‘Met oude tarieven en te weinig personeel financieel onhoudbaar’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Cenaida Panneflek, directeur van het Advent Ziekenhuis, vreest sluiting van het ziekenhuis eind dit jaar als er niet snel iets gedaan wordt aan de ziekenhuistarieven en aanstelling van nieuw medisch personeel.
Het Advent wordt nog altijd vergoed op basis van door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vastgestelde tarieven van 2001. En ondanks de belofte in 2020, dat er net als bij het Curaçao Medical Center (CMC) een budget vastgesteld zou worden, is het hier nog steeds niet van gekomen. Eerst omdat het Advent het niet eens was met het vastgestelde bedrag waarover eind 2020 nog onderhandeld werd. Nu stelt Panneflek in een interview voor TVDirect dat het budget in januari 2022 tentatief toegekend zou worden totdat er goede prijsberekeningen gemaakt zouden zijn. ,,Daarna zou het budget in april betaald worden en nu is het augustus en is het er nog niet”, aldus de directeur.
In 2020 werd gesproken over een budget van 24,5 miljoen gulden op jaarbasis. Ter vergelijking: het Curaçao Medical Center (CMC) heeft een budget van 176 miljoen gulden en het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) kreeg in 2019 een bedrag van 138,3 miljoen gulden.
Feit is dat het Advent het financieel moeilijk heeft. ,,We worden nog steeds vergoed met een tarief uit 2001. Alle ministers hebben laten weten dat het onmogelijk is om zo door te gaan. En toch gebeurt er weinig. Ik hoor in de wandelgangen dat aangestuurd wordt op sluiting van het Advent Ziekenhuis. Ik kan niet vaststellen dat dit ook echt zo is”, aldus Panneflek.
Een ander pijnpunt is dat veel specialisten - er wordt door de directeur gesteld dat het om 42 procent gaat - door de nieuwe wetgeving zullen moeten stoppen met werken omdat zij 65 jaar of ouder zijn. Panneflek: ,,We hebben te maken met een enorme onderbezetting. We raakten al 45 procent van het klinisch personeel kwijt dat bij de opening van het CMC daar voor een hoger salaris kon werken. Er is wereldwijd sprake van schaarste. Toch hebben we geprobeerd mensen aan te trekken vanuit het buitenland, technici, artsen en andere medewerkers, maar het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weigert hiervoor de ministeriële beschikkingen (MB’s) te tekenen. Onze human resource-medewerker stuurt elke twee weken een reminder, maar er komt nimmer antwoord. Er wachten mensen al meer dan een jaar op een MB.”
In november 2020 werd door deze krant opgetekend dat in het CMC een bed per nacht 1.512 gulden kost, terwijl er in het Advent Ziekenhuis, afhankelijk van de klasse, prijzen berekend worden van 160, 272 of 367 gulden per nacht. Michel Berry, voorzitter van de Vereniging Medische Professionals in Loondienst Curaçao (VMPiLC) zei indertijd het onbegrijpelijk te vinden dat er geen betere samenwerking is tussen het CMC en het Advent, omdat daarmee ook bespaard kan worden. Hij vond het idee van de satellietfunctie nog steeds aantrekkelijk, waarbij de ziekenhuizen elkaar aanvullen en als een geïntegreerd geheel gezien kunnen worden. ,,Het Advent Ziekenhuis heeft geen Eerste Hulp en geen intensive care, maar er zouden allerhande behandelingen daar kunnen plaatsvinden die niet per se in het CMC hoeven te gebeuren. Daarmee kunnen kosten bespaard worden omdat de kosten per bed veel lager liggen”, aldus Berry bijna twee jaar geleden. Overigens vond hij toen ook dat de kosten per bed bij het Advent ‘beschamend laag’ zijn. De SVB brandt haar vingers verder niet aan de tarifering. Toen zei deze instelling dat de SVB geen tarieven in de zorg bepaalt en voorstander is van budgettering.
Advent wint rechtszaak in 2021...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.