Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een miniconferentie over mensen met een beperking binnen de Curaçaose gemeenschap is ‘één ding’ benadrukt, namelijk ‘inclusie’. Dat wordt opgetekend door de University of Curaçao (UoC) en de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen die de conferentie organiseerde.

Inclusie4De hoofdspreker was orthopedagoog Saughnella Attaf-Jakoba die werkzaam is bij de SGR-groep en Fundashon Kontakto. Zij gaf een uitgebreide presentatie over personen met een licht verstandelijke beperking (LVB). ,,Een presentatie die de aanwezigen niet alleen inzichten gaven omtrent wat LVB precies is, maar vooral wat het betekent om licht verstandelijk beperkt te zijn en hoe daarmee omgegaan kan worden”, aldus een verslag over de conferentie. Er werd daarna gediscussieerd met een panel bestaande uit vijf professionals. De panelleden waren Kendra Hersilia-Evertsz, coördinator van de jeugdafdeling van Fundashon Pro Bista, Aïsha Gressmann, docent Soeur Hedwigschool, Miranda Fraai, coördinator vereniging Totolika, Alton Paas, voorzitter van de Fundashon Alton Paas en Attaf-Jakoba. Uit die discussie kwam naar voren dat niet alleen mensen met een beperking geaccepteerd moeten worden, maar dat de personen in kwestie ook ‘van hun kant meer zichtbaar moeten zijn’. ,,Er is sprake van een dubbele beperking. De desbetreffende beperking die de persoon heeft, én de beperking die de persoon zichzelf oplegt door niet in de maatschappij te participeren”, aldus het verslag. De familie speelt hierin een belangrijke rol, als deze zich schaamt, zal de persoon met een beperking zich minderwaardig gaan voelen.

Nog veel onkunde bij burgers
Over acceptatie van de kant van de Curaçaose gemeenschap kan volgens de betrokkenen gezegd worden dat burgers over het algemeen bereid zijn om personen met een beperking te helpen. Maar er is toch meer bewustwording gewenst. Als voorbeeld wordt genoemd: ,,Zo werd aangegeven dat hedendaags nog steeds personen denken dat er een medicijn bestaat tegen het downsyndroom en dat de persoon met downsyndroom kan genezen.”
Alton Paas, die zich inzet voor de emancipatie van personen met een beperking, had het onder meer over de gebruikersvriendelijkheid van gebouwen. Met name voor personen in een rolstoel. Bij de inrichting van gebouwen moet rekening gehouden worden met verschillende aspecten. Zo moet er buiten het gebouw een betere toegankelijkheid zijn zoals bijvoorbeeld een oprit voor rolstoelen. Dat geldt ook voor binnen het gebouw wat betreft voorzieningen zoals een lage balie of toilet voor mensen in een rolstoel.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.