‘Invoering nieuwe bestuursmodel’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De centrale bank heeft maandag als toezichthouder ingegrepen bij spaar- en kredietcoöperatie ACU. Met een ‘kortdurende interventie’ kunnen alsnog de gewijzigde statuten en statutaire bepalingen worden aangenomen.

ACU 1In een persbericht zegt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te verwachten dat de invoering van het nieuwe bestuursmodel op zeer korte termijn zal plaatsvinden. Dat is een ‘kwestie van dagen’. ,,Daarna is het aan ACU om de nieuwe statuten te implementeren.” De interventie is nodig omdat het op zondag 10 juli tijdens een algemene ledenvergadering niet was gelukt de gewijzigde statuten en statutaire bepalingen ter stemming te brengen. Die stap was een voorwaarde om de nieuwe organisatiestructuur van ACU door te kunnen voeren.

Dat er iets verandert binnen de spaar- en kredietcoöperatie is van levensbelang, zo blijkt uit het persbericht van de CBCS. In de nieuwe artikelen van de statuten staan de taken en plichten van het bestuur en de Raad van Toezicht duidelijk beschreven. ,,Dat was voorheen niet zo”, aldus de CBCS. ,,Die onduidelijkheid was een bron van ongenoegen binnen het instituut. Ook de benoeming van leden van de organen is beter geregeld in het nieuwe model.” Daarnaast zal de interne controle op de bedrijfsvoering verder geprofessionaliseerd worden. CBCS: ,,Al deze aanpassingen zijn nodig en de beste manier om de fondsen van de leden van een coöperatieve kredietinstellingen te beschermen.”

CBCS wijst er opnieuw op dat de hervormingen niet uit de lucht komen vallen. Op 7 maart 2021 hebben de aanwezige leden in een algemene ledenvergadering ingestemd met de invoering van een modern bestuursmodel onder voorwaarde dat dit zou aansluiten bij het coöperatieve gedachtegoed. De commissie statutenwijziging heeft samen met deskundigen en een notaris een ontwerp gemaakt voor de nieuwe statuten, gebaseerd op het model dat door de algemene ledenvergadering werd gekozen.

De centrale bank heeft onveranderd en voortdurend gewezen op de noodzaak van een nieuw bestuursmodel. ,,Met het moderne model kan ACU weer voldoen aan de huidige statutaire vereisten die gelden voor financiële coöperatieve instellingen”, aldus de CBCS in het persbericht. Het is de plicht van de centrale bank te garanderen dat aan deze voorwaarden wordt voldaan. Is dat niet het geval dan kan de CBCS de beschikbare toezichthoudende instrumenten inzetten. ,,En dat is precies waar het bij deze interventie om gaat.”

De centrale bank zal later deze week een persconferentie beleggen om het grote publiek en de ACU-leden in het bijzonder te informeren over de ingreep. De directie en het bestuur van ACU hebben maandag in een kort bericht aan de media bevestigd een brief van de centrale bank te hebben ontvangen waarin de interventie werd aangekondigd ‘om zo te garanderen dat ACU gezond blijft’. De maatregel is van korte duur en heeft geen gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken, noch voor de financiële situatie, aldus de ACU-leiding.

Zoals deze krant vorige week maandag berichtte verliep de algemene ledenvergadering zondag 10 juli ‘rommelig en tumultueus’. De vergadering in het WTC, die was aangekondigd van 10.00 uur tot 13.00 uur ging door tot na 18.00 uur en werd uiteindelijk geschorst. De leden willen meer tijd om alle informatie en standpunten op een rijtje te zetten. Een commissie onder leiding van Randolph ‘Dois’ Gijsbertha zou dat gaan onderzoeken. Maar de toezichthouder vindt het welletjes en grijpt in. ,,Ondanks continue discussies, is er geen vooruitgang geboekt”, concludeert CBCS. ,,ACU heeft jaren gewerkt aan de aanpassingen van het bestuursmodel, terwijl ook jaren geleden al de tekortkomingen van de bestuursstructuur werden erkend, gezien de huidige omvang van het instituut.”

De algemene spaar- en kredietcoöperatie heeft naar eigen zeggen ‘meer dan 24.000 leden’ en staat onder leiding van een bestuur en een directie. De plannen voor een koerswijziging spelen al sinds 2016, toen de leden groen licht gaven voor het instellen van een commissie die onderzoek doet naar het meest geschikte organisatiemodel. Die commissie kwam er twee jaar later en tijdens de algemene ledenvergadering op 7 maart 2021 kozen de leden voor het ‘raad van supervisie plus’-model. Sinds 2020 zien twee curatoren die zijn aangesteld door de CBCS toe op het herstructureringsproces.

Verzoek noodregeling
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank om de noodregeling uit te roepen voor ACU. Dat blijkt uit een schrijven van rechter Pieter de Kort. Het zou gaan om een tijdelijke maatregel. Zodra de herstructurering is doorgevoerd wordt de noodregeling weer ingetrokken. Vanochtend is tijdens een zitting in de rechtbank de mondelinge behandeling van het verzoek.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.