Pisas: Veel paniek na uitlatingen CMC-directeur
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overheid zal donderdag de maatregelen bekendmaken die de regering neemt om het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Gisteren werden de stakeholders op de hoogte gebracht.
Dat heeft premier Gilmar Pisas (MFK) gisteren laten weten in een persconferentie. Pisas zegt dat de overheid moet ingrijpen nu de opnames in het ziekenhuis toenemen en de intensive care van het Curaçao Medical Center (CMC) vol loopt. Sinds vorige week donderdag heeft de regering zeker zeven keer vergaderd met het crisisteam. ,,De situatie heeft onze aandacht. CMC is niet voorbereid op een toestroom van covidpatiënten en er is geen geld voor extra personeel”, zegt Pisas. ,,Maar wij willen een afgewogen en verantwoorde beslissing nemen. Een maatregel invoeren, zoals een lockdown of een avondklok, is niet moeilijk. Maar wij willen de economie open houden, dat is het moeilijkste deel van de beslissingen die wij nu moeten nemen. Dan moet je met veel meer factoren, dan alleen de volksgezondheid, rekening houden.”
Pisas gaf gisteren geen details over de maatregelen die eraan zitten te komen, behalve dat die zeker voor twee weken van kracht zullen zijn. Maar uit alles blijkt dat het uitgaansleven aan banden zal worden gelegd. In de vorige persconferentie, donderdag 5 augustus, bleek al dat veel mensen besmet raken tijdens grote evenementen en feesten met dans en muziek en bij beachclubs. De Curaçaose premier wijst erop dat een deel van de bevolking zich niet veel aantrekt van de dringende oproep die hij vorige week deed om drukte te vermijden. ,,We hebben de controle bij grote evenementen en feesten aangescherpt, maar nu blijkt dat mensen documenten vervalsen om binnen te komen. Iemand had zelfs drie valse lab-uitslagen in zijn bezit.”
Premier Pisas zegt dat de uitlatingen van CMC-directeur Gilbert Martina van het afgelopen weekeinde voor veel consternatie en commotie hebben gezorgd en zelfs paniek. Ook in de editie van maandag van deze krant uitte Martina zijn zorgen over de situatie in het ziekenhuis en zei onder andere dat de avondklok, toke de keda, weer moest worden ingevoerd om te voorkomen dat veel mensen tot laat in de nacht op straat samenkomen. Daarmee ging de ziekenhuisdirecteur zijn boekje te buiten, vindt Pisas. ,,Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Martina gaat over het beleid van CMC en de regering is verantwoordelijk voor het land.” Bovendien was de CMC-directeur zaterdag nog bij het overleg met het crisisteam en heeft gesproken met minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). ,,We hebben afgesproken om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken voor de behoefte aan extra zorgpersoneel”, zegt Pisas. ,,Daarom waren we ook verbaasd dat Martina een dag later de noodklok luidde. Dat iemand alarm slaat is prima, maar het is beter om dat op het juiste moment te doen.”
Volgens premier Pisas heeft de ziekenhuisdirectie pas maandag met cijfers kunnen onderbouwen hoeveel personeel en geld er precies nodig is, mocht de toename van opnames van covidpatiënten doorzetten. Zijn regering neemt de situatie wel degelijk serieus, maar ziet ook dat de situatie van nu niet te vergelijken is met die van maart en april dit jaar toen er 125 tot 200 covidpatiënten in het ziekenhuis lagen, van wie er 40 tot 46 intensieve zorg nodig hadden. Toen kwamen, op kosten van Nederland, ongeveer 130 verpleegkundigen en medische specialisten via de Amerikaanse uitzendorganisatie AMI naar Curaçao. De contracten met het buitenlandse zorgpersoneel lopen eind deze maand af. Op verzoek van de CMC-directie kunnen tien AMI-zorgverleners langer blijven.