Derde black-out op rij is langstdurende sinds mensenheugenis

Van een onzer verslaggevers 

Willemstad - Curaçao heeft van zaterdag op zondag de langstdurende black-out gekend sinds mensenheugenis. De stroom viel ’s avonds omstreeks 19.00 uur uit en dat bleef de hele nacht zo en gisteren ook nog een groot deel van de dag.

stroomcrisis1Sommige wijken kregen pas na ruim twintig uur weer elektriciteit. Bij andere, die gisterochtend al wel eerder aangesloten waren, viel deze na enige tijd toch weer uit. Later op de dag moest ook een tijdlang geschakeld worden omdat een productie-eenheid niet opgestart kon worden. En zo ging het licht aan en uit. Rond 22.00 uur kon Aqualectra melden dat er eindelijk weer honderd procent aansluiting was; ruim 27 uur na het begin van de derde black-out in amper een week tijd. Toch blijft de situatie ‘delicaat’.
Door de stroomcrisis is onder de bevolking onzekerheid ontstaan over de betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering; iets wat een grote impact heeft op mensen thuis en op de bedrijfsvoering van ondernemingen. Het begon vorige week maandag. Daarna was het donderdag opnieuw raak. En dit weekend zat het hele eiland wéér in het donker; letterlijk omdat het ’s avonds was.

Dit keer duurde het echter veel langer; ruim een half etmaal en ook toen was het grootste deel van de huishoudens en bedrijven nog niet aangesloten. Bándabou werd nóg harder getroffen. Daar was tussendoor ook nog sprake van een kabelbreuk en hebben sommigen bijna drie dagen af en aan zonder elektra gezeten.
De directie van Aqualectra benadrukt dat het ‘niet een kwestie is van een tekort aan productiecapaciteit’. Het netwerk was evenwel zo instabiel - vertoonde dusdanig grote voltageschommelingen - dat het heropstarten en heraansluiten van de productie-eenheden aan het net telkens mislukte. In de nacht van zaterdag op zondag wel zeven tot acht keer.

Het beveiligingsmechanisme speelt Aqualectra parten. Telkens als dit boven of onder een bepaalde marge uitkomt, schakelt het systeem zichzelf uit en volgt de rest automatisch. Dit stopzetten brengt grote risico’s met zich mee, want met de ongereguleerde spanning kan een machine overdraaien en kapotgaan. Dan zijn de problemen nog groter, duurt een oplossing langer en zijn er ook verzekeringsissues.
De situatie is zodanig dat Darick Jonis, directeur van het nutsbedrijf, gisteren geen zekerheid meer durfde te geven: ,,Ik kan de stroomvoorziening niet garanderen. Er zijn structurele aanpassingen nodig en ik wacht op experts uit het buitenland om te ondersteunen bij het programmeren. Donderdag was ik er nog van overtuigd dat we de oorzaak van het probleem hadden gevonden. Maar nu blijkt dat er telkens elders een storing optreedt. We hebben de elektriciteitsvoorziening misschien nu onder controle, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen dat de stroom niet weer uitvalt.”

Dat was gisteren iets na 11.00 uur. Toen had volgens Aqualectra de helft van het eiland weer aansluiting. Er waren ook problemen met waterlevering, maar de directeur wil de zorgen wegnemen over de watervoorziening. ,,De waterdruk valt in sommige buurten weg omdat de pompen, die moeten zorgen voor voldoende druk, op elektra draaien en ook zijn uitgevallen. Maar er is genoeg water.” Zelfs de oude centrale bij Mundo Nobo was hiervoor weer in werking gesteld en wijken die van pompen afhankelijk zijn voor water, kregen gisteren prioriteit bij de heraansluiting.
Zijn collega Neysa Isenia: ,,Ondanks de pijn in ons hart - wij zijn ook burgers van Curaçao - ben ik trots op de inzet van ruim 80 man personeel, dat met man en macht de hele nacht doorgewerkt heeft, sommigen meer dan 24 uur achter elkaar.”
Deze woorden konden echter niet voorkomen dat er op sociale media een ware golf van kritiek losbarstte. Er was geen goed woord over voor Aqualectra. Zelfs personen die doorgaans niet snel in de pen klimmen, lieten hun grote ongenoegen en frustratie blijken. Het feit dat de black-out meer dan twaalf uur heeft geduurd, was voor velen de druppel. Aqualectra wordt daarbij regelmatig afgeschilderd als een (te) dure en incompetente overheidsvennootschap met een monopolie.

Als goedmaker geeft de directie aan dat vanaf nu de schadeclaimprocedure van Aqualectra in werking gesteld wordt en mensen daar een onlineformulier voor kunnen invullen. ,,Bedorven voedsel of apparatuur die kapot is gegaan kunnen worden vergoed”, zo verzekert de financieel directeur.

‘Hebben jullie stroom?’

Nadat Curaçao zondagochtend - na een slechte nacht - opstond, nog altijd zonder elektra, konden in de uren die volgden steeds meer wijken van stroom worden voorzien. ,,Er zal telkens een wijk bijkomen, maar we doen het heel voorzichtig en stap voor stap, om na te gaan wat voor effect het heeft op het net”, legde Jonis om 11.00 uur uit. Tegen 16.00 uur waren er meldingen dat het plaatselijk toch weer fout ging. stroomcrisis2
Er zal de komende periode een onafhankelijk onderzoek gedaan worden, zoals door de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (MAN), aangekondigd. ,,De raad van commissarissen en het bestuur van Aqualectra staan hier achter en wij zullen volledige medewerking verlenen”, verklaart Jonis.

De directie roept op tot ‘Yuda nos yuda’ (Help ons helpen), waarmee wordt bedoeld dat iedereen moet meehelpen met het voorkomen van nieuwe stroomuitval door, áls de stroom weer terug is, zo zuinig mogelijk te zijn. Dit lijkt in strijd met de mededeling dat het op zich niets te maken heeft met gebrek aan productiecapaciteit.
Op Facebook houdt het nutsbedrijf de bevolking op de hoogte, althans een deel van de bevolking, want door de langdurige stroomuitval raken telefoonbatterijen leeg, valt internet op diverse locaties uit en kan niet iedereen beschikken over ingekochte data op de smartphone.

In het Facebookbericht in de vroege ochtend op zondag werd uitgelegd dat na verschillende pogingen om de stroomvoorziening weer op gang te krijgen, dit telkens niet lukte. Het lijkt er vooral om te gaan de stabiliteit veilig te stellen. Want, zo meldt een eerder bericht in de nachtelijke uren: ,,Verschillende wijken hebben stroom gekregen, maar vanwege de instabiliteit is de stroom hier ook weer uitgevallen.” Licht aan-uit-aan-uit.
Het is ook zoeken geweest naar de oorzaak van de uitval, zo blijkt uit de berichtgeving. ,,Het gaat niet om een capaciteitsprobleem, maar een beveiligingsmechanisme dat in werking treedt zodra er onregelmatigheden zijn in het net.” Tussendoor werd ook gemeld dat gewerkt werd aan het opstarten van de dieselcentrale op het Isla-terrein. Later op de middag werd er ‘geschakeld’.
Curaçao is in de ban van de ernstigste stroomcrisis in vele jaren. De daarbij meest gestelde vraag aan elkaar via telefoon en WhatsApp is: ,,Hebben jullie stroom?” gevolgd door: ,,Wij niet! Nog steeds niet!” of: ,,Wéér niet!”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.