‘Strategische locatie en vakbekwaam personeel’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Amerikaanse bedrijf Steamboat Fuels heeft onder andere voor Curaçao gekozen vanwege de strategische ligging van het eiland en de ‘beschikbaarheid van arbeidskrachten met ervaring in de verwerkingsindustrie’. Dat benadrukt het bedrijf nog eens in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad.

steamboat fuelsZoals deze krant vorige week berichtte, heeft het bedrijf plannen voor een fabriek bij Bullenbaai waar plantaardige oliën en dierlijke vetten worden behandeld om als grondstof te kunnen dienen voor met name de productie van hernieuwbare diesel. Daarvoor is een vestiging op Curaçao opgericht - Steamboat Fuels Curaçao bv - en een intentieverklaring getekend met overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). RdK is eigenaar van de terreinen en installaties van de raffinaderij en bij Bullenbaai. Steamboat Fuels wil 4,7 hectare huren voor de fabriek en de bijbehorende infrastructuur.
De grondstoffen komen per boot naar Curaçao. Op de vraag van deze krant ‘of het gebruikelijk is dat de behandeling elders gebeurt dan waar deze afvalproducten worden geproduceerd, antwoordt Steamboat Fuels dat ‘wereldwijd de energie-infrastructuur verandert’ en dat ‘op het verleden gebaseerde percepties van wat gebruikelijk is, dan ook niet altijd opgaan’. ,,Plantaardige olie is niet de belangrijkste bron van inkomsten voor maalderijen (crushing plants)”, zo is te lezen in de Engelstalige antwoorden die Greggory Moreno, country manager van de vestiging op Curaçao, doorstuurt. ,,Die fabrieken geven er de voorkeur aan de olie te verkopen en zich te richten op het fijn malen van de bonen tot meel. Dat is waar de installaties voor zijn ontworpen en waarmee hoge winsten worden gemaakt.” Dergelijke ‘crushing plants’ verwerken bijvoorbeeld sojabonen, zonnebloemzaden en cacaoboter, zo is te lezen op internet.
Dus is het niet zo vreemd dat restanten van dat proces - plantaardige olie en dierlijke vetten - naar Curaçao komen en hier behandeld worden, om vervolgens weer per boot vervoerd te worden als grondstof voor hernieuwbare diesel. Het eiland heeft in dat hele proces juist veel voordelen, vindt Steamboat Fuelas. ,,Wij hebben voor Curaçao gekozen vanwege de strategische ligging en de maritieme infrastructuur.” Daarnaast hebben de diepte van de haven en de beschikbaarheid van kundig personeel de doorslag gegeven.
De verwachting is dat de vraag naar hernieuwbare diesel wereldwijd in korte tijd flink zal toenemen. Dat heeft te maken met de toenemende bezorgdheid over de uitstoot van broeikasgassen en daaraan gekoppelde milieuregelgevingen. In een eerder persbericht citeert Steamboat Fuels uit een rapport dat ‘de wereldwijde capaciteit van de markt voor hernieuwbare diesel naar verwachting 14,63 miljoen ton zal bereiken in 2024’. De blik is dan ook op de toekomst gericht, benadrukt het bedrijf nog eens in antwoord op de vragen van deze krant over verkooppunten van deze vorm van diesel en de afzetmarkt. ,,In de achteruitkijkspiegel kijken van de historische levering en consumptie van energie, zal niet veel duidelijkheid geven van de toekomst van energiegebruik in de wereld. Talrijke analisten zien de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel en de vele kansen op de internationale markt.”
Volgens het persbericht van 8 februari zal de fabriek bij Bullenbaai van start gaan met twee installaties en een capaciteit voor het behandelen van 2.000 ton (13.000 vaten) plantaardige olie per dag. Dat de aangevoerde grondstoffen langer dan gedacht op het eiland blijven, lijkt niet waarschijnlijk. ,,Het product dat wij opslaan in onze tanks is een agrarische grondstof die gemakkelijk te verhandelen is op de internationale markt”, verduidelijkt Steamboat Fuels desgevraagd. Mocht de opslag langer nodig zijn dan gepland dan heeft dat geen gevolgen, vanwege de ‘opslagtechnieken die de levensduur van het product verlengen’. Van stankoverlast zal evenmin sprake zijn. ,,Onze faciliteit zal dusdanig worden ontworpen dat wordt voldaan aan de strenge voorschriften wat betreft de uitstoot van geuren, zoals bepaald in het ‘Environmental Permitting Plan’. De Curaçaose vestiging van Steamboat Fuels heeft het Nederlandse Royal HaskoningDHV gevraagd toezicht te houden op de procedure van de aanvraag voor een milieuvergunning en daarover te adviseren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.