‘Deltavariant coronavirus domineert’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op Curaçao is een geval van een besmetting met de bètavariant van het coronavirus. Dat is gebleken na onderzoek van monsters van vier en drie weken geleden in Nederland.
Dat liet het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) donderdag weten in een persbericht. ,,Deze variant circuleert niet veel meer, maar bestaat nog wel.” De betreffende persoon zou door twee varianten tegelijk besmet zijn geraakt, maar epidemiologie onderzoekt nog of die informatie klopt. De bètavariant, voorheen ook wel Zuid-Afrikaanse variant genoemd, werd in januari dit jaar vastgesteld, en komt niet veel voor. ,,Er is tot nu toe geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop van de bètavariant anders of ernstiger is dan bij de oude variant”, aldus de informatie op de website van het Nederlandse Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Op Curaçao domineert, zoals verwacht, de deltavariant van het coronavirus. Dat is gebleken na onderzoeken van monsters van vier en drie weken geleden in Nederland. Op verzoek van de afdeling epidemiologie stuurt het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) regelmatig testen naar het RIVM om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van varianten van het coronavirus op het eiland. Uit de batches blijkt duidelijk dat de deltavariant overheerst: 85 procent van de positieve testen van drie weken geleden. Dat is geen verrassing, aldus het ministerie van GMN, omdat de deltavariant zich nog altijd verspreidt in Europa en Amerika. De deltavariant lijkt besmettelijker te zijn dan de alfavariant (Britse variant), stelt het RIVM op de website. ,,Of deze variant ook ziekmakender is, wordt verder onderzocht”
Het fenomeen varianten is niets nieuws. ,,Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen”, legt het RIVM uit op de website. ,,Meestal is die verandering (of mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en zich bijvoorbeeld makkelijker verspreidt.” Van het oorspronkelijke coronavirus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken (SARS-CoV 2) ‘zijn er al duizenden varianten’. Het RIVM onderzoekt of de varianten nieuwe eigenschappen hebben die extra risico’s met zich meebrengen.
In de monsters van de testresultaten van Curaçao is ook de gamma- en alfavariant aangetroffen. ,,Maar het gaat om heel weinig gevallen”, aldus GMN. Het ministerie dringt erop aan dat iedereen de preventiemaatregelen in acht neemt om verspreiding van het virus te voorkomen. De oproep luidt dan ook: afstand houden van anderen, bij symptomen thuisblijven en de huisarts bellen voor een test en handen wassen. Het persbericht sluit af met een zin over het belang van vaccineren. Wie gevaccineerd is, is beschermd tegen het coronavirus en dan is de kans klein dat iemand ernstig ziek wordt en in het ziekenhuis moet worden opgenomen.