Problemen Schiphol enorme strop voor toerisme Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De geruchten die het Antilliaans Dagblad sinds donderdag vernam over fors minder KLM-vluchten naar Curaçao deze winterperiode, werden vrijdag bevestigd door het onlinereserveringssysteem dat vanaf december tot en met maart op de meeste dagen nog maar één rechtstreekse vlucht in plaats van de vertrouwde ‘double daily’ laat zien.

klm goedEen bijna halvering van de KLM-operatie naar Hato wordt in de Curaçaose toeristische sector ervaren als een ‘drama’, zeker met nog vers in het geheugen de enorme terugval van het toerisme als gevolg van de coronapandemie.
Oorzaak: de aanhoudende (capaciteits)problemen op luchthaven Schiphol. Ook KLM zelf kampt met de nodige tegenvallers met niet alleen minder Europese vluchten maar ook krimp van de intercontinentale vliegfrequenties. Zo blijkt uit een (interne) mededeling in handen van deze krant.
Het memo vermeldt niets specifiek over de Curaçao-vluchten, maar het boekingssysteem voor de komende periode zegt genoeg. KLM-regiomanager Dirk Buitelaar gevestigd op Curaçao zei eerst dat ‘de kogel nog niet door de kerk is’. In delen van de Curaçaose reis- en toeristische wereld werd echter al rekening gehouden met circa de helft minder stoelen. En, zoals gezegd, online is in de winter alleen de ‘ochtendvlucht’ vanaf Schiphol te zien: in de meeste gevallen zeven frequenties per week in plaats van veertien. Pas gistermiddag laat kon dat formeel gemeld worden.
,,De afgelopen periode heeft KLM meerdere keren moeten ingrijpen om de operatie stabiel te houden voor haar klanten en om de druk op de werknemers te verlichten”, leest deze krant in het memo. ,,Ondanks deze eerdere ingrepen en het harde werk van iedereen, wordt KLM opnieuw geconfronteerd met een verslechterende situatie.”
Uitgelegd wordt dat ‘de problemen op Schiphol aanhouden’. ,,Passagiers kampen nog steeds met onzekerheid en de werkdruk in ons bedrijf blijft op veel plekken hoog. Overal in Nederland zijn personeelstekorten, dat zien we ook in onze sector.” KLM heeft in de afgelopen maanden desondanks honderden nieuwe collega’s weten aan te trekken en daar gaat het vliegbedrijf mee door. ,,We hebben ondertussen ook te maken met een kleiner aanbod van flexibele krachten en een stijgend aantal ziektemeldingen.”
Ook kampt KLM met tekorten en vertragingen in aanvoerlijnen, waardoor vliegtuigonderdelen later komen dan verwacht. Als gevolg hiervan ontstaan er meer vertragingen en verstoringen in de operatie.
Het schrappen van een van de twee dagelijkse rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Curaçao is een enorme tegenvaller voor de luchtvaartmaatschappij zelf, die juist in de winterperiode veel vraag heeft op de lucratieve route naar Hato, maar vooral ook een klap voor het Curaçaose toerisme, dat voor een groot deel draait op vakantiegangers uit Nederland. Het gaat om dagelijks 320 stoelen minder. Dat zijn er al snel zo’n 9.000 per maand. Mocht deze situatie echt voortduren tot en met maart dan gaat het om circa 35.000 stoelen minder. Dat zullen hotels, airbnb’s, touroperators, autoverhuurders, duikscholen en de horeca direct merken in de bestedingen en daarmee hun omzet.
Voor Curaçao behoudt KLM de vlucht met de Boeing 777-300 met 408 stoelen. De andere, tweede vlucht, met een Boeing 777-200 met 320 stoelen wordt voor een groot deel geschrapt. In eerste instantie wordt deze tot en 4 december voortgezet; vervolgens stopgezet tot 18 december; daarna zijn er enkele dagen/periodes dat er weer een dubble daily is. Maar vanaf 9 januari tot eind maart is er slechts een dagelijkse verbinding.
De geplande vluchten naar Aruba en Bonaire (elke dag een combinatievlucht) en naar Sint Maarten (drie keer per week) gaan wel gewoon door.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.