‘Bewuste keuze product maken’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Belangenvereniging Curaçaose Agenturen (BVCA) wil consumenten via de media informeren over de beschikbaarheid van producten en de prijzen op het eiland. Op die manier kan een bewuste keuze gemaakt worden.


infocampagneZo’n informatiecampagne is nodig omdat importeurs en supermarkten zeker tot medio 2022 te maken krijgen met hoge vervoerskosten en lange leveringstijden. Dat zegt BVCA-bestuurslid Jair Pietersz, in het dagelijks leven managing director van de Pietersz Group. ,,We hebben te maken met verschillende uitdagingen”, vat Pietersz de situatie samen. ,,Het begint al bij de leveranciers, die kampen met tekorten aan personeel en grondstoffen.” Daarnaast is er een logistiek probleem. De transportkosten zijn flink gestegen en er is minder containervolume beschikbaar. En als klap op de vuurpijl is de vraag naar producten ‘in een keer omhoog geschoten’ na een periode dat de markt praktisch compleet stil lag. Pietersz: ,,Niemand was daar goed op voorbereid.”
De gevolgen zijn op Curaçao voelbaar voor alle importeurs en alle distributeurs. Dan kan het zijn dat er even geen dopjes zijn voor op de flesjes bier of frisdrank en dat het bewuste merk een tijdje alleen in blikjes verkrijgbaar is. ,,Het is dus nooit zo dat een product niet verkrijgbaar is, maar misschien niet het merk dat je het liefst hebt of de verpakking”, zegt Pietersz. ,,Op het eiland is er altijd een alternatief te vinden. Maar consumenten moeten goed opletten en de prijzen vergelijken. Daarom willen wij informatie geven via een mediacampagne.”
In het algemeen proberen importeurs grotere voorraden aan te leggen om te voorkomen dat zij ‘nee’ moeten verkopen. Dat lukt alleen niet altijd, juist vanwege de wereldwijde vervoers- en leveringsproblemen. Pietersz: ,,Als het kon, zouden we het liefst onze voorraden verdubbelen.” En dat is precies wat Curaçao Beverage Bottling Company (CBBC) heeft gedaan. Marketing- en communicatiemanager Myrthe George-Verhulst zegt dat de bottelaar van onder andere Coca-Cola veel meer op voorraad heeft dan normaal. Het gaat dan om de ingrediënten om de frisdrank te maken, maar ook om de flessen. De extra kosten zijn tot nu toe niet doorberekend in de prijzen, zegt George-Verhulst. ,,Ons geluk is dat we lokaal marktleider zijn in post-mixdranken. Daar voegt de klant gas en water aan toe. Als de vraag toeneemt, produceren we gewoon meer.” Dat was bijvoorbeeld in mei nodig, toen er opeens veel meer toeristen naar het eiland kwamen. CBBC verwacht dat de situatie nog een jaar gaat duren.
Deze krant berichtte begin augustus al over de te verwachte prijsstijgingen van producten. BVCA-voorzitter Robbin Martina sprak destijds van een toename van de vervoerskosten met 20 tot 25 procent. Pietersz noemt nu als concreet voorbeeld producten op basis van olie, zoals olijfolie en maisolie, maar ook bijvoorbeeld mayonaise waar olie in is verwerkt. ,,De prijzen van die producten zijn zeker met vijftig procent gestegen”, zegt Pietersz. Dat heeft vooral te maken met een tekort aan olie. Ook meubels zijn duurder, een direct gevolg van de hoge containerprijzen. ,,De transportkosten zijn verdubbeld”, zegt Pietersz. ,,Sommige bedrijven besluiten om even te wachten met het invoeren van meubilair, anderen doen dat wel maar verhogen dan de prijs naar de consument.”
Bron van alle problemen is de coronapandemie. Landen gingen wereldwijd in lockdown en containers stonden op plekken waar ze op dat moment niet moesten zijn. Chaos alom. Het scheepsvervoer kwam helemaal in de knoop toen het containerschip Ever Given eind maart dit jaar vastliep en wekenlang het Suezkanaal blokkeerde, waardoor een groot deel van de wereldhandel lamgelegd werd.
Op de website van CNN Business zegt Bob Biesterfeld, ceo van een van de grootste logistieke bedrijven ter wereld, C.H. Robinson, op 23 augustus niet te verwachten dat de druk op de wereldwijde toeleveringsketens op korte termijn verminderd. CNN Business noemt als meest recent obstakel een terminal in China, bij de haven van Ningbo-Zhoushan ten zuiden van Shanghai, die op 11 augustus dichtging nadat een havenmedewerker positief testte op Covid-19. Het sluiten van een van de drukste containerhavens in de wereld verstoort de situatie in andere havens in China. De toelevering loopt daardoor nog meer vertraging op, met de al bestaande problemen van ‘containertekorten, fabriekssluitingen in verband met corona in Vietnam en de aanhoudende gevolgen van de Suezkanaal-blokkade in maart’.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.