Expert BT&P over brandstofprijs: Curaçao wordt ook hard geraakt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De internationale prijsstijgingen van brandstof zijn ongekend. Curaçao is tot nu toe gespaard gebleven, maar zal ook hard geraakt worden door de wereldwijde ontwikkelingen.

pompDat heeft Edwin Bogert, juridisch adviseur van het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) gisteren gezegd tijdens een persconferentie met minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) en Curoil-directeur Yamil Lasten.
De brandstofprijzen op Curaçao lopen standaard een tot twee maanden achter op de internationale ontwikkelingen. Bogert: ,,De prijs van april wordt grotendeels bepaald op basis van de situatie in februari.” BT&P houdt toezicht op de aankopen van Curoil aan de hand van de internationale prijsnoteringen (Platts).
Op de internationale markt is een vat benzine of diesel het afgelopen jaar al twee keer zo duur geworden. ,,Economieën kwamen weer op gang en de vraag naar olie nam toe, maar het aanbod niet”, zegt Bogert. Maar de prijsontwikkeling na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is van een andere orde. Bogert spreekt van ‘een ongekende prijsstijging’ van brandstof.
,,In Nederland is de benzineprijs in een maand gestegen van 2,15 naar 2,50 euro per liter. Curaçao is geen uitzondering. In april zullen wij dat hier ook in de prijzen terugzien. Ik weet niet of het gaat om die 30 tot 35 cent per liter, maar ook Curaçao zal hard geraakt worden.”
De expert zegt dat er rekening mee moet worden gehouden dat ‘in een markt met zulke enorme fluctuaties’ de te verwachten lokale prijsverhogingen moeilijk te verzachten zijn. ,,Onze hoop is dat de situatie in Oekraïne en Rusland snel verbetert en economieën weer in een wat stabieler vaarwater terechtkomen.”
Curoil-directeur Yamil Lasten zegt dat de overheids-nv grote prijsstijgingen probeert te voorkomen door voor meerdere maanden brandstof in te kopen. Curoil betaalt boven op de marktprijs een premie aan de leverancier. Lasten: ,,We onderhandelen met de leveranciers voor een betaalbare prijs en proberen de premie vast te zetten voor een bepaalde periode.”
Maar ook Lasten benadrukt dat er op het moment mondiale ontwikkelingen zijn waar je als eiland niet onderuit kunt. ,,Betaalden we eerder 300.000 dollar aan vrachtkosten voor een tanker met 300.000 vaten, dan is dat nu een miljoen. De markt staat onder druk en is enorm vluchtig.”

Prijsopbouw benzine en diesel
De prijs die de consument aan de pomp betaalt voor een liter benzine of diesel is opgebouwd uit een tiental componenten. Meest bepalend is het bedrag waarvoor Curoil de brandstof heeft ingekocht. Deze maand kost een liter benzine bijna 2,50 gulden (2,47) en een liter diesel 1,90 gulden. Maar de aankoopprijs die daarin is verrekend, is voor benzine 1,28 gulden en voor diesel 1,33 gulden. De marge voor de dealer is 17,5 cent. De rest is aan de overheid gerelateerd. Aan Curoil wordt ruim 11 cent afgedragen. De omzetbelasting voor groothandel bedraagt 12 cent en voor kleinhandel nog eens 14 cent. Ook betaalt de consument 5 cent plus 17 cent per liter aan zogeheten ‘waarborging brandstofvoorziening’. Bovendien geldt voor benzine een heffing van 41 cent aan accijnzen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.