‘Directie moet met plan komen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vuilophalers van Selikor hebben gisteren actiegevoerd. Zij willen duidelijkheid nu er nog altijd geen oplossing is voor het tekort aan vuilophaalwagens. De actie zou doorgaan totdat de directie met een acceptabel plan naar buiten was gekomen.
Dat heeft Frensley Sillé, voorzitter van vakbond BTG, gisterochtend uitgelegd in een uitzending van TV Direct. Volgens Sillé zijn er minimaal twintig trucks nodig om de vuilophaal in goede banen te leiden. Achttien om de routes dagelijks naar behoren uit te kunnen voeren en twee als reserve. ,,Maar vorige week begonnen we met zes wagens en uiteindelijk waren er nog maar vier trucks beschikbaar.”
Het is deze krant gisteren niet meer gelukt om later op de dag in contact te komen met de BTG-voorzitter. Directeur Wesley Kook liet weten ‘niet in functie te zijn’. Selikor staat op dit moment onder leiding van Gylraine Jukema, voorheen manager planning bij het vuilverwerkingsbedrijf, en financieel manager Angelique Fredema-Wallé. Beiden waren gistermiddag, vlak voor kantoorsluiting, nog in bespreking. Of er gisteren nog verder overleg is geweest met de vakbond is onduidelijk.
BTG-voorzitter Sillé verwoordde ’s ochtends de frustraties van de werknemers die in plaats van verbetering, alleen maar zien hoe de situatie zich verergert en het vuil zich opstapelt in de wijken op het eiland. Op maandag worden normaal gesproken achttien routes gereden. Maar daar kwamen gisteren nog dertien routes bij die vorige week waren blijven liggen. ,,Wij hebben de directie alle ruimte gegeven en beseffen dat een tekort aan trucks niet van vandaag op morgen is op te lossen. Maar het duurt al maanden en we willen nu weten hoe zij dit willen aanpakken, welk plan er ligt”, zegt Sillé. Ondertussen werken de vuilophalers onder grote druk en melden steeds meer medewerkers zich ziek. Sillé: ,,De situatie is verschrikkelijk en onhygiënisch. Het vuil blijft een week, soms twee weken liggen. Het gaat stinken en trekt ongedierte aan.” Mocht de Selikor-directie niet duidelijk kunnen maken hoe en wanneer welke exercities worden ondernomen voor verbeteringen, dan zal de vakbond een eigen plan voorleggen. ,,Dat is wat ons betreft een goede en uitvoerbare oplossing”, zegt Sillé.
Begin juni heeft de Curaçaose ministerraad ingestemd met de verstrekking van liquiditeitssteun aan Selikor. Het bedrijf is toen een voorschot toegezegd van maximaal 20 miljoen gulden dat door het Land in driemaandelijkse tranches zouden worden uitbetaald. De besteding van het geld is aan voorwaarden verbonden.