‘Maar Covid-19 tast alle organen aan’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het hele lichaam van een patiënt met Covid-19 kan worden aangetast door de coronaziekte. De situatie wordt kritiek als vitale organen dreigen uit te vallen. Dat zijn de hersenen, de nieren, het hart en de longen.
beademingDat legt internist/intensivist Jeanne Koeijers uit in een video van het Curaçao Medical Center (CMC) op YouTube. Koeijers is hoofd van het Outbreak Management Team in het ziekenhuis. Net zoals alle patiënten die op de intensive care (ic) terechtkomen, worden bij een covid-patiënt de essentiële waarden in de gaten gehouden, zoals de bloeddruk en hartslag. Maar typerend voor patiënten met Covid-19 is het lage zuurstofgehalte. Patiënten komen vaak angstig en onrustig binnen, omdat zij ademnood hebben. Dan wordt eerst geprobeerd om met behulp van een masker zuurstof toe te dienen. Maar als dat niet helpt moet de patiënt geïntubeerd worden en aan de beademingsmachine. Koeijers: ,,Via de mond wordt een buis in de luchtpijp gebracht. Tijdens een operatie krijgt een patiënt beademing, maar nu doen we dat de hele periode dat een covid-patiënt te ziek is om zelf te kunnen ademen.”
De beademingsapparatuur is aangesloten op de centrale zuurstofvoorziening van het ziekenhuis. Een covid-patiënt wordt in zo’n geval vaak in coma gehouden. Koeijers staat aan het bed van een patiënt die zeventig liter zuurstof per minuut krijgt toegediend. ,,Dat is heel erg hoog.” Het intuberen kan enkele dagen of een paar weken duren, maar ook maanden. Koeijers: ,,Dat is afhankelijk van hoe iemand binnenkomt en hoe snel een patiënt weer beter wordt. Maar we hebben patiënten die heel wat maanden aan de beademing liggen.”
Of de behandeling succes heeft, is afhankelijk van de mate waarin Covid-19 de organen in het lichaam aantast. ,,Dat bepaalt in hoeverre een patiënt in problemen raakt”, zegt Koeijers. ,,Het hele lichaam kan worden aangetast, maar een patiënt overlijdt omdat het mis gaat met zijn longen, hart, nieren of hersenen.” Artsen en verpleging op de ic houden al die processen in de gaten en of er plotseling een verslechtering optreedt. Zijn het de longen, dan wordt een patiënt beademd, zijn het de nieren dan volgt dialyse. ,,Maar er kan een moment komen dat de ziekte zo ernstig verloopt, dat we de longen niet voldoende kunnen ondersteunen. Dan kan het zijn dat we iemand met Covid-19 verliezen”, zegt Koeijers. Reanimatie is een laatste poging om een leven te redden, maar helaas vaak vruchteloos voor een covid-patiënt. Koeijers: ,,Het hart houdt ermee op of er zijn ernstige hartritmestoornissen waardoor er geen circulatie meer is, of het zuurstofgehalte in het lichaam is dusdanig laag dat het hart niet voldoende zuurstof krijgt. Dan zullen we nog reanimeren, maar als iemand heel erg ziek is, is de overlevingskans heel erg klein.” Patiënten die na een periode aan de beademingsapparatuur weer opknappen wacht een lange weg van herstel. ,,Ze zijn enorm verzwakt en hebben nog moeite met ademhalen”, zegt Koeijers. ,,Revalidatie is heel erg belangrijk.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.