Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De tien Venezolanen die hun opsluiting in het Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK) met succes aanvochten, hebben wel hun vrijheid gekregen, maar geen bescherming. Amnesty International volgt de situatie en stelt dat de regering moet zorgen voor humane opvang.
Yara Boff Tonella is projectleider vluchtelingen en migrantenrechten Curaçao en Aruba bij Amnesty International in Nederland. Op de vraag van het Antilliaans Dagblad waar deze vluchtelingen nu zijn, reageert ze: ,,Dat is een goede vraag en daar heb ik geen antwoord op.” Volgens haar hebben deze vreemdelingen op Curaçao een netwerk van familie en vrienden en worden ze ongetwijfeld opgevangen. ,,Met het winnen van het kort geding hebben ze wel hun vrijheid gekregen, maar ze worden niet beschermd. Ze kunnen bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole weer worden aangehouden.”
Dankzij de uitspraak van de kortgedingrechter kan de minister van Justitie vreemdelingen niet meer onderbrengen in het SDKK. Boff Tonella stelt dat de uitspraak voor de regering niet verrassend kan zijn. ,,De overheid is bezig met de nieuwbouw van de vreemdelingenbarakken, zonder erover na te denken waar mensen worden opgevangen als de oude barakken worden gesloten en de nieuwe nog niet klaar zijn. Amnesty International zegt al jaren dat opvang in de gevangenis onrechtmatig is.” Ze is benieuwd met welke alternatieve opvang de regering komt. ,,Curaçao heeft geen geschikte opvanglocatie voor vreemdelingen.” Ze merkt op dat Aruba dat ook niet heeft en dat ze bezig is met onderzoek naar de situatie op dat eiland. ,,In oktober ben ik om die reden op Aruba.”
De redactie van het Antilliaans Dagblad legde contact met Justitieminister Shalten Hato (MFK) om een reactie te krijgen op de uitspraak van de rechter. Hij liet gisteren weten dat hij ziek is en daarom niet kan reageren.
Amnesty International plaatste op haar Nederlandse website gisteren een reactie op de uitspraak van de rechter. ,,De rechter heeft gezegd dat de vreemdelingenbarakken op Curaçao moeten sluiten. De omstandigheden waaronder gevluchte Venezolanen worden vastgezet op Curaçao, is een grove schending van de mensenrechten. Daarom moeten alle mensen die nog vastzaten, worden vrijgelaten. Wij zijn verheugd met deze uitspraak.”
‘Wij houden de situatie scherp in de gaten’
In de reactie legt Amnesty International uit dat de vreemdelingenbarakken worden verbouwd, mede met financiële hulp van de Nederlandse overheid. ,,De verbouwing is nog niet klaar. Daarom zaten de Venezolanen in een gevangenis. Daar hadden ze te maken met een strenger regime dan de daadwerkelijke gevangenen die strafrechtelijk waren veroordeeld. De rechter is zelf op bezoek gegaan in de SDKK-gevangenis en heeft dit ook geconstateerd.” In de reactie wordt Boff Tonella geciteerd. ,,We zijn blij dat de rechter nu ook heeft erkend dat Curaçao onrechtmatig handelt en dat er een einde wordt gemaakt aan de inhumane detentie van mensen die juist bescherming zoeken.” Ze vindt het een belangrijke stap in het verbeteren van de situatie van gevluchte Venezolanen op Curaçao. ,,Het is nu belangrijk dat de Curaçaose overheid deze mensen echt een eerlijke kans biedt op bescherming en humaan opvangt. Wij zullen de situatie scherp in de gaten blijven houden.”
Venezolanen vertelden vorig jaar aan Amnesty International over de onmenselijke omstandigheden in de vreemdelingenbarakken. Ze zaten er voor onbepaalde tijd vast en gevangenisbewakers vernederden hen en gebruikten verbaal en soms fysiek geweld. Enkele Venezolanen vertelden dat ze naakt kikkersprongen moesten maken van de bewaking. In 2019 schoot de politie met rubberen kogels op een groep Venezolanen die op dat moment in de vreemdelingenbarak vastzat. Het opzettelijke en buitensporige geweld dat de politie tegen hen gebruikte dat ernstige verwondingen veroorzaakte, kan volgens Amnesty International neerkomen op mishandeling of marteling.