Openbaar transportbedrijf komt elke maand twee ton tekort

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Belastingaccountantsbureau (Sbab) zal bij Autobusbedrijf Curaçao (ABC) onderzoek doen naar de afdracht van belastingen.

Bus1De financiële situatie van de overheids-nv die namens het Land Curaçao belast is met het openbaar vervoer is zodanig verslechterd dat ABC al langer niet in staat is te voldoen aan de wettelijk verplichte afdrachten van (loon)belasting en sociale premies.
Het openbaar transportbedrijf zou maandelijks zo’n twee ton tekortkomen om de operationele uitgaven te kunnen voldoen. Verschillende factoren spelen een rol: de overheidssubsidie is verlaagd; de brandstofkosten zijn gestegen; en de hoeveelheid passagiers is (drastisch) verminderd.
Directeur John Cijntje heeft in een mededeling, onder andere aan het personeel, laten weten dat het Sbab-onderzoek op verzoek van de directie plaatsvindt. De minister van Financiën heeft intussen opdracht gegeven voor het in kaart brengen van de penibele financiële situatie bij ABC Busbedrijf, als gevolg waarvan niet kan worden voldaan aan de belastingverplichtingen.
Het onderzoek door het belastingaccountantsbureau - dat samen met de Inspectie der Belastingen en de Ontvanger deel uitmaakt van de Belastingdienst - gaat maandag van start en zal naar verwachting circa een maand in beslag nemen, zo is de verwachting van Cijntje.
Hij legt uit dat ABC Busbedrijf al langer kampt met gebrek aan financiële middelen, maar dat de coronacrisis de genadeslag gaf. Want mede in verband met de restrictiemaatregelen en de lockdowns is de onderneming naar schatting zo’n 1,8 miljoen aan kaartjesverkoop misgelopen. Tegelijkertijd werd 1,3 miljoen minder aan subsidie ontvangen; bij elkaar 3,1 miljoen minder aan inkomsten.
Daardoor wordt sinds 2020 verlies geleden. Ook de passagiersaantallen bevinden zich op slechts zo’n circa 40 procent van niveaus voorheen. Met de wereldwijde toename van de brandstofprijzen is ook de diesel duurder geworden. Hoewel ABC Busbedrijf een voorkeursbehandeling heeft, is elke verhoging - dus ook met een dubbeltje - er een te veel. Op jaarbasis is het bedrijf 1,2 miljoen gulden aan brandstofkosten kwijt.
Het openbaar transportbedrijf biedt dienstverlening aan van 5.15 uur ‘s morgens tot 23.30 uur in de avond. Voorheen bedroeg de subsidie van het Land 9,1 miljoen op jaarbasis. Na de korting bleef daar 7,8 miljoen over. Het gekorte deel van de subsidie is niet meer teruggekomen. Dat zorgt ervoor dat ABC Busbedrijf structureel in de min zit. Elke maand komt het circa twee ton tekort. Dat is 2,4 miljoen in een jaar.
De vraag is of een tariefsverhoging helpt. De laatste verhoging, vóór Covid-19, heeft jaren op zich moeten laten wachten. Er moest op een bepaald moment zelfs gestaakt worden door het personeel om er 30 cent bij te krijgen. Maar ook dat dekt de kosten niet. Volgens vakbondsman Wendell Muelen van UGTK/Cadmu moet de subsidie weer terug naar het oude niveau. Maar dat is niet voldoende om het tekort te dekken; dus moet er het liefst er nog wat bij.

Autobusbedrijf Curaçao (ABC) rijdt van Bándariba tot Bándabou. ,,Als het publieke transportbedrijf van Curaçao, wil ABC een goede service garanderen voor een betaalbare prijs”, meldt de website. ABC heeft naar eigen zeggen de visie om de iedereen in de gemeenschap te voorzien van de mogelijkheid gebruik te maken van het openbaar vervoer. ,,Samen met het team van chauffeurs wil ABC betrouwbaar, bereikbaar en innovatief openbaar vervoer aanbieden.”
Autobusbedrijf Curaçao werd opgericht op 1 december 1943 als een dienst van de landsregering. Het doel was destijds het onderhouden van een transportdienst in de regio’s van Punda en Otrobanda en het starten van een organisatie voor openbaar vervoer. In de beginperiode telde het bedrijf slechts 20 werknemers en verzorgde het één route. Tegenwoordig is het bedrijf gegroeid naar meer dan 137 werknemers, waarvan er 81 chauffeur zijn. Het bedrijf beschikt over circa 35 grote bussen die elke dag dienstrijden op 21 routes.
Met ingang van 1 mei 2016 werd John Cijntje benoemd als algemeen directeur van het Autobusbedrijf Curaçao nv.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.