Staatssecretaris geeft grif toe: Kijk op Koninkrijk is veranderd en verrijkt
Van een onzer verslaggevers
Den Haag - Met instemmend geroffel van Kamerleden op de bankjes sprak staatssecretaris Raymond Knops gisteravond de woorden - ,,Het was me een waar genoegen. Dank u wel!” - bij mogelijk zijn laatste begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties.
,,Ik ben besmet geraakt met een virus, in dit geval het Caribische virus; van warmte, familie, vriendschap”, zei hij tijdens het plenaire debat. ,,Ik ben van de mensen en de eilanden gaan houden, omdat ik ze heb leren kennen.”
Knops: ,,Als je elkaar wilt leren begrijpen, dan kun je elkaar ook waarderen. Ik beschouw het als een groot voorrecht dat ik de afgelopen jaren die ervaring heb mogen opdoen. Ik geef het grif toe: mijn kijk op het Koninkrijk is veranderd en verrijkt.”
‘Serve the people’
Knops wil iedereen ‘ook een boodschap meegeven’: ,,Werk samen, ‘huntu’, en respecteer elkaar, maar ga stap voor stap door om ongelijkheid en het onrecht te bestrijden en de zo bevochten autonomie écht inhoud te geven. Serve the people.”
Nadat de moties waren ingediend en becommentarieerd, vroeg de staatssecretaris: ,,Voorzitter. Zou ik tot slot, bij mijn misschien wel laatste begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties zoals mevrouw Kuiken gisteren zei - wie weet - van de mogelijkheid gebruik mogen maken om al die mensen te bedanken die dag in, dag uit bezig zijn met het leven en welzijn van de mensen in de Caribische delen van het Koninkrijk om het leven van die mensen te verbeteren?”
Waarop de nummer vijf op de CDA-lijst bij de laatste verkiezingen ‘al mijn ambtenaren, de bestuurders en de politici waarmee ik heb samengewerkt’ bedankte ‘en de leden van de Kamer voor hun inzichten en voor hun betrokkenheid’. ,,Want dat is iets wat we allemaal gemeen hebben.”
In de afgelopen jaren heeft Knops bij zijn bezoeken aan de eilanden meer dan duizend mensen gezien. ,,Het moeten er echt veel meer dan duizend geweest zijn die ik gesproken en ontmoet heb - wat voor helden op de eilanden rondlopen en actief zijn!”
Hij noemde daarbij Christina Hodge in het Dutch Quarter op Sint Maarten, Desi Pinedo van Shelterrock Paradise of de mensen van de vrouwenopvang op Aruba, maar ook de mensen in de zorg, het onderwijs en de rechtshandhaving. ,,Veel onbekende helden heb ik mogen ontmoeten.” Waarop hij afsloot dat het hem ‘een waar genoegen’ was geweest.