‘Geen zorgen over oude pand op Scharloo’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het verhuizen van de Nationale Bibliotheek is een proces dat in fasen verloopt. Zo moeten de boeken die overgaan van Scharloo naar de nieuwe bestemming aan de Fokkerweg 117, eerst bevroren worden en dan weer ontdooid.
De reden daarvoor legt waarnemend directeur Didi Wildeman nader uit: ,,Het heeft ermee te maken dat er schone boeken verhuisd moeten worden naar het nieuwe pand. We weten niet wat voor effect het oude pand op de boeken heeft gehad.” Wildeman verwacht eind mei helemaal over te zijn en ook weer de gebruikelijke dienstverlening te kunnen bieden.
Over het gebouw op Scharloo stelt de waarnemend directeur dat daar geen zorgen over hoeven te zijn. ,,Het gebouw is eigendom van de bibliotheek. De overheidssubsidie was te laag om daar goed onderhoud aan te verrichten. De kosten voor het onderhoud en het verhelpen van problemen zoals met de luchtverversing, waren dermate hoog dat het nu goedkoper is een ander onderkomen te huren. Ook omdat de omstandigheden in Scharloo ongezond waren voor personeel en bezoekers. Maar we hoeven dus geen verantwoording af te leggen aan de overheid waar het gaat om het gebouw. Wat we ermee gaan doen is afhankelijk van het beschikbare budget en de plannen die daarvoor worden gemaakt. De directie gaat samen met de raad van commissarissen (RvC) een beslissing hierover nemen. Dat kan opknappen zijn en een bestemming geven, maar ook verkoop is een optie. Door de vele directiewisselingen van de afgelopen jaren zijn bepaalde beslissingen niet genomen en op de lange termijn geschoven. Het gebouw op Scharloo komt op dit moment niet leeg te staan. Er is nog opslag van oudere boeken en bepaalde stukken.”
Meer digitale diensten
Dat er verhuisd kan worden naar een kleiner onderkomen komt doordat de bibliotheek veel meer digitale diensten aanbiedt en dus niet alle 70.000 aanwezige boeken overgaan naar de Fokkerweg. ,,De collectie wordt jaarlijks vernieuwd, boeken worden afgeschreven en vaak gedoneerd aan bijvoorbeeld de gevangenis. En de online bibliotheek is een samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Leden van de bibliotheek kunnen dus gebruikmaken van de enorme keuze online boeken in Nederland”, zo legt Wildeman verder uit.
Hoewel de ruimte aan de Fokkerweg dus kleiner is, geeft zij aan dat ook hier een zaal is waar bijvoorbeeld lezingen en andere activiteiten georganiseerd kunnen worden. Verder is er de bibliotheekbus waarmee de wijken in gegaan wordt en scholen worden bezocht. Tot slot is er een studiezaal die zal voldoen aan de behoeftes van de leerlingen en studenten die graag in de bibliotheek studeren. Wildeman: ,,Dit zal een betere gekoelde voorziening zijn dan op Scharloo waar de trouwe studenten in een zaal zonder airco studeerden. Er zal nu ook een goed en vernieuwd computerpark komen waardoor studenten die bijvoorbeeld thuis geen computer hebben, ook daarvan gebruik kunnen maken.” De directeur geeft aan dat er ook genoeg parkeergelegenheid is voor bezoekers, achter het nieuwe onderkomen. En, zo vult zij aan, er is in samenwerking met ABC Busbedrijf een bushalte pal voor het pand aangebracht, waardoor bezoekers gemakkelijk met het openbaar vervoer naar de bibliotheek kunnen komen.
Wildeman is overigens tot 1 september aangesteld als waarnemend directeur. Ondertussen is de RvC bezig met het voorbereiden van een nieuwe open sollicitatieprocedure om te komen tot een nieuwe directeur.