Ondersteuning door huisartsen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft een projectgroep ingesteld om een vaccinatieprogramma voor Sars-CoV-2 op Curaçao te plannen en te implementeren.
Het vaccin zal binnenkort beschikbaar zijn voor Curaçao, alhoewel er nog geen datum is vastgesteld. In principe is het vaccin al volgende maand klaar voor gebruik in Nederland en op de Caribische eilanden in het Koninkrijk.
In een brief van de Curaçaose Vereniging van Huisartsen aan het veld zegt het bestuur dat de projectgroep ondersteund zal worden door de huisartsen. ,,Daarom is voor onze beroepsgroep essentieel om nauw samen te werken met de projectgroep om dit programma te doen slagen.”
Verder stelt het bestuur dat het van belang is dat de huisartsen als beroepsgroep de personen die in aanmerking komen om met voorrang te worden gevaccineerd, identificeren. De projectgroep probeert zo snel mogelijk de organisatie rond de vaccinatie klaar te hebben en de beroepsgroep te informeren. De huisartsen wordt verzocht de voorbereidingen te treffen voor een eventuele Sars-CoV-2-vaccinatieactie in hun praktijk.
Voor de voorbereidingen zijn diverse risicogroepen vastgesteld, dus groepen mensen die met voorrang het vaccin toegediend zullen krijgen. De eerste risicogroep betreft personen met een verhoogde kans op besmetting; personen ouder dan 18 jaar met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen en personen woonachtig in een verpleeghuis (bejaardentehuis) hebben een verhoogde kans op infectie.
Bij de tweede risicogroep gaat het om personen met een verhoogde kans op een ernstig verloop van de ziekte wanneer zijn besmet raken met met Sars-CoV-2. Deze groep bestaat uit personen boven 60 jaar en volwassenen (boven 18 jaar) met minstens één of meer onderliggende specifieke ziekten/aandoeningen.
De medici worden ook gewaarschuwd voor mogelijke bijeffecten. Dat geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die zwanger zijn. Voor die groep is er nog onvoldoende informatie over de effecten van het vaccin. Vrouwen die borstvoeding geven moeten ook goed opletten. Het risico voor een ongeboren kind kan niet uitgesloten worden. Het risico voor de vruchtbaarheid is nog niet vastgesteld. Dan is er nog een groep mensen met een allergie. Die personen moeten dan de tweede dosis niet krijgen. Het Pfizer-vaccin bestaat uit twee doses met een periode van drie weken tussen de eerste dosis en de tweede toediening. De voorbereidingen kunnen beginnen, zo stelt het bestuur van de huisartsenvereniging.