Alles doen om keurmerk ‘Covid-19-veilig eiland’ te krijgen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Of je het nu wil, of niet: vaccineren vormt de basis van onze economie voor de tweede helft van 2021 en 2022.” Aldus econoom Roland O.B. ‘Rob’ van den Bergh in gesprek met het Antilliaans Dagblad.
Indien Curaçao erin slaagt om zich te profileren als ‘Covid-19-veilig eiland’ is er een reële kans dat het toerisme snel aantrekt, betoogt hij, wijzend op de enorme concurrentieslag die wereldwijd, maar ook in Caribisch verband al gaande is. ,,Ook voor de andere sectoren is het belangrijk dat deze zo spoedig mogelijk weer ‘normaal’ kunnen functioneren.”
Van den Bergh: ,,Hoe langer het duurt om ten minste 85 procent van de bevolking boven de 18 jaar gevaccineerd te krijgen, des te langer laat het economisch herstel op zich wachten. In dat geval hebben concurrerende Caribische vakantiebestemmingen, zowel voor het cruise- en verblijfstoerisme, de kaas van ons brood gegeten.”
Een ‘Covid-19-veilig eiland’ word je niet vanzelf. ,,Evenwel, als je die status krijgt, kan dat zeer positief uitwerken”, zegt de econoom, bekend van Curconsult. Een voorbeeld: na het verkrijgen van de Covid-19-veilige status van Mallorca door Duitsland vertrokken de dag erop liefst 70 vluchten vanuit Duitsland naar Mallorca.
,,De les uit dit voorbeeld: zorg dat je internationaal als veilig (ei-)land te boek staat. Veiligheid heeft te maken met de kans op besmettingsgevaar van de lokale bewoners en van de binnenkomende toeristen alsmede van de beschikbaarheid van voldoende adequate medisch zorg.”
In het Caribisch gebied wordt stevig geconcurreerd op Covid-19-veiligheid. Van den Bergh: ,,De eilanden die het eerst volledig gevaccineerd zijn, krijgen als eersten het toerisme terug. Aruba hoopt op de komst van de Amerikanen. Barbados op de Engelsen. En Curaçao op de terugkeer van de Nederlanders. Een internationaal erkende status als covid-veilig eiland is een absolute voorwaarde om het toerisme weer op het niveau van 2019 terug te brengen.”
Criterium daarbij is het aantal actieve positief covidgetesten per 100.000 inwoners. ,,De eerste, tweede en derde golf aan besmettingen laat zien dat het aantal actieve besmettingen louter op een beheersbaar niveau gebracht kan worden indien de gehele bevolking gevaccineerd is en er massa-immuniteit is ontstaan.”
Diverse Caribische eilanden doen hun best om 60 tot 95 procent van de bevolking van boven de 18 jaar te vaccineren. De econoom legt uit dat deze eilanden vervolgens proberen ‘daar een toeristisch slaatje uit te slaan’ door de grenzen open te stellen voor eenieder die gevaccineerd is.
,,Dit gaat samen met een covid-veilig, immigratie-makkelijk campagne van de overheid tezamen met de toeristisch sector. Bijvoorbeeld Saba, waar door vaccinatie de pandemie onder controle is, laat vanaf 1 mei iedereen toe die een vaccinatiebewijs kan overleggen of die komt uit een land waar de laatste twee weken geen actieve covidgevallen meer geregistreerd zijn. Andere Caribische eilanden volgen dit voorbeeld zoals Anguilla per 1 juli aanstaande.”
,,Vanzelfsprekend ga je vaccineren voor je eigen gezondheid, de kans om anderen te besmetten te verminderen en om de druk op de gezondheidszorg te beperken. Maar vaccineren is ook een economische noodzaak. Louter dan kunnen we de economie opstarten, beginnen met economische hervormingen en stimuleringsmaatregelen”, zo betoogt Van den Bergh.
'Vaxication': een nieuwe trend?
Veel eilanden zijn afhankelijk van de toeristische sector. Deze is over de hele wereld vrijwel weggevallen gedurende de pandemie. Ook in het Caribisch gebied.
Moeten wij een voorbeeld nemen aan Anguilla, of het Thaise eiland Phuket, die deze zomer geen reisrestricties hebben voor gevaccineerde toeristen? Een negatieve PCR-test is dan bijvoorbeeld overbodig. Of zou Curaçao zich net als de Malediven moeten wagen aan ‘vaxications’, het uitdelen van vaccins aan vakantiegangers?
Toerisme is, volgens cijfers van de Michigan State University, goed voor maar liefst 28 procent van het bbp van de Malediven, wat een van de hoogste percentages ter wereld is. Volgens nieuwsdienst Het Laatste Nieuws kunnen toeristen die deze zomer een bezoek brengen aan de Malediven gevaccineerd worden. Voorwaarde is dat eerst de gehele populatie van de eilandengroep volledig gevaccineerd moet zijn.
Rick van der Pluijm, hoofd van TUI Dutch Caribbean, hoopt dat de vaccinatiecampagne op Curacao het toerisme weer op gang kan brengen. ,,Echter is het niet onze intentie om ‘vaccinatievakanties’ op te gaan zetten”, zegt hij. Steven Martina, demissionair minister van Economische Ontwikkeling en Toerisme, ziet dit in de toekomst wel gebeuren, ‘maar wel in goed overleg met Nederland’. ,,We krijgen de vaccins nu gratis van Nederland; ze zijn niet bedoeld om toeristen mee te vaccineren”, zegt de MAN-bewindsman.
Een andere optie is het aantrekken van toeristen die al gevaccineerd zijn. Zoals het Caribische eiland Anguilla, waar gevaccineerde toeristen nu maar zeven dagen in quarantaine hoeven, in plaats van veertien. Eerder voerde ook Barbados deze regels in. Vanaf juli gaat Anguilla alleen nog maar gevaccineerde toeristen toelaten, schrijft Travel Weekly. Volgens Haydn Hughes, minister van Toerisme, behoren deze nieuwe maatregelen tot een gefaseerde heropening van het eiland.
Martina vertelt dat er momenteel wel gesprekken gevoerd worden over het versoepelen van de reisrestricties voor gevaccineerden. ,,Ik denk dat volledig gevaccineerden over een tijdje geen negatieve PCR-test meer hoeven aan te tonen voordat ze naar Curaçao komen”, zegt de minister. ,,Alleen een sneltest zal dan mogelijk volstaan.” Wel voegt hij daaraan toe dat dit afhankelijk is van hoe resistent de nieuwe coronavarianten zijn voor het vaccin én hoe deze zich ontwikkelen en verspreiden.
Ook het Thaise eiland Phuket, waarvan de economie grotendeels afhankelijk is van de toeristische sector, pakt het aan op een vergelijkbare manier. Thailands economie ziet af zonder toerisme, schrijft Business AM. Voor de pandemie waren de miljoenen toeristen die jaarlijks het land aandeden goed voor bijna één vijfde van de staatsinkomsten. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de economie echter met 6,4 procent. Vanaf juli zijn er geen quarantainevereisten meer voor gevaccineerde toeristen op Phuket. ,,Het voorstel bevat de voorwaarde dat 70 procent van de inwoners van het eiland ingeënt zijn”, aldus minister van Toerisme Phiphat Ratchakitprakarn.
Volgens Robbin Vogels, general manager van het Avila Beach Hotel, zou ook Curaçao de reisrestricties voor gevaccineerden op den duur mogen versoepelen. ,,Als dit wettelijk gezien mag, dan ben ik daar zeker een voorstander van.” Ook ziet hij om zich heen dat overwinteraars langer blijven, om zich te laten vaccineren. ,,Dit is ook een vorm van ‘vaccinatietoerisme’ en een kans voor het eiland. Kijk maar naar Dubai”, zegt hij. Daar mogen toeristen kiezen welk vaccin ze toegediend krijgen, maar ze moeten wel ‘verplicht’ drie weken blijven. ,,Voor de toerismesector is dit heel interessant, want deze mensen moeten ook allemaal ergens verblijven, eten en drinken”, aldus Vogels.
Ook in Europa zijn er eilanden die grotendeels afhankelijk zijn van toerisme. Griekenland besloot onlangs om alle inwoners van haar kleine eilanden zo snel mogelijk te vaccineren. Het land wil deze zomer toeristen lokken, en beweert tegen die tijd ‘de ideale covid-vrije bestemming’ te zijn. Malta pakt het net even anders aan. Het eiland wil toeristen aantrekken door ze te betalen voor een vakantie, schrijft De Telegraaf. Malta hoopt deze zomer 35.000 vakantiegangers te verwelkomen.
Toeristen die een verblijf van minimaal drie dagen direct bij een drie-, vier- of vijfsterrenhotel boeken, kunnen daar geld mee verdienen. Wie reserveert in een vijfsterrenhotel krijgt 100 euro per persoon per verblijf. Gasten van een hotel met vier sterren ontvangen 75 euro per persoon en een vakantie in een driesterrenhotel is goed voor 50 euro per persoon, zo schrijft de krant. Toeristen die op vakantie gaan naar het Maltese eiland Gozo krijgen nog eens tien procent extra korting.
,,De komende zomer zal reizen mogelijk zijn op basis van een combinatie van vaccineren en testen”, zegt Van der Pluijm. ,,Wie nog geen vaccinatie heeft gekregen, niet kan of wil ontvangen of liever een test doet, heeft net zo goed recht op een fijne vakantie.” Het is uiteindelijk de overheid die bepaalt wat de voorwaarden en restricties zijn die aan het reizen worden gesteld.