Chata zeer teleurgesteld: Code oranje was niet nodig geweest
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Er is een ware tsunami van annuleringen op gang gekomen”, zegt Hans Slier, voorzitter van de branchevereniging Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) tegen het Antilliaans Dagblad.
,,Als Chata zijn we zeer teleurgesteld in het feit dat Curaçao, ondanks al onze inspanningen, toch code oranje heeft gekregen van Nederland.” Het regent opzeggingen, zo verneemt deze krant uit alle toeristische hoeken. Van grote resorts tot kleine particuliere autoverhuurders, vliegmaatschappijen en appartementhouders.
,,TUI is bij wet gedwongen om al zijn pakketreizen, ticket gekoppeld aan verblijf, te annuleren”, geeft Slier als voorbeeld, om er snel aan toe te voegen dat TUI en KLM wel blijven vliegen.
Dit was allemaal niet nodig geweest als de Curaçaose overheid beter had geluisterd naar het bedrijfsleven, stelt de voorzitter. ,,Reeds een maand geleden heeft de Chata in overleg met de overheid aangegeven dat het aantal ‘actieve gevallen’ niet kon kloppen, omdat mensen de GGD niet konden bereiken om zich beter te melden.”
Dokter Izzy Gerstenbluth, epidemioloog, gaf toen aan dat hij daarvan op de hoogte was en dat het werkelijke aantal destijds ongeveer de helft moest zijn van het op dat moment gerapporteerde aantal; dus ongeveer 450 in plaats van de toen officiële 900.
,,Dit kwam omdat hij niet genoeg medewerkers had om positief geteste personen na te laten bellen met de vraag of ze al beter waren.” De Chata heeft toen aangeboden om mensen daarvoor beschikbaar te stellen.
Dat was echter niet nodig en er zou hiervoor een budget bij het ministerie van GMN (GMN) aangevraagd worden. ,,Dit aanbod is een aantal keer herhaald door zowel de Chata als de C15, de vijftien verenigde werkgeversorganisaties”, zegt Slier.
Daarnaast heeft de sectorvereniging voorgesteld om toeristen, voordat ze teruggaan naar Nederland, gratis te laten testen en indien zij dan positief getest worden dat ze op kosten van het hotel gratis langer konden blijven totdat ze negatief waren.
,,Op deze manier zouden nooit besmette mensen van Curaçao naar Nederland reizen”, legt de voorzitter uit. ,,En zou er dus nooit een reden zijn voor Nederland om Curaçao op oranje te zetten.” Ook dit is herhaalde malen door zowel Chata als de C15 aangeboden.
Het leek de overheid een ‘heel goed idee’, maar volgens de bestuurders was zoiets nog niet nodig. ,,En nu zit heel Curaçao met de consequenties: een leeg eiland tijdens het absolute hoogseizoen.”
Mogelijk of waarschijnlijk tot eind januari 2021 om daarna weer van nul af op te bouwen, hetgeen volgens Slier ‘zeker vier maanden gaat duren’. ,,Hetzelfde hebben we gezien toen per 1 juli 2020 de grenzen weer opengingen.”
‘Alle reserves al aangewend’
Gedurende de eerste periode dat de luchtgrenzen werden gesloten en gevolgd door een lockdown hebben alle bedrijven in het toerisme en de horeca al hun buffers opgebruikt. ,,Nu waren ze juist een beetje uit het dal aan het klimmen. Vele ondernemingen zullen een tweede shutdown zonder reserves niet overleven.”
Dus dreigt een situatie waarin volgens de Chata-voorman meer dan de helft van de bedrijven die direct of indirect aan het toerisme verbonden zijn failliet gaan en daarmee zal ook de werkgelegenheid van heel veel mensen verdwijnen.
,,En dit zal niet alleen tot toeristische bedrijven beperkt blijven, maar ook winkeltjes, taxichauffeurs, autoverhuurbedrijven en zelfs banken en verzekeringsmaatschappijen zullen dit hard voelen.” Tot slot wijst Slier erop dat ook de belastinginkomsten voor de overheid verder ‘sterk zullen dalen’.
Kortom, een desastreuze situatie die te voorkomen was geweest. ,,Want er zijn twee criteria waar op gestuurd wordt door Nederland. Ten eerste het aantal ziekenhuisopnames; dit is met 17 nog ver onder het risiconiveau van ons grote en moderne ziekenhuis. Daarnaast is het tweede criterium het aantal ‘actieve gevallen’,” legt Slier uit.
,,Dat laatste aantal rapporteert Curaçao momenteel op bijna 2.000, hetgeen hoog is. Maar dit is feitelijk slechts ongeveer een derde daarvan, omdat genezen personen niet worden gemeld. Dus in werkelijkheid schommelt dit aantal ergens tussen de 600 en 700, hetgeen op onze bevolking van 160.000 mensen niet extreem hoog is”, eindigt de Chata-voorzitter.
Curaçao naar oranje reisadvies...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.