Rozier: Met bouwvergunning en in lijn EOP
Buurtbewoners vrezen overlast
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aan de rand van de wijk Bottelier, met uitzicht op de zoutpannen, worden de voorbereidingen getroffen voor de bouw van een eco-agro-resort met 8 tot 16 bungalows. Dat past helemaal bij de aangrenzende natuur, vindt eigenaar Dean Rozier. Buurtbewoners hebben zo hun twijfels en vrezen overlast van het project.
Volgens Rozier - directeur van ijsfabriek Kortijn en voormalig MFK-lid - wordt het resort gebouwd met een bouwvergunning en op veilige afstand van wat volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) conserveringsgebied is. ,,De zoutpannen liggen op 1,5 tot 2 kilometer verderop. Dit is stedelijk woongebied.” Het project zal zich richten op toeristen die van de natuur houden. Rozier: ,,We denken aan vijf tot zes stallen waar dieren kunnen verblijven en aan het verbouwen van groentes. Rond de bungalows komt veel groen.” Maar zo ver is het nog niet. De werkelijke bouwwerkzaamheden zullen niet eerder dan over een jaar van start gaan. ,,Wat er nu gebeurt, is puur grondwerk”, zegt Rozier. ,,We zijn het terrein aan het egaliseren. Andere projecten kunnen hier hun schone zand storten.”
Buurtbewoners hebben geen vertrouwen in de hele gang van zaken. Zij vragen zich af of er inderdaad een bouwvergunning is afgegeven voor het project en of er mogelijk een bestemmingswijziging is geweest voor een deel van het terrein dat wel conserveringsgebied was. Volgens een woordvoerder van de groep liet Ruimtelijke Ordening & Planning (ROP) van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) vorig jaar nog weten dat er geen bouwvergunning voor het project was afgegeven. Of dat daarna is gebeurd, wordt niet duidelijk. ,,We krijgen daar niemand meer te pakken.” In ieder geval gaan de werkzaamheden gewoon door. Nadat een paar maanden geleden bouwmaterialen werden geleverd, rijden nu dagelijks vrachtwagens af en aan. Wat de buurtbewoners vooral steekt is dat het project ten koste gaat van een deel van de natuur. Maar ook willen zij overlast van het resort voorkomen. ,,Wij willen hier geen paardenstallen met vliegen en stank.”
Dean Rozier betreurt het dat de buurtbewoners via de media hun grieven naar buiten brengen. ,,Dat werkt averechts. Terwijl dit project de waarde van de buurt juist verbetert. Zij hadden gewoon met mij of met de autoriteiten contact op kunnen nemen. De plannen, de tekeningen, ze kunnen alles zien”, zegt Rozier.
Wat de verhoudingen geen goed doet, is een geschil over een muur die de eigenaren van vijf huizen hebben gebouwd aan het einde van de verharde weg, waardoor de doorgang geblokkeerd is. Rozier en de vijf huiseigenaren verschillen van mening over ‘het recht van overpad’. Rozier wil via die route toegang hebben tot zijn project. Vorige maand stond er een deurwaarder op de stoep bij de bewoners. ,,Als we de muur niet weg zouden halen, zou een schadeclaim volgen”, zegt een van hen. ,,Dat doen wij niet. De afscheiding staat op eigendomsgrond en is in ons belang. Wij hebben de muur geplaatst vanwege de veiligheid. Daarachter is onbewoond gebied en verderop ligt de vuilstort en de gevangenis.”
De vijf huiseigenaren hebben een advocaat in de arm genomen in verband met het geschil over de muur. In hun strijd tegen het project proberen zij nu zoveel mogelijk buurtbewoners mee te krijgen. ,,Met z’n allen staan we sterker om te weten te komen of alles illegaal is verlopen”, zegt de woordvoerder van wie de naam bekend is bij deze krant.