Sint Elisabeth Foundation in Breda

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Van zorgorganisaties in Breda heeft een delegatie van de Sint Elisabeth Foundation (het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal, Sehos) een belangrijk advies gekregen: Vermijd de combinatie van zorghotel met gewoon hotel. ,,Niet doen, zeiden ze. Dat was een eye-opener”, zegt directeur Anthon Casperson in het online blad BNDeStem.

F04 Sehos niet hotel 3 SolangeDe delegatie is op dit moment op bezoek in Breda in Nederland. Dat is niet toevallig, zo staat geschreven, want ‘Breda en Curaçao hebben een sterke band’. De delegatie, waaronder Casperson, bekijkt hoe in deze stad maatschappelijk vastgoed succesvol is verbouwd. De leden brachten een bezoek aan het voormalige Ignatius Ziekenhuis, het oude klooster ‘Alles voor Allen’ en Ingenhousz, waar voorheen een kweekschool was gevestigd.
In het digitale blad klinkt Casperson enthousiast: ,,Overal die kapellen, dat glas en lood. Prachtig.”
,,Maar waarom komen ze daarvoor speciaal naar Breda?”, zo vraagt auteur van het artikel Nico Schapendonk zich hardop af. Hij schrijft: ,,Voor een antwoord moeten we terug naar het midden van de negentiende eeuw, naar een Bredanaar uit gegoede kringen die destijds naar de ‘West’ is vertrokken: monseigneur Ferdinand Kieckens.”
Omdat het voormalige historische Sehos nu leegstaat wordt gezocht naar hoe het pand hergebruikt kan worden. Uitgelegd wordt: ,,Het is een complex van 18.500 vierkante meter. Sommige delen stammen nog uit de negentiende eeuw. Het ziekenhuis is een begrip op het eiland en Casperson wil het monument bewaren voor het nageslacht. In Breda hopen de Antillianen een antwoord te vinden op de vraag hoe ze dat het beste kunnen aanpakken.”
In het blad staat dat op Curaçao nog steeds de band gevoegd wordt met Breda, ‘al is het alleen maar omdat twee zusters die op het eiland hebben gewerkt nog steeds in de stad wonen’. ,,Casperson en zijn delegatie zijn daarom ook nog even bij hen op de koffie geweest”, zo vervolgt het verslag. ,,Ook hebben ze een bezoek gebracht aan burgemeester Paul Depla, die volgens Casperson heeft toegezegd dat de gemeente Breda van harte ‘met kennis en kunde’ gaat bijdragen aan de restauratie van het oude Elisabeth, een klus van zo’n 28 miljoen euro.”
Volgens de planning wordt in 2025 het voormalige ziekenhuis heropend. Casperson vindt dat zo’n officieel moment best wat decorum kan gebruiken. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van koning Willem Alexander. Maar ook een delegatie van de gemeente Breda.
BNDeStem gaat nog terug in de geschiedenis: ,,Volgens de overlevering was Kieckens een ‘bescheiden en nederig man’, die zich het lot van de lokale bevolking aantrok. Dat was bijzonder, want op Curaçao woonden in die tijd voornamelijk slaven. De slavernij werd pas in 1863 afgeschaft. Het was Kieckens die een beroep deed op de Franciscanessen van Breda, om te helpen bij het opzetten van een ziekenhuis. Die roep werd beantwoord en eind 1855 openden de zusters Ursula van Hooijdonk, Joanna Botermans en Dorothea van Rosmalen een ziekenhuis op een kaal schiereilandje. De Bredase zusters kregen de zorg over leprapatiënten en mensen met een geestelijke beperking. Het was een hard bestaan: al na een half jaar waren twee van de drie zusters ernstig ziek. Na een dringend verzoek om extra steun van de gouverneur van Curaçao op de Franciscanessen kwam er dan ook versterking uit het moederhuis in Breda. Uiteindelijk hebben de zusters de basis gelegd van wat het Sint Elisabeth Hospitaal werd. Wel werd hun invloed in de tweede helft van de twintigste eeuw snel kleiner. De laatste zuster verliet in 1988 Curaçao om terug te keren naar Nederland.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.