Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Nationaal Archeologisch en Antropologisch Memoriebeheer (NAAM) heeft haar documentaireserie ‘Huma, Trint’i Mei, Lantamentu Anunsiá’ (Rook, 30 mei, aangekondigde opstand) gelanceerd.

F08 Nieuwe docuserie 30 mei 3Drie afleveringen zijn afgelopen vrijdag in Theater Luna Blou gepresenteerd aan genodigden die onder andere zelf aan het woord komen in de documentaire, maar ook sponsors en de pers. De documentaire is gemaakt door German Gruber Jr.
Wat hij het belangrijkste vindt is dat er niet gewerkt is met een fictief script, maar dat het een vastlegging is van orale overleveringen. Mensen vertellen hun ervaringen. Daar is historische documentatie aan toegevoegd, waardoor het publiek een gevoel van betrokkenheid krijgt, erover na kan denken en kan reageren. De docuserie bestaat uit elf afleveringen die allemaal zo’n 20 minuten duren en via de website van Stichting NAAM en YouTube te zien zijn. Op 1 november wordt de eerste aflevering geplaatst en dan zullen met een vaste regelmaat de volgende afleveringen volgen.
De docuserie is een voortzetting van het project ‘50 aña 30 di Mei - Te Aki, Ban Sigui’ (vijftig jaar 30 mei, tot hier, nu verder), waarmee in 2019 de vijf decennia van 30 mei 1969 werd herdacht met een expositie die de verschillende wijken in ging samen met een forumtheater en een Virtual Reality show waarbij het publiek ook in discussie kon treden met de acteurs. Ook was er een schoolprogramma. Doel van de documentaireserie is om wederom op deze wijze dichter bij de bevolking te komen met deze historische gebeurtenis op Curaçao. NAAM-directeur Dimitri Cloose wil niet meer dat alleen het verhaal van ‘Nan a kima Punda’ (ze hebben Punda in brand gestoken) verteld wordt. ,,Dertig mei heeft meer dan dat ingehouden. We vormen samen onze geschiedenis waarbij we ook van elkaar moeten leren”, zo benadrukt Cloose het verhaal van de mensen die 30 mei hebben meegemaakt.
De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) heeft het belang van goede educatie over de Curaçaose cultuur benadrukt. ,,Cultuur leeft en de historie moet het versterken. Geschiedenis staat niet alleen in boeken, het is levend in het collectieve geheugen van een volk”, zo bracht hij vrijdag naar voren.
German Gruber Jr. debuteerde in 2008 met de film ‘E leyenda di Buchi Fil’, in 2013 bracht hij ‘Sensei Redemption’ en in 2016 een televisieserie ‘Djis un tiki love’.
Het is de bedoeling dat de documentaireserie over 30 mei ook naar de scholen gaat, maar dan zoveel mogelijk ingepast in het bestaande curriculum dat meer ruimte zou moeten hebben voor de lokale geschiedenis, zo vindt Cloose.
Vandaag is er ook een presentatie van de documentaires in De Balie in Amsterdam die via live streaming ook door Cloose en Gruber Jr. meegemaakt wordt. Zij zullen daarna aan de discussie met het publiek deelnemen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.