‘Nederland betaalt voor tien AMI-zorgverleners’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De zestien bedden op de afdeling intensive care (ic) in het Curaçao Medical Center (CMC) - in deze derde golf gereserveerd voor uitsluitend patiënten met Covid-19 - waren vanochtend allemaal bezet. De Acute Opname Afdeling (AOA) van het ziekenhuis is nu ook een ‘covid-ic’.

F01 ICs CMC volDat bevestigt CMC-woordvoerder Germaine Gibbs. Hoeveel covidpatiënten kunnen worden opgenomen nu de ruimte is uitgebreid, hangt vooral af van de beschikbaarheid van gespecialiseerde IC-verpleegkundigen en medisch specialisten. ,,Op dit moment kunnen we daarom maximaal 4 covidpatiënten die intensieve zorg nodig hebben, opnemen op de AOA”, zei Gibbs. Mochten er meer patiënten met Covid-19 naar de ic moeten worden overgebracht, dan wordt ook de afdeling Kort Verblijf (Short Stay) in gebruik genomen. Daar kunnen dan nog eens maximaal 5 covidpatiënten terecht voor intensieve zorg.

Sinds vorige week staat de ‘recovery room’, waar patiënten normaal gesproken bijkomen van een operatie, stand-by voor de ic-zorg aan patiënten die géén Covid-19 hebben. Ook op de afdeling cardiologie (spoedopname en hartbewaking) zijn tien ic-bedden voor non-covidpatiënten.

Het CMC was vandaag nog in afwachting van de twee miljoen gulden van de overheid waarmee de kosten kunnen worden gedekt voor extra ic-personeel uit Nederland via uitzendorganisatie TMI. Het gaat om 30 verpleegkundigen en 8 medisch specialisten die het CMC-personeel bijstaan. ,,Zodra we het geld hebben ontvangen, kunnen we de contracten met TMI afsluiten”, zegt Gibbs.

Na de uitbraak van coronabesmettingen in april dit jaar kwamen 137 zorgverleners via het Amerikaanse uitzendbureau AMI naar Curaçao. Dat werd geregeld en betaald door de Nederlandse overheid. De contracten lopen eind deze maand af, maar Nederland heeft deze week aangeboden om toch de kosten te dekken van de tien AMI-verpleegkundigen die nog op het eiland zijn. Die blijven dan totdat er voldoende verpleegkundigen en medisch specialisten uit Nederland zijn ingevlogen. Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei gisteren in een openbare vergadering van de Staten dat Nederland steun biedt na overleg binnen de Dutch Caribbean Hospital Alliance en met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De alliantie tussen de ziekenhuizen op de CAS- en de BES-eilanden werd op 9 februari dit jaar opgericht, samen met VWS.

Pietersz-Janga heeft gisteren in antwoord op vragen van de parlementsleden uitgelegd waarom de Curaçaose regering nu zelf moet opdraaien voor de kosten van het extra personeel. ,,Op het moment dat we op Curaçao de covidsituatie onder controle hadden, is afgesproken dat het contract met het AMI-personeel op 31 augustus afloopt”, zei Pietersz-Janga. ,,Bij het uitbreken van de derde golf besmettingen hebben we Nederland benaderd voor steun, maar de boodschap was dat we zelf, zoals afgesproken, de kosten van extra personeel moesten betalen. Nederland zei wel open te staan voor andere mogelijkheden om steun te verlenen. Dat was 5 augustus en nu is er deze week dus toch een helpende hand geboden door de kosten van het AMI-personeel te betalen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.