Staten: Hoe maatschappelijk betrokken zijn jullie?
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Hoe maatschappelijk betrokken zijn jullie?” werd gisteren in de Statenzaal gevraagd en die vraag klonk nog een tijdje door.
In het eerste deel van de ‘technische briefing’ door het parlement van Curaçao in verband met de controversiële Landsverordening normering topinkomens werd een aantal directeuren van overheidsentiteiten gehoord. Morgen volgen er meer, maar later komen ook de regering alsmede een actuaris en SBTNO (Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten) aan bod.
De vraag over de ‘maatschappelijke betrokkenheid’ van directeuren werd gesteld door parlementariër Sheldry Osepa (zelf jurist en advocaat van beroep) van regeringsfractie PNP. Opvallend genoeg verontschuldigde hij zich vooraf voor ‘wellicht wat kritische vragen en opmerkingen, die niet persoonlijk opgevat moeten worden’. Dat deed zijn coalitiepartner Amerigo Thodé (MFK) ook: de ‘scherpe vragen zijn niet persoonlijk bedoeld’, zei hij aan het begin van zijn inbreng.
Thodé vraagt de directeuren, die in een ‘position paper’ hun ongenoegen uitspreken over de hoogte van de door de regering bepaalde norm van jaarlijks 263.000 gulden, om ‘meer transparantie’. Want hoe komen zij aan die 535.000 gulden per jaar? En klopt het dat Nederland, dat in verband met de coronacrisis en de noodzakelijke liquiditeitssteun de normering als voorwaarde stelde, een onderzoek heeft laten doen, maar dat veel overheids-nv’s weigerden medewerking te verlenen?
Want de jaarrekening alleen geeft te weinig informatie, meent Thodé. In het geval van bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bedraagt volgens het MFK-lid de totale loonsom 38 miljoen gulden. Gedeeld door de circa 305 medewerkers zou dit gemiddeld 125.000 gulden per persoon per jaar zijn. ,,Graag meer openheid.”
Hetzelfde geldt voor Curoil. ,,Jullie kopen en verkopen brandstofproducten. In de prijs zit toch ook de salariscomponent verwerkt? Dat geldt tevens voor Aqualectra: We weten wat er gebeurt met het lekverlies. Wie betaalt dat? De gemeenschap toch? Zoveel procent aan lekverlies wordt over de hele linie verdeeld; Aqualectra zelf verliest niets. In de consumententarieven zijn de salarissen ingecalculeerd.”
Aldus het parlementslid van de grootste regeringspartij. ,,Laat me het zien om te kunnen bepalen of het wel of niet gerechtvaardigd is. Het is net als bij een toko, toch? In de prijs is het loon opgenomen. Speel alstublieft open kaart met ons.”
Ook de kleinere coalitiepartij, PNP, nam geen blad voor de mond na de presentatie van de directeuren: ,,Ik hoor deze groep helemaal niet als het gaat om de pijn van de kleine man; van minimumloners of mensen met 2.000 gulden per maand of minder. Dat ze het opnemen voor anderen”, sprak Osepa. ,,Deze groep van professionals, die hebben kunnen studeren en opklimmen, willen we vaker horen; dus óók als het om zwakkere bevolkingsgroepen gaat.”
‘Walid, vergeet Pancho niet!’
Osepa stelde dat het verhaal van ‘Walid’ - waarover Curoil-directeur Yamil Lasten het in zijn openingsstatement had en dat, zo vertelde hij later, over hemzelf ging - bij hem ‘een beetje raar was binnengekomen’. Op zijn beurt noemde het PNP-Statenlid het voorbeeld van ‘Pancho’ uit Buena Vista, ‘die met 1.800 gulden per maand slimmer is dan ik’. ,,Hij wint altijd met dammen en heeft een groot denkvermogen, maar kreeg niet de kans om te studeren. En ik weet niet of het rechtvaardig is dat hij de hoge prijzen betaalt omdat zijn situatie minder fortuinlijk was.”
Osepa zegt ‘Walid te snappen’, maar roept tegelijkertijd op om ‘de Pancho’s niet te vergeten’. ,,Zij betalen ook voor de dure nutsvoorzieningen en benzine. We moeten ook de stem van Pancho laten horen.” Het gaat om een goede balans en rekening houden met alle belangen.
,,Hoeveel bij Curoil zitten boven 263.000 gulden per jaar?” vraagt Osepa naar aanleiding van een grafiek met stippen die de directeur daarvoor had laten zien. Hij wijst erop dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2018 een gezin van twee volwassenen en twee kinderen een maand inkomen van 2.621 gulden nodig heeft om rond te kunnen komen. ,,In werkelijkheid hebben velen dat niet. Hoe maatschappelijk betrokken zijn jullie? Houden jullie in dit debat ook rekening met de Pancho’s?”
Fractieleider Quincy Girigorie van oppositiepartij PAR hoorde het allemaal ‘echt met gemengde gevoelens’ aan. ,,Ik begrijp wat er gezegd wordt door de directeuren, maar weet ook dat een groot deel van gemeenschap die meeluistert elke dag weer strijd levert met een minimuminkomen. Ik vraag me af of zo’n discussie dan wel goed valt.”
De PAR is blij dat de topfunctionarissen het wel eens zijn met een normering (over de hoogte ervan wordt gediscussieerd, red.). Niet omdat Nederland dat wil, aldus Girigorie, maar omdat de partij een meer rechtvaardige verdeling wil. Nu leeft 40 procent van een minimumloon. ,,Ik word er elke dag over aangesproken. Die pijn leeft onder grote groep.” Toch heeft het PAR-Statenlid vragen over de versobering van het zoveelste wetsontwerp: eerst was dat zónder de werkgeverslasten en ontslagvergoeding mee te tellen; nu is dat onder deze regering er toch weer aan toegevoegd. Wat het ongunstiger maakt voor de directeuren van overheidsgelieerde entiteiten.
Voor de MAN, eveneens oppositie, staat vast dat aanpassing en bijsturing van wat is scheefgegroeid nodig is. Giselle Mc William wijst erop dat alle fracties in de Staten van alle partijen de afgelopen jaren deel hebben uitgemaakt van een of meerdere regeringen en allen medeverantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie.
,,Het ‘systeem’ heeft buitensporige salarissen toegelaten. Het gaat om salarissen die we vandaag de dag niet meer moeten accepteren. Maar veel regeringen hebben directeuren ook gedemoniseerd”, aldus Mc William, die een eerlijk en zakelijk debat wil.
,,De normering moet komen; dat staat niet ter discussie. Nu zitten we ermee. De politiek heeft de situatie niet geholpen; eerder verergerd. Maar we moeten wel fatsoenlijk omgaan met onze professionals. Een beetje zelfkritiek is wel op z’n plek. Wat er moet gebeuren is de boel rechttrekken en verdergaan.”
Technische briefing belanghebbenden - ‘Spreek ook met jurist, actuaris, econoom en bedrijfsdeskundige’...
Wilt u meer over dit onderwerp lezen? Neem een online abonnement op de krant.