‘Onderwijs met bord en krijtjes niet meer van deze tijd’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aan de schoolbesturen is in de afgelopen vijf jaar voor een bedrag van 13 à 15 miljoen gulden te veel geld betaald via het Vergoedings- en Verantwoordings (V&V)-stelsel. Dit ligt aan de administratieve verwerking omdat leerlingen soms veranderen van school en schoolbestuur maar dan bij twee scholen blijven ingeschreven.

digitaliseringMet dit voorbeeld heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) het belang aangegeven van digitalisering in het onderwijs, op alle niveaus, dus ook bij het ministerie zelf. Immers, als dit allemaal gedigitaliseerd is, komt dubbele telling niet meer voor.
Hij gaf gisteren met zijn team aan ambtenaren een presentatie in de Staten met als belangrijkste doel draagvlak te creëren en met draagvlak hoopt hij ook geld beschikbaar te krijgen voor het digitaliseringsproject.
In een naar de Staten gestuurde presentatie staat dat de ‘Begroting Digitalisering Onderwijs’ in totaal 63.350.000 gulden bedraagt. De eerste fase van vier is begroot op 31 miljoen gulden. Daar staat de volgende opmerking bij: ,,Alhoewel internet tot aan de deur is gelegd bij alle scholen, heeft momenteel ruim 60 procent van de scholen geen adequate internet-infrastructuur (zoals wifi, devices, bekabeling). Hiervoor is 26 miljoen gereserveerd.” Overig budget is bestemd voor andere aspecten binnen het ministerie maar ook bijvoorbeeld training van docenten.
Aan het einde van de vergadering, toen alle Statenleden aan het woord waren geweest, was de minister teleurgesteld. ,,De Statenleden hebben zich niet aan het onderwerp van de vergadering gehouden. Er zijn mij allemaal vragen gesteld over de kwaliteit van het internet, armoede in de wijken. Ik heb op deze manier niet het gevoel dat ik gesteund word en dat er draagvlak is voor het digitaliseringsproject. Als het gaat over kwaliteit van het internet, dan moet daar de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op aangesproken worden. Armoede in de wijken is een groot probleem, maar daar ging deze vergadering niet over. De Staten kunnen wetten maken waarmee bepaalde zaken kunnen verbeteren of aangepakt kunnen worden. Maak daar gebruik van”, zo was de boodschap van Van Heydoorn.
Sectordirecteur Wladimir Kleinmoedig benadrukte in zijn presentatie het belang van digitalisering door op de huidige situatie te wijzen: ,,Ons onderwijssysteem is nog van 1980. In de jaren ‘90 en 2000 zijn nog wat vernieuwingen doorgevoerd maar er is nooit een integraal digitaliseringsplan geweest. De nadruk lag altijd op de klas, de school, maar niet op het hele systeem, de hele onderwijssector. Laten we beseffen dat er nog scholen zijn met een zwart of groen bord voor de klas en krijtjes of met een wit bord en stiften. Terwijl de leerlingen thuis op hun devices bezig zijn. Als een kind op school op de telefoon zit krijgt het straf. Zowel leerlingen alsook leerkrachten moeten leren omgaan met digitaal leren.”
Kennard Maduro van het ministerie benadrukt: ,,De leerlingen moeten niet alleen leren participeren in de digitale wereld, maar er ook aan leren bijdragen. Niet alleen leerlingen en docenten moeten leren met computers omgaan, maar ook de ambtenaren op het ministerie. Een leerlingvolgsysteem begint in de klas, maar ook het ministerie moet met de data kunnen werken en deze kunnen analyseren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.