Boodschap CBCS in verband met stijgende grondstoffenprijzen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Centrale Bank-president Richard Doornbosch geeft de regeringen van Curaçao en Sint Maarten in overweging ‘gerichte steun te verlenen aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving’.
De sterk stijgende grondstoffenprijs op de internationale markten loopt als een rode draad door alle hoofdstukken van het gisteren gepubliceerde Economic Bulletin van september 2022 van de Centrale Bank CBCS.
Doornbosch zegt dat de monetaire beleidsopties van de CBCS om de inflatie onder deze omstandigheden te temperen ‘zeer beperkt zijn’. ,,Gezien de vaste wisselkoers heeft de CBCS geen inflatiedoelstelling, maar gebruikt zij haar monetaire beleidsinstrumenten om de wisselkoersstabiliteit te waarborgen”, stelt hij. De afgelopen vijftig jaar heeft dit bijgedragen aan een beheerste prijsontwikkeling. Maar de mondiaal hoge inflatie vertaalt zich via hogere importprijzen naar hogere prijzen in de winkels op Curaçao en Sint Maarten.
Gezien de beperkte monetaire beleidsopties moeten de regeringen in Willemstad en Philipsburg ‘nagaan welke beleidsmaatregelen kunnen worden genomen om de gevolgen van de hoge inflatie te beheersen’. Beide landen hebben al een eerste stap gezet door de accijnzen op benzine te verlagen om zo het effect van de snel stijgende brandstofprijzen voor huishoudens en bedrijven enigszins te verzachten.
,,Een verlaging van de brandstofprijzen heeft geholpen om de eerste klap wat op te vangen, maar komt voor een groot deel bij de hogere inkomensgroepen in de samenleving terecht”, stelt Doornbosch. ,,Tegelijkertijd stijgen ook de prijzen van andere eerste levensbehoeften snel, waaronder levensmiddelen. Aangezien verwacht wordt dat de prijzen op middellange termijn hoog zullen blijven, moeten beide regeringen overwegen over te schakelen op meer gerichte maatregelen ten behoeve van de meest kwetsbare, lage-inkomensgroepen in de samenleving.”
Volgens Doornbosch zijn prijsbeheersingsmaatregelen - zoals prijsplafonds of maximumprijzen - in tijden van sterk oplopende inflatie ‘wellicht aantrekkelijk’. Door maximumprijzen worden de inflatieverwachtingen getemperd zodat het risico dat de inflatie zichzelf in de hand werkt, beperkt wordt.
,,Prijsplafonds kunnen echter de marktwerking verstoren en zo tot een inefficiënte toewijzing van middelen leiden, met het gevaar dat er tekorten ontstaan op de gereguleerde markt.” Prijsplafonds kunnen zelfs resulteren in de ontwikkeling van een zwarte markt, zo wordt gewaarschuwd.
Verstorend effect van prijsbeheersing
Om tekorten te voorkomen zouden regeringen als alternatief kunnen besluiten vergoedingen toe te kennen aan producenten of, in het geval van de eilanden, aan importeurs. Dit leidt echter tot hogere overheidsuitgaven en dus tot een verslechtering van de begrotingspositie.
,,Gezien het verstorende effect van prijsbeheersing moet voorzichtig worden omgegaan met het uitbreiden van de basismand (makutu básiko, red.) die via maximumprijzen wordt gereguleerd. Een dergelijke maatregel dient slechts tijdelijk te zijn en beperkt te blijven tot die goederen die een belangrijk deel uitmaken van de uitgaven van met name huishoudens met een laag inkomen”, aldus Doornbosch.
Een andere, meer doelmatige optie is volgens de Centrale Bank-topman ‘gerichte steun verlenen aan de meest kwetsbare groepen in de samenleving’, bijvoorbeeld in de vorm van voedselbonnen of een tijdelijke toelage voor personen in de onderstand en voor ouderen met alleen een aov-ouderdomspensioen. ,,Dat is een alternatief dat minder verstorend werkt dan een uitbreiding van de basismand, en tevens goedkoper is dan een belastingverlaging.”
Inflatie naar boven bijgesteld
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.