‘Een op groei gericht begrotingsevenwicht bereiken’
Van onze redactie
Willemstad - De regering van Curaçao kan zich vinden in het zogeheten Artikel IV consultatierapport van het IMF, ‘dat brede steun geeft aan het door deze regering gevoerde beleid’.
Volgens het landenrapport herstelt Curaçao van grote schokken. Vóór de pandemie werd Curaçao geraakt door de sluiting van de raffinaderij, een van de belangrijkste economische pijlers. De pandemie leidde tot de ineenstorting van het toerisme. Uitgebreide economische steunmaatregelen die zijn ingevoerd en gefinancierd door Nederland, waren cruciaal voor de bescherming van levens en de ondersteuning in levensonderhoud, en hielpen bovendien de economische gevolgen te beperken. Een sterke opleving van het toerisme vanaf de tweede helft van 2021 - een van de sterkste in het Caribisch gebied - droeg bij tot economisch herstel met 4,2 procent.
Zo haalt de regering het IMF aan. Ondanks een aanzienlijk tekort op de lopende rekening van de monetaire unie (Curaçao en Sint Maarten) bleven de internationale reserves op een comfortabel peil van 6,3 maanden import. Het bankstelsel heeft de schok van de pandemie goed doorstaan dankzij passende beleidsmaatregelen, voldoende kapitalisatie en liquiditeiten, alhoewel er nog steeds kwetsbare plekken zijn.
Verder stelt het eindrapport dat het herstel van de pandemie wel tegenwind ondervindt als gevolg van de inflatiedruk door de stijgende brandstof-, voedsel- en andere importprijzen.
De horecasector toont veerkracht en zal in 2022 waarschijnlijk een groei van ongeveer 6 procent bereiken. De na-ijlende gevolgen van de sluiting van de raffinaderij leiden ertoe dat de groei nog geen brede basis heeft en dat het wel tot 2025-2026 kan duren voordat een volledig herstel tot het niveau van vóór de pandemie zal worden bereikt. De vooruitzichten zijn echter nog met grote onzekerheid en risico’s omgeven.
De uitgebreide economische steunmaatregelen, die met aanzienlijke financiële hulp van Nederland zijn genomen, hebben de schok van Covid-19 opgevangen en vormden een steun in het levensonderhoud van velen. De regering heeft volgens het IMF de coronasteun eind 2021 op passende wijze afgebouwd, toen de economie zich begon te herstellen. De inflatiedruk als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de gevolgen van de sluiting van de Isla-raffinaderij, de emigratie en de structurele beperkingen die kenmerkend zijn voor kleine eilandstaten, vormen evenwel een tegenkracht in het herstel. Aldus het IMF volgens de regering.
Het vasthouden aan een duidelijke visie voor een duurzaam en inclusief groeimodel voor Curaçao wordt als cruciaal gezien. Onder meer het identificeren van nieuwe bronnen van groei is noodzakelijk voor het diversifiëren en het verbeteren van de veerkracht van de economie, alsook het bereiken van budgettaire houdbaarheid. De uitvoering van de in het met Nederland afgesproken Landspakket beoogde hervormingen aan de aanbodzijde en op het gebied van governance - zoals het verbeteren van het ondernemingsklimaat, de werking van de arbeidsmarkt en het verbeteren van de regelgevingskaders - zijn eveneens essentieel voor ondersteuning van het herstel.
Het IMF is verder van mening dat het begrotingsbeleid zodanig moet worden ingericht dat ‘een op groei gericht begrotingsevenwicht wordt bereikt’, aldus het Kabinet van de minister van Financiën.
De regering is aan het begin van het jaar een traject van begrotingsconsolidatie gestart, met als doel volgend jaar - 2023 - begrotingsevenwicht te realiseren. Er is zicht op het bereiken van een sluitende begroting door voldoende middelen uit te trekken voor het realiseren van efficiënte verlening van overheidsdiensten en het doorvoeren van hervormingen.
Aangezien de momenteel geldende beperking bij het werven en aanstellen van nieuw personeel een belemmering vormt in het verlenen van overheidsdiensten op bepaalde gebieden - zoals data en statistiek - zou het beter zijn deze te vervangen door een structurele hervorming, gericht op het moderniseren van het ambtenarenapparaat van Curaçao.
Het verhogen van de overheidsinvesteringen tot een adequater niveau zal de werkgelegenheid ten goede komen, particuliere investeringen stimuleren en bijdragen aan een brede basis voor het economisch herstel. Bijzondere aandacht is nodig voor investeringen in klimaatbestendigheid. Aldus een persverklaring van de regering over de jongste IMF-bevindingen.