Percentage besmet personeel niet bijzonder hoog en genoeg Covid-capaciteit

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Circa 6 procent van het ziekenhuispersoneel is besmet met het coronavirus. Dat is iets om de bestaande regels nog stringenter te handhaven, maar het is niet verontrustend.

IMG 20201123 WA0001Aldus medisch directeur Ingemar Merkies van het Curaçao Medical Center (CMC). Het RIVM in Nederland, Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu, rekent met 6 tot 11 procent en als de literatuur erop wordt nageslagen gaat het om een kwart tot soms zelf een derde. ,,Alles is zeker onder controle in CMC,” zegt Merkies.

Vanaf dag één heeft het ziekenhuis op Curaçao 87 besmette medewerkers geteld. Daarvan zijn er momenteel nog 45 actief. De rest is genezen. En het aantal gevallen dat er bijkomt is lager dan de hoeveelheid die herstelt.

Ook de capaciteit om Covid-patiënten op te nemen en te behandelen is op het moment in orde. Gisteren lagen er 13 personen met het coronavirus in het CMC, waarvan 5 op de intensive care (ic). Volgens de medisch directeur telt het CMC 16 ic-plekken, maar nog meer beademingsapparaten voor personen die op de specifieke Covid-afdeling terechtkomen. In totaal is er plek voor ruim 30 Covid-patiënten.

En dit staat nog los van de aanvullende voorzieningen die tussen het ministerie van Gezondheid (GMN) en het oude ziekenhuis, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), zijn getroffen. Het CMC is op de hoogte dat er eventueel extra opnamecapaciteit is in het ernaast gelegen Sehos, maar volgens Merkies is een en ander nog niet officieel gemaakt. Het is wachten op afspraken tussen GMN en Sehos.

Het CMC gaf gistermiddag samen met de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) en de Inspectie Volksgezondheid een speciale persbriefing. Eigenlijk met maar één boodschap: kom niet zomaar op eigen houtje naar de Spoedeisende Hulp, maar neem altijd eerst contact op met de huisarts of de dienstdoende huisarts.

Het CMC krijgt elke maand ongeveer 1.800 personen die zich melden bij de Eerste Hulp. Twee op de drie zijn zogeheten ‘zelfverwijzers’; mensen die zonder contact of overleg met de huisarts besluiten naar de ‘poli’ te gaan, zoals de Eerste Hulp nog veel wordt genoemd. Van hen wordt het overgrote deel echter naar huis gestuurd, namelijk 96 procent.

Daarmee verstoren zij het normale werk van de Spoedeisende Hulp. Het zorgt voor overbelasting en ook nog eens extra risico’s voor zichzelf en anderen, waaronder andere patiënten, maar ook het personeel. Aldus inspecteur Sirving Keli. Dat geldt zeker in deze periode van het coronavirus.

Van de een derde die wél zoals het hoort via de huisarts op de Eerste Hulp belandt, wordt ongeveer een kwart opgenomen in het ziekenhuis en nog eens een kwart wordt poliklinisch behandeld. Zo legt Merkies uit. Hij benadrukt dat de poli er in eerste instantie is voor mensen die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, of bij een hersenbloeding of een hartaanval.

Ook Wallid Elhage van de huisartsenvereniging CHV doet een oproep op de bevolking om altijd eerst de eigen huisarts de consulteren en als die er niet is de dienstdoende huisarts. ,,Het is niet wenselijk, niet goed en ook niet fair om onnodig een beroep te doen op de Spoedeisende Hulp.” In het uiterste geval kan iemand ook de Ambulancedienst bellen.

Er is een algehele cultuuromslag nodig, zo lijkt. Voor veel mensen is het blijkbaar de gewoonste zaak om zich direct en rechtstreeks, zonder tussenkomst van hun huisarts, bij de Eerste Hulp van het CMC te melden. Het gaat al snel om 60 keer per etmaal, waarvan er bijna zo’n 40 ‘zelfverwijzers’ per dag en daarvan ruim 38 die weer naar huis worden gestuurd. Daar wil het CMC van af, zeker in een periode dat Covid-19 al een extra druk legt op de medische zorg.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.