Uitvoeren door overheid (nog) niet gebudgetteerd
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Landsverordening dierenwelzijn staat - eindelijk - in het Publicatieblad van Curaçao, en wel met de datum van 12 augustus 2022.
De nieuwe wet in wording begint met te stellen dat ‘het wenselijk is regels vast te stellen over de noodzakelijke zorg aan dieren in het algemeen en in het bijzonder aan dieren die door veel mensen worden gehouden’.
In artikel 2 wordt direct ingegaan op het erkennen van de ‘intrinsieke waarde’ van het dier. Hieronder wordt verstaan erkenning van ‘de eigenwaarde van dieren, zijnde wezens met gevoel, die tevens zorg behoeven’. Het gaat er dan in elk geval om dat dieren gevrijwaard zijn van: dorst, honger en onjuiste voeding; fysiek en fysiologisch ongerief; pijn, verwonding en ziektes; angst en chronische stress; beperking van hun natuurlijk gedrag, voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd; en onnodige of disproportionele beperking van hun bewegingsruimte.
Naast erkenning van de intrinsieke waarde van het dier, is er ook de ‘zorgplicht’. Een apart hoofdstuk is er voor verzorging van honden - over het algemeen een groot probleem op Curaçao, maar overigens ook op de andere eilanden - waaronder de plicht dat ‘de hond iedere dag over voldoende vers en schoon water beschikt’.
Over ‘de grenzen van honden’ wordt vermeld: de houder van een hond is verplicht om de hond te allen tijde binnen de grenzen van zijn erf te houden, tenzij hij de hond aangelijnd en onder zijn begeleiding of de begeleiding van een door hem aan te wijzen derde buiten zijn erf brengt. De houder van een hond is verplicht de hond ‘vrij rond te laten lopen’ binnen de grenzen van diens erf of binnen een gedeelte van bedoeld erf.
Ook is er specifiek aandacht voor katten. En wordt gedetailleerd ingegaan op de ‘identificatie- en registratieplicht’; tevens ‘toezicht en handhaving’; alsmede het boete- en sanctiebeleid. Onderaan de wet die nu gepubliceerd is staan de namen van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga, en premier Gilmar Pisas (beiden MFK) als de minister van Algemene Zaken. Hierna is alleen nog een landsbesluit tot inwerkingtreding van de gouverneur, op voordracht van de minister van GMN, nodig.
Geen geld
Het uitvoeren van deze regelgeving en de reeds bestaande wettelijke regelingen met het dier als onderwerp kost geld. ,,Geld dat door de overheid niet gebudgetteerd is”, staat in de Memorie van Toelichting. ,, Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat in het kader van handhaving van regels bij in beslag genomen ernstig mishandelde dieren, een tekort aan opvangmogelijkheden bestaat.”
Daarnaast zijn ook geen gelden gereserveerd voor de kosten die gemaakt moeten worden voor de zorg aan deze in beslag genomen dieren. Behalve zorg in de vorm van opvang, voeding en vervoer, is vaak ook veterinaire zorg nodig. De Dierenbescherming heeft een begroting waaruit blijkt dat de overheid jaarlijks additioneel bijna 414.000 gulden zal moeten reserveren om de nodige zorg te kunnen leveren aan honden en katten op Curaçao.
Deze kosten zijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten. In de recentelijk door de University of Curaçao gehouden hondentelling is geconstateerd dat er tussen de 6.170 en 6.305 loslopende honden zijn. De stichting Dierenbescherming Curaçao streeft ernaar om per jaar 2.080 loslopende of verwaarloosde dieren op te vangen.
Na de opvang in het asiel kunnen de dieren die geen houder hebben of niet geadopteerd zijn, worden opgevangen in een open asiel voor honden, aangeduid met het Engelse woord ‘sanctuary’. Kosten: ruim 190.000 gulden per jaar. Feit is echter dat de kosten van het uitvoeren van de wet, in het bijzonder waar het de door de Dierenbescherming te verrichten taken betreft, de baten ‘verre zullen overschrijden’. Daarom zal jaarlijks overheidssubsidie nodig zijn. De wet, die werd getrokken door Statenlid Giselle Mc William (MAN), advocaat Eric de Vries en wetgevingsjurist Natalie Samson-Coffie en Gregory Berry van de Dierenbescherming, kreeg de steun van het parlement.