IMF adviseert Curaçao invoering btw-stelsel
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bevriezing van de ambtenarenlonen, om de begrotingsuitgaven binnen de perken te houden. Dat is wat zowel de regering-Pisas op Curaçao als de regering-Jacobs van Sint Maarten voornemens zijn te doen.
Het IMF bericht hierover na de jongste ‘Staff Visit’ vorige maand. Van 8 tot en met 24 november bracht een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een virtueel bezoek aan beide landen van de monetaire unie. In de ‘Concluding Statement’ staan de voornaamste bevindingen en adviezen.
Eén daarvan betreft ‘begrotingsconsolidatie’, dat wil zeggen het wegwerken van begrotingstekorten en het dus drukken van de overheidsbestedingen. ,,Both governments are planning to maintain nominal wage freezes in the coming years to contain fiscal expenditures” (Beide regeringen zijn van plan de komende jaren de nominale loonbevriezingen te handhaven om de overheidsuitgaven in de hand te houden), staat er letterlijk in het verslag.
In het geval van Curaçao wordt eraan toegevoegd dat de Curaçaose overheid een pakket aan maatregelen heeft voorbereid om de kosten in de gezondheidszorg zoveel mogelijk terug te brengen. Beide landen moeten ‘vergaande’ hervormingen in het zorgsysteem doorvoeren.
In de Concluding Statement staat de IMF-delegatie ook stil bij Coho, het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling, dat in samenwerking met Nederland wordt opgetuigd voor Curaçao en Sint Maarten (en Aruba, red.). Er zijn al Uitvoeringsagenda’s per kwartaal, maar het IMF merkt wel op dat de inspanningen tot nog toe voornamelijk gericht waren op ‘diagnostiek en planning’. Met andere woorden: de fase van uitvoering moet nog aanbreken.
Over hervorming stelt het IMF dat beide Caribische landen van het Koninkrijk nog ‘unfinished reform agendas’ (onvoltooide hervormingsagenda’s) hadden toen de coronapandemie begin 2020 toesloeg. Dat hield aanpassing aan de veranderde omstandigheden in verband met deze en voorgaande externe schokken (zoals het stil komen te liggen van de raffinaderij in het geval van Curaçao) tegen.
Hoewel het IMF vóór consolidatie van de overheidsuitgaven is, pleit de missie die vorige maand de monetaire unie onder de loep nam wel voor ‘groeivriendelijk begrotingsbeleid’. Dat wil zeggen dat een geleidelijk traject wordt bewandeld, om te voorkomen dat de bezuinigingsmaatregelen een negatieve impact hebben op (potentiële) economisch groei.
Overigens adviseert het IMF de Curaçaose regering in dit verband invoering van een volledig btw-stelsel (belasting toegevoegde waarde) in plaats van de huidige ob (omzetbelasting) en dat ‘conform een ambitieus maar wel realistisch tijdspad’.
Geconstateerd wordt dat de economie in de tweede helft van 2021 is begonnen met een herstelinhaalslag. Maar ondanks nieuwe vacatures in de toeristische sector, zit de werkgelegenheid in de formele economie nog in de min, deels als gevolg van de verdere krimp van de Curaçaose raffinaderij, en is vermoedelijk sprake van een beweging richting de informele economie.
Daar komt bij dat beide eilanden te maken hebben met een hogere inflatie door stijgende prijzen voor importproducten en een verstoring van de wereldwijde aanbodkant, met vertragingen en aanzienlijke transportkosten als gevolg.
Vooralsnog rekent het IMF voor Curaçao op een bbp-groei (bruto binnenlands product) van 2 procent dit jaar en 7 procent in 2022. Op Sint Maarten was de terugval als gevolg van Covid-19 sterker en is de verwachting dat het bbp in 2021 met 4 procent toeneemt en volgend jaar met 12 procent.
Maar, waarschuwt het IMF, deze op zich redelijk gunstige prognose kan nog te maken krijgen met aanzienlijke risico’s en onzekerheden, want een nieuwe corona-uitbraak zal alle positieve toeristentrends in één klap kunnen terugdraaien.
Tot slot wijst de missie - opnieuw - op een grondig gemis aan betrouwbare en actuele (statistische) data, op grond waarvan doeltreffend beleid kan worden gevoerd en sturing kan worden gegeven.