Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De uitvoering van het consultancybeleid is in de periode 2016-2019 niet verbeterd ten opzichte van de periode 2011-2015. Dit is een van de conclusies in een onderzoek naar het consultancybeleid van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC). Ook blijkt dat de informatieverstrekking over de consultancyopdrachten is verslechterd.
Wat de redactie van deze krant direct opvalt is dat er in genoemde periodes wel een groot verschil is in de consultancykosten zelf. In de periode 2011-2015 gaat het om 47,4 miljoen en in 2016-2019 om 8 miljoen gulden. De ARC maakt hier verder geen melding van. De periodes zijn niet zozeer gekozen om verschillende politieke kabinetten met elkaar te vergelijken, maar zijn ingegeven door nieuwe wetgeving. De ARC legt uit dat in de periode 2011-2015 de richtlijnen voor de inhuur van consultants van 1997 golden. Voor de periode 2016-2019 kan het geldend consultancybeleid worden afgeleid uit de Landsverordening Financieel Beheer (Lv Fb) van 1 januari 2016 en het Landsbesluit (Lb) aanbestedingsregels dat per 1 januari 2018 in werking is getreden. ,,Het consultancybeleid is in de onderzochte perioden in belangrijke mate niet uitgevoerd. De kans is daarom groot dat de achterliggende doelen van het beleid, namelijk effectieve en efficiënte inzet van de schaarse middelen door de overheid én zorgdragen voor eerlijke concurrentie, evenmin zijn gerealiseerd”, zo luidt een andere conclusie van de ARC.
De ARC legt uit het onderzoek in 2017 en 2018 gestart te zijn op verzoek van de toenmalige Staten die de periode 2011-2015 onderzocht wilde zien. Maar, zo schrijft het instituut: ,,Gezien het tijdsverloop en het feit dat het beleid is gewijzigd, is het onderzoek in 2020 geactualiseerd waarbij de periode 2016-2019 mede is onderzocht om na te gaan of de naleving van het beleid is verbeterd.”
De richtlijnen voor de periode 2011-2015 beoogden kostenbeheersing door niet meer dan nodig was in te huren en zowel de kwaliteit van de te leveren dienst als een optimale prijs-kwaliteitverhouding te waarborgen.
Doel van de Lv Fb is enerzijds een effectieve en efficiënte inzet van de schaarse middelen, wat zich vertaalt in een optimale prijs-kwaliteitverhouding bij het aangaan van opdrachten, en anderzijds eerlijke concurrentie. ,,Dit moet bereikt worden door een transparante uitvoering van het verwervingsproces. Het Lb aanbestedingsregels moet van het plegen van ernstige vormen van economische delicten ontmoedigen door dienstverleners die zich daaraan schuldig hebben gemaakt uit te sluiten van het aanbestedingsproces”, zo is de nadere uitleg.