Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Stagebureau Wereldstage heeft afgelopen weekeinde weer het stageseizoen geopend en hiermee een groep studenten op Curaçao verwelkomd.
De kick-off van het seizoen was volgens het bureau dat stagiairs op Curaçao begeleidt, een groot succes. ,,We hebben er zo hard voor moeten knokken, maar we zijn weer helemaal terug”, zegt Janneke Wijns van Wereldstage.
De kick-off is een makkelijke en sportieve manier voor studenten om elkaar te leren kennen. De stagiairs doen dan mee aan activiteiten als windsurfen, duiken en bootcampen en genieten van een barbecue en leuke prijzen.
Vanwege de Covid-19-pandemie mochten studenten gedurende het afgelopen jaar van hun opleidingen maar mondjesmaat naar Curaçao reizen en toen dit weer wel mocht, volgde al snel een lockdown op het eiland. De afgelopen maanden heeft Wereldstage echter niet stilgezeten. ,,We hebben programma s ontwikkeld voor vrijwilligers, minors en studenten met een tussenjaar en binnenkort volgen nog meer projecten voor nieuwe doelgroepen. Hoe meer studenten met kennis en enthousiasme naar Curaçao komen, hoe meer ouders en vrienden van de studenten Curaçao komen bezoeken”, vervolgt Wijns. ,,En dat levert heel wat op voor de economie van het eiland.”
Curaçao heeft door de coronacrisis een enorme economische deuk opgelopen met alle gevolgen voor de sociaal-maatschappelijke samenhang van het eiland, stelt Maarten de Jong, directeur van het stagebureau in Willemstad. ,,We moeten de deuren openen voor iedereen met kennis, kunde en enthousiasme. Hoe meer goedopgeleide professionals naar Curaçao (terug)komen hoe beter het voor Curaçao is. Dat is de basis van wederopbouw voor Curaçao. Het is prachtig om nieuwe investeerders en nieuwe projecten te ontwikkelen, maar dat kan niet zonder kennis, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Studenten van nu zijn de draagkrachtige, innovatieve inwoners en ondernemers van morgen. Dat leidt tot werkgelegenheid en een groeiende economie.”
De Jong pleit er dan ook voor om te streven naar 5.000 studenten die jaarlijks naar Curaçao afreizen. ,,Terugkerende Yu di Kòrsou, stagiairs, vrijwilligers, minors, gap year-studenten en noem maar op! Deze 5.000 studenten brengen naast kennis gezamenlijk 25.000 toeristen en miljoenen euro’s naar Curaçao en geven een enorme impuls aan het lerend vermogen van bedrijven, organisaties, overheid en educatieve instellingen van ons eiland. Kennis geeft vrijheid en potentie aan Curaçao en door deze kennis te delen, worden we krachtiger en minder afhankelijk.”
Voor Wereldstage staat de huidige groep stagiairs symbool voor een nieuw hoofdstuk waarbij ‘we het bedrijfsleven en de overheid van Curaçao oproepen om de deuren te openen voor internationale en terugkerende studenten’.