Avondklok naar 19.00 uur / Rhuggenaath: Blijf thuis en laat je vaccineren!
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De covidcijfers op Curaçao rijzen de pan uit. Op alle fronten gaat het mis. Te veel nieuwe besmettingen, te veel ziekenhuisopnames, te veel patiënten die intensieve zorg nodig hebben en helaas ook te veel doden. Die trend zet zich voorlopig door.
Daarom gaat vanaf 2 april de avondklok - toke de keda - om 19.00 uur in, in plaats van om 21.00 uur. De lockdown-maatregelen die op 24 maart van kracht werden worden verlengd tot en met 16 april. Ook zal het crisisteam het mes zetten in de vele ontheffingen. Daarover zal op korte termijn meer informatie worden gegeven. De controles zullen worden geïntensiveerd. Het moet veel rustiger worden op straat.
De belangrijkste boodschap is ook nu weer: blijf thuis en laat je vaccineren. ,,Massaal vaccineren is de enige manier om zo snel mogelijk uit deze kritieke situatie te komen”, zei demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) vanmiddag tijdens een buitengewone persconferentie. Rhuggenaath doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking. ,,Doe wat je kunt. Houd afstand van collega’s als je een vitale functie hebt, draag een mondkapje waar dat nodig is, en blijf thuis. Ga alleen de deur uit voor essentiële zaken, zoals eten, medicijnen en benzine. De rest kan wel even wachten.” Rhuggenaath beseft dat Pasen normaal gesproken de tijd is dat familie en vrienden bij elkaar zijn. ,,Dat kan nu eenvoudigweg niet. Mensen met ademnood worden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. We hebben relatief jonge mensen verloren. Denk aan hen, aan hun families. We kunnen dit beter en dat hebben we vorig jaar ook gedaan.”
Bijna een jaar lang lukte het om het virus onder de duim te houden op het eiland, maar nu is dan toch gebeurd waar epidemioloog Izzy Gerstenbluth al die tijd voor heeft gewaarschuwd: de grens van de zorgcapaciteit is overschreden. Vandaag werden er op één dag 506 nieuwe besmettingen geregistreerd, lagen er 104 covid-patiënten in het Curaçao Medical Center en zijn er weer 2 mensen overleden aan de gevolgen van de coronaziekte. Gerstenbluth zei vanmiddag vooral onmacht en frustratie te voelen. ,,Kennelijk is niet goed doorgedrongen hoe ernstig de situatie is. Dit is niet een gewoon griepje! We verliezen nu jongeren in de leeftijd van dertig, veertig jaar, mensen in de bloei van hun leven. Ik ben enorm bezorgd.” Want nu het aantal besmettingen eenmaal op hol is geslagen, zal het tijd kosten om de zaak weer onder controle te krijgen. ,,De cijfers zijn te hoog”, zegt Gerstenbluth. Meer mensen zullen ernstig ziek worden en overlijden. Niet omdat de zorg niet goed is, artsen en verpleging werken de klok rond, hoe moe ze ook zijn. Gerstenbluth: ,,Maar dagelijks 500 of meer besmettingen, daar kun je niet tegenop boksen.” De vele besmettingen van nu, die naar alle waarschijnlijkheid zijn terug te voeren op de grote drukte rond de verkiezingen, resulteren pas dagen later in ziekenhuisopnames. ,,Dat ebt lang na en wordt een enorm probleem”, voorspelt Gerstenbluth.
Als het moet, komen er meer maatregelen, zegt Rhuggenaath in antwoord op vragen van de media. ,,Daarvoor zal ik niet schromen. We zijn voorbereid om een totale lockdown af te kondigen.” Zo ver hoeft het niet te komen als de bevolking meewerkt en de overheid steunt. Rhuggenaath: ,,Help ons, help de epidemiologen, de artsen, Alstublieft!” Gerstenbluth vindt dat mensen de hand in eigen boezem moeten steken. ,,Wij zelf zorgen voor drukte. Als je naar de supermarkt gaat, koop dan zo snel mogelijk wat je nodig hebt en ga weer naar huis. Zorg dat je zo min mogelijk in contact komt met anderen. Houd je aan de regels! Anders komen er nog zwaardere maatregelen en dat wil niemand.”
Blijf thuis
De voorzorgsmaatregelen die een week geleden werden afgekondigd, zoals de plachi di dia en de avondklok, worden verlengd tot en met 16 april. Vanaf 2 april gaat de avondklok in om 19.00 uur ’s avonds en duurt tot 4.30 uur. Dat heeft de volgende consequenties:
- Mantelzorg is toegestaan van 4.30 tot 8.00 uur, 12.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 18.30 uur.
- Vitale bedrijven - zoals benzinepompen, supermarkten en botika’s - sluiten om 18.00 uur.
- Restaurants mogen uitsluitend aan huis leveren op bestelling tot 18.00 uur.
- Een truk’i pan mag uitsluitend aan huis leveren tussen 14.00 uur 18.00 uur.