Fiscus in overleg met Kadaster voor update ozb-administratie
Van onze redactie
Willemstad - In de maand juli zijn ruim 10.000 bezwaarschriften afgehandeld, alleen al voor de omzetbelasting (ob) en loonbelasting (lb). Aldus het Kabinet van de minister van Financiën.
Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) ondersteunt de Curaçaose Belastingdienst sinds enige tijd met de afhandeling van bezwaarschriften en sinds eind juni vindt op initiatief van Financiënminister Javier Silvania (MFK) een versnelde afhandeling plaats van bezwaarschriften met een relatief klein financieel belang.
Door de hoge instroom van nieuwe bezwaarschriften blijft de afname van de totale voorraad echter beperkt tot 5.207, maar wat toch een reductie van ruim 12 procent is ten opzichte van eind juni. Door de fiscus wordt momenteel sterk ingezet op ‘het voorkomen van nieuwe bezwaarschriften’.
Zo wordt het Crib-bestand (het bestand met unieke identificatienummers voor belastingplichtigen, red.) in september flink opgeschoond door inactieve ondernemers te verwijderen en daarmee het opleggen van nieuwe - veelal zogeheten taxatieve - aanslagen te beperken.
Tevens is de fiscus in overleg met het Kadaster voor een update van de ozb-administratie (onroerendezaakbelasting). ,,Door de ozb-administratie van de Belastingdienst af te stemmen op de registraties van het Kadaster kan worden voorkomen dat aanslagen ten onrechte aan de oude eigenaar van een onroerende zaak worden opgelegd”, luidt te toelichting.
Aan het overleg met het Kadaster nemen ook vertegenwoordigers van Domeinbeheer deel, omdat zij met eenzelfde problematiek kampen bij de administratie van erfpacht. ,,Zo kan tot een gezamenlijke oplossing voor beide diensten worden gekomen.”
Momenteel worden ook diverse projecten opgestart bij de douane, waarbij de nadruk ligt op verhoging van de opbrengsten. ,,Gegevensuitwisseling en samenwerking met de Belastingdienst zijn hier een belangrijk onderdeel van”, aldus het Kabinet.
Het tweede jaar van de regeringsperiode van het kabinet-Pisas staat wat betreft de fiscus in het teken van het doorvoeren van structurele verbeteringen waarbij ICT (informatiecommunicatietechnologie) en in bredere zin ‘information management’ een prominente rol spelen.
,,De databestanden van de Belastingdienst worden opgeschoond, vergeleken met de bestanden van andere diensten, gekoppeld en gebruikt als basis voor managementinformatie, risicoanalyses en niet in de laatste plaats om de medewerkers te faciliteren bij de uitvoering van hun werkzaamheden.”
Door informatie - die nu verspreid is over verschillende systemen - op een gestructureerde manier te ontsluiten voor de medewerkers, worden zij beter in staat gesteld hun werk te doen, wat het aantal fouten in de uitvoering zal verminderen. Ook wordt gewerkt aan het opzetten van een callcenter voor de fiscus om de dienstverlening aan de klanten te verbeteren.
Voor de medewerkers van de Belastingdienst betekent dit een ‘zeer intensieve periode waarin er veel van hen wordt verwacht’. ,,Terwijl de structurele verbeteringen nog niet zijn doorgevoerd, moeten toch achterstanden worden weggewerkt en telefoons en e-mails worden beantwoord”, legt Financiën uit.
‘Niet altijd makkelijk voor personeel’
,,Dat is zeker niet altijd makkelijk, ook omdat de werving en selectie van nieuw en/of tijdelijk personeel niet zo snel gaat als oorspronkelijk voorzien.” De verwachting is wel dat, als ook de achterstanden in het opleggen van de aanslagen inkomstenbelasting zijn weggewerkt en de eerste structurele verbeteringen worden gerealiseerd, er in de loop van volgend jaar een stabielere situatie zal ontstaan wat betreft de instroom van onder meer aangiften en bezwaarschriften.
De Belastingdienst van Curaçao heeft de managementrapportage over de maand juli uitgebracht. In het eerste regeringsjaar van het kabinet-Pisas lag de nadruk wat betreft de fiscus met name op het wegwerken van achterstanden in het opleggen van aanslagen en het verhogen van de belasting- en premieopbrengsten.
Op deze twee gebieden is de Belastingdienst het afgelopen jaar naar eigen zeggen ‘succesvol geweest’, stelt het Kabinet van de minister van Financiën, al blijft de achterstand in het opleggen van de aanslagen inkomstenbelasting (ib) 2019 en 2020 een punt van aandacht.
Scripting software
Specifiek op dit punt vermeldt de rapportage de inzet van data-analyse en zogenaamde ‘scripting software’. Scripting software is software waarmee handelingen die normaal gesproken handmatig worden uitgevoerd snel en in grote aantallen volledig geautomatiseerd kunnen plaatsvinden. De voorraad aangiften 2019 en 2020 bedraagt ultimo juli bij elkaar opgeteld zo’n 18.000 en voor het belastingjaar 2021 zijn inmiddels ook al bijna 15.000 aangiften ingediend.
Met ingang van september zal mede door de inzet van deze technische hulpmiddelen een grote inhaalslag plaatsvinden. Vóór 1 december moet het overgrote deel van de huidige voorraad ib-aangiften zijn weggewerkt.
Het gevolg van het in grote aantallen opleggen van (achterstallige) aanslagen en vooral in combinatie met een striktere invorderingsaanpak is echter ook dat er een sterke stijging van de ingediende bezwaarschriften heeft plaatsgevonden.