitgevallen nieuwbouwkosten en de daarmee gepaard gaande financieringslasten.
De huidige financiering is verstrekt aan de vastgoedentiteit en aan de zorgentiteit. Er zijn diverse leningen verstrekt aan de vastgoedentiteit CMC Vastgoed. De lening in hoofdsom bedraagt bijna 413 miljoen gulden, die door CMC Vastgoed erkend is in een schuldbekentenis aan het Land; daarnaast is een voorschot van 15,8 miljoen door het Land aan CMC Vastgoed verstrekt. Verder is er een lening van Vidanova Bank (als consortiumleider) van 103 miljoen die voor een deel (15,6 miljoen) aan CMC Vastgoed is toebedeeld.
De huidige rente en aflossingsverplichtingen conform de openstaande leningen aan het Land - voorlopig bepaald op 429 miljoen - komen jaarlijks uit op circa 19,5 miljoen. De jaarlijkse annuïteit van Vidanova Bank wordt direct betaald door de Sociale Verzekeringsbank SVB - als inhouding op de betaling aan exploitatie - en voor 1,2 miljoen door CMC Vastgoed. Het bankenconsortium heeft, als zekerheid voor de nakoming van haar totale faciliteit, hypotheek op het recht van erfpacht en het pandrecht op de aandelen van CMC Vastgoed. Dit in tegenstelling tot het Land Curaçao, dat het grootste deel gefinancierd heeft en dat geen enkele zekerheid heeft bedongen.
(Mede) door een ontoereikend zorgbudget kampt CMC Exploitatie met maandelijkse tekorten en dus verliezen en kunnen de huurverplichtingen aan CMC Vastgoed niet worden voldaan. CMC Vastgoed kan op haar beurt niet voldoen aan de verplichtingen jegens het Land Curaçao, dat leningen is aangegaan bij de Nederlandse staat.
Meerdere regeringen met verschillende politieke samenstellingen hebben de afgelopen jaar te maken gehad met het Hospital Nobo Otrobanda (HNO), wat nu CMC is. Op 3 april 2017 stemde het interim-kabinet Pisas I in met 24 beslispunten, waarvan beslispunt vier gaat over de oprichting van de huidige CMC-structuur, namelijk een Holding met een Vastgoed- en een Exploitatie-entiteit.