PNP-minister noemt optreden MFK-collega vaak populistisch
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - MFK-minister Javier Silvania heeft in het parlement verklaard dat als zijn woorden iets te zwaar zijn gevallen in de richting van PNP-minister Ruisandro Cijntje dat hij dan publiekelijk zijn verontschuldiging aanbiedt.
Want het is zeker niet zijn bedoeling om iemand te ‘hurten’ of iets te zeggen wat verkeerd valt. Dit gebeurde tijdens het debat over de pogingen van de regering-Pisas (MFK/PNP) om de sterk gestegen brandstofprijs te mitigeren.
Terwijl Silvania binnen de kortste keren met een ontwerp-Landsverordening op de proppen kwam en het parlement verzoekt in te stemmen met een aanschrijving waarin de accijnzen op benzine en de omzetbelasting op benzine en diesel tijdelijk worden afgeschaft en/of flink omlaag kunnen, is er ook een deel dat zijn collega Cijntje voor zijn rekening zou kunnen nemen.
In de vergadering met de Staten wees Silvania op dit deel, namelijk de diverse marges in de opbouw van het gereguleerde brandstoftarief die onder de politieke verantwoordelijkheid vallen van de bewindsman van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Zoals de marges voor de (veelal particuliere) pomphouders, de marge over overheids-nv Curoil en de zogeheten ‘waarborging brandstofvoorziening’.
De bewindsman van Financiën wekte stellig de indruk dat behalve hij (met de beoogde verlaging van 24 cent per liter) ook minister Cijntje wel degelijk iets kan doen ‘om het volk te helpen’ door meer inspanningen te leveren om de prijs aan de pomp te drukken.
De PNP-fractie in het parlement, onder wie vooral Statenlid Sheldry Osepa, nam het echter op voor ‘hun’ minister en maakte duidelijk deze manier van optreden van de MFK-politicus niet te kunnen waarderen. Verzocht werd om óók Cijntje uit te nodigen. Dit duurde echter, tot ergernis van de oppositie, zo’n twee uur.
Toen het zover was verklaarde Silvania plechtig prima samen te werken met de PNP-minister. Cijntje op zijn beurt gaf aan zeker niet stil te zitten en ‘in alle stilte’ te werken aan het gewenste resultaat. Hij, zo werd benadrukt, hoeft echter niet constant de publiciteit te halen om te scoren. Een opmerking die duidelijk gericht is aan het adres van de MFK-bewindspersoon, die veel van zich laat horen; is het niet via reguliere media dan wel via sociale media.
Bovendien, zo geeft Cijntje aan, is het sleutelen aan de accijnzen en ob ‘relatief eenvoudig’. Dat geldt volgens de PNP’er niet voor het zomaar verlagen van de marges van bijvoorbeeld de dealers. Silvania had hem uitgedaagd na te gaan of alle pomphouders wel gecontroleerde jaarcijfers hebben, maar hoewel sommigen dat wel degelijk hebben, bestaat daartoe volgens Cijntje geen verplichting, tenzij de wet wordt aangepast.
Ook heeft Silvania opmerkingen gemaakt over het feit dat jetfuel voor luchtvaartmaatschappijen op Hato (en brandstof voor cruiserederijen, red.) zijn vrijgesteld van de ‘waarborging brandstofvoorziening’ - waarmee voor de gewone consument zo’n 23 cent per liter is gemoeid. Cijntje vindt het allemaal te gemakkelijk en zelfs te populistisch van zijn MFK-collega. Hij is van mening dat zeker niet gespeeld mag worden met de emoties van de kleine man. Cijntje benadrukt dat juist hij het initiatief nam om als regeringsploeg te komen tot verlaging van de tarieven.